Baltacıgil Kardeşlerle Kanatlanmak - Zeynep Oral

Muhteşemdiler! Olağanüstüydüler! Eşsizdiler!.. Unutulmaz, benzersiz bir gece yaşattılar.
Sir Simon Rattle yönetiminde Berlin Filarmoni Orkestrası ve iki solistinin Efe Baltacıgil ve Fora Baltacıgil’in yaşattıkları geceden söz ediyorum.
Bugüne dek bu sayfalarda onlar için ayrıntılı yazılar söyleşiler okudunuz. Ben o gecenin duygu ve düşünce yoğunluğunu paylaşmaya çalışacağım…
Dünyanın en iyi orkestrası diye de tanınan bir orkestra… Birikim ve deneyimini, ileriye dönük açılımlarla bütünleyen, müziği misyon edinmiş bir şef… Dünya müzik arenasında hızla yükselen iki genç solist: Efe ve Fora Baltacıgil…
İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı’nın “40. yıl özel konseri” sadece efsanevi şefleri ve orkestranın niteliği açısından değil, iki genç solisti açısından da çok özeldi.
Schubert’in “Bitmemiş Senfonisi” (8. Senfoni) ve Beethoven’in 7. Senfonisi ve Giovanni Bottesini’nin keman – kontrbas-orkestra için bestesinin, viyolonsel ve kontrbas ve orkestra için düzenlenmiş şekli…
İki senfoniyi bugüne dek bin kez dinlemiş olsanız bile bu farklıydı: Mükemmeldi. Her çalgıyı, her sazı tek tek duyabiliyor, sadece o saza yoğunlaşabiliyordunuz. Sanki koca orkestrada her bir müzisyen, konserin solistiydi. Ve hepsi bir bütündü. Sadece her çalgıyı değil, her notayı ve her susuşu da duyabiliyordunuz.
Maestro Simon Rattle hiçbir abartıya kaçmayan, adeta “minimalist” diye niteleyebileceğim bir şef. Minicik bir kıpırtı, bir devinim, bir bakışıyla sanki yerkürenin en derinlerinden (ya da müzisyenlerin ruhundan) istediği notaları/sesleri çıkarıp bize sunuveriyordu… Şef, sanki orkestradaki her müzisyenin her çalgının uzantısı bir parçasıydı.
‘Bizim çocuklarımız’
Gelelim iki soliste… Efe Baltacıgil ve Fora Baltacıgil…
O akşam, Haliç Kongre salonunu dolduran belli bir yaşın üzerinde ne kadar insan varsa, hiç kuşkum yok, hepsi onları kendi çocukları gibi gördü… Onları kucaklamak, bağırlarına basmak istedi… Arada en çok duyduğum söz “Bizim çocuklar” sözü oldu… (Babaları, İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası kontrbasçısı aynı zamanda cazcı ve rock’çu Yaz Baltacıgil ve Türk Müziği Devlet Konservatuvarı’ndan anneleri Nilgün Marmara, keman ve kemençe çalan avukat dedeleri – yani birkaç kuşak müzisyen aile umarım bu sahiplenmeye bozulmaz!)
Çellist Efe (d.1978) ve kontrbasçı Fora (d.1983) İstanbul Devlet Konservatuvarı’ndan sonra kazandıkları burslarla yurtdışında eğitim aldılar. Girdikleri her yarışmadan ödüllerle döndüler. Her ödül onlara yeni konserler ve farklı orkestralarla çalışma olanağı verdi. (Tümünün dökümü bu köşeye sığmaz!) Halen ikisi de ABD’de çok önemli orkestraların grup şefleri: Efe Baltacıgil Seattle Senfoni Orkestrası’nın çello grubu şefi; Fora Baltacıgil New York Filarmoni’nin kontrbas grubu şefi…
Bottesini’nin eseri ve sonraki “bis” parçalarında sadece yetenekleri, ustalıkları değil, tüm orkestrayla, şefle ve birbirleriyle ilişkileri de görülecek (işitilecek) bir şeydi… Bir de alçakgönüllü halleri, çevrelerine sevgi saygı yüklü gülümseyişleri… Şef Simon Rattle’ın onları yüceltişi, sevgi yumağıyla saran tavrı, ilk andan başlayarak biz dinleyicilere de bulaştı. Ve o andan sonra “Bizim çocuklar” oldular!
Son zamanlarda birçoğumuz için sevinecek, mutlu olacak, umudu yeşertecek herhangi bir şey yoktu ülkede… Baltacıgil kardeşler bize ihtiyacımız olan o sevinci, umudu ve en önemlisi gururu verdi. Onlarla kıvanç duyduk, yüceldik ve kanatlandık!
Konseri gerçekleştiren ve katkıda bulunanları kutlarım.
Çok önemli bir konferans
Sevgili Okurlar,
3 Ekim’de saat 16.00’da Boğaziçi Üniversitesi’nde Barış Eğitimi Araştırma Merkezi’nce düzenlenen önemli bir konferans var. Dünyada barış çalışmalarıyla ünlenmiş Prof. Johan Galtung “Ortadoğu’daki Anlaşmazlıklara Olası Çözüm Önerileri” başlıklı bir konferans verecek.
1959’da ilk Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü’nü Oslo’da kuran, bu konuda elli kadar kitabı bulunan, 1987 de Nobel Barış Ödülü’ne alternatif bir ödül olan “The Right Livelihood Award”a sahip Johan Galtung, uzman danışman olarak Somali, Yugoslavya, Kuzey İrlanda, Bask ve İspanya, İsrail ve Filistin, Çin, Tibet gibi çatışma bölgelerinde barış için, Güney ve Kuzey Kore arasında arabuluculuk etkinliklerinde, Ekvador ve Peru sınır çözümünde çalıştı. İlgilenenlere duyurulur…

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget