PKK saldırı alanını niçin değiştirdi


Karakol baskınları, taciz ateşleri, kundaklama, bombalı saldırılar, molotoflu eylemler, günler süren çatışmalar, kent merkezlerinde cirit atmalar, adam kaçırmalar, suikastlar, yol kesmeler vs.
Hatta, “vur-kaç” yönteminden “vur-kal” stratejisine geçiş!..
Kısacası örgütün Suriye’deki uzantısı PYD‘nin, Kürtlerin yaşadığı bölgelerde yönetimi ele geçirmesi gibi bir kuşatma ve işgal provası!..
PKK son altı ayda tüm bunları “merkez üs” olarak planladığı Hakkari ve çevresinde yaptı… Örgüt son 20 günde ise eylem alanını değiştirdi. Yani kendi deyimiyle “cephe” değişikliğine gitti!..
Örgüt son haftalarda eylemlerini, “Zagros alanı” diye tanımladığı Hakkari kırsalından “Amed alanı” diye tanımladığı “Diyarbakır-Bingöl” hattı ile yine “Dersim alanı” diye adlandırdığı Tunceli bölgesine kaydırdı…
Yani örgüt taktik gereği , çok daha rahat hareket edebileceği bölgelere yönelerek üstünlük sağlamaya çalışıyor!..
Teroristler , kış aylarının yaklaşması nedeniyle de yaşam alalnlarına yakın bölgelerde üslenmeyi ve barınmayı tercih ediyor
Örneğin son 20 gün içinde PKK’NIN Bingöl’de yola yerleştirdiği bomba 8 polisi şehit etti.
Bu eylemin ardından örgüt , kent merkezi yakınlarında yolcu otobüsünü hedef aldı. Roketli saldırı sonucu birliklerine sevk edilen 10 asker şehit oldu.
Eylemler artık şehirlerde!..
PKK, eylemlerini ”Dersim alanı” diye tanımladığı Tunceli bölgesinde yoğunlaştırmaya çalışıyor.Aralarında CHP’li vekil Hüseyin Aygün’ün de bulunduğu çok sayıda kişiyi kaçıran örgüt, sık sık Tunceli ve kırsalında saldırılar düzenliyor.
Ovacık savcısı Hakan Uzun da geçen hafta teröristler tarafından ilçe merkezinde, lojmanın önünde şehit edildi. Uzun’un, KCK ve PKK dosyaları üzerinde çalıştığı belirlenirken, örgüt eylemi üstlendi.
PKK önceki gün ise Tunceli merkezdeki Atatürk Mahallesi’nde bombalı bir aracı infilak ettirerek 6 asker ile bir yurttaşı şehit etti.
Tunceli ve Bingöl de tüm eylemlerin kent merkezlerine çom yakın yerlerde yapılması dikkat çekiyor!
Terör eylemlerinin Bingöl Tunceli hattında yoğunlaşması şunu gösteriyor; Son 6 ayda tüm gücünü Hakkari’ye yoğunlaştıran örgüt, bu bölgede operasyonların yoğunlaşması nedeniyle iyice kıskaca girdi.
TSK’nın çok sayıda birliği bölgeye Hakkari kırsalına sevk etmesi ve havaların soğuması da, örgütün hareket alanını iyice daralttı.
PKK, bölgede çok kayıp vermeye başlayınca, operasyonların sınır dışına kaydırılacağı endişesini de yaşamaya başladı. Örgüt işte bu kaygı nedeniyle de dikkatleri Hakkari üzerinden çekmek için alan değiştirmek zorunda kaldı.
Ancak bu strateji değişikliği PKK’nın Hakkari kırsalından tamamen çekildiği anlamına gelmiyor.Çünkü PKK, sınırdan giriş-çıkış güzergahı olduğu için bölgede varlığını korumaya da çalışıyor.
9 aylık bilanço!..
PKK’nın kayıpların yoğunlaşması nedeniyle eylem alanını değiştirdiği yolundaki saptamayı güçlendiren verileri yine Genelkurmay açıkladı.
Genelkurmay Başkanı Necdet Özel, Türkiye gazetesinin sorularına verdiği yazılı yanıtta, 2012′nin ilk dokuz ayında terörle mücadeledeki bilançoyu da sıralamış.
Özel’in açıklamaları hem örgütün saldırılarının arttığını gösteriyor hemde PKK’nın son yıllarda ilk kez bu kadar çok kayıp verdiğini anlatıyor.
Özel şöyle demiş:
”TSK olarak, 1 Ocak 2012′den 24 Eylül 2012′ye kadar terörle mücadele kapsamında verdiğimiz şehit sayısı 110′dur.Aynı dönemde 427 terörist ölü, 54 terörist yaralı sağ olarak ele geçirilmiş 117 terörist kendiliğinden teslim olmuştur.Etkisiz hale getirilen terörist toplamı 598 olmuştur.”
Genelkurmay Başkanı, şu günlerde sınır birliklerinde görev yapan sözleşmeli er sayısını da açıklamış. Özel’e göre PKK’ya karşı şu ana kadar yetiştirilen profesyonel asker sayısı 929. Terörle mücadele için yetiştirilen 213 sözleşmeli erin eğitimi devam ediyormuş.
Özel’in, ”Kandil Dağı’na opesrasyon teknik olarak mümkün” ve ”PKK ‘nın lider kadrosu çok iyi korunuyor, ancak sürekli yer değiştiriyor ” şeklinde vahim açıklamalarını da lütfen siz yorumlayın!..
PKK’nın telsizi…
”İlk kez rastlanan bomba”, ”ilk kez kullanılan roket”, ”ilk kez görülen suikast silahı” vs. Tüm bunlar PKK’ya yönelik operasyonlarda, teröristlerin üzerinde ele geçirilen son model savaş teçhizatlarıyla ilgili artık klasikleşmiş gazete başlıkları anlatıyordu..
Güvenlik güçleri, haziran ayında, Hakkari’deki Yeşiltaş Karakolunu basarak 8 askeri şehit edenin teröristlerden birinin üzerinde çok ilginç bir telsiz cihazı bulunmuştu… İşte bu cihazın şaşırtıcı çalışma yöntemi, ”teröristlerin yerleri nasıl saptanamıyor” sorusuna da yanıt veriyordu.
PKK sorumlusunun üzerinden çıkan bu ileri teknoloji cihaz hem telsiz işlevi görüyor hem de yazıyla iletişim olanağı sağlıyordu!
Örgüt militanları bu cihazla PKK’nın farklı bölgelerdeki gruplarıyla çok rahat iletişim sağlayabiliyordu. Üstelik bu cihaz üzerinden yapılan iletişimi güvenlik güçleri de belirleyemiyordu!. PKK’lıların şifreli mesajlarının çözümünü engelliyordu!
Sabah gazetesi, PKK’lılarda 6 ay önce ilk kez ele geçirilen haberleşme cihazını şöyle tarih etmişti:
”Minibook tablet bilgisayar ve iPad görünümünde olan bir cihazın, büyük sahra telsizlerine bir aparat ile bağlandığı, USB ve LBS bantları üzerinden 4000 veya 7000 frekans ayarı üzerinden bağlantı sağlandığı açığa çıkarıldı. Cihazın sadece ‘Roj’ telsiz kodlu ana karargahla (Kandil Dağı) haberleşmek için bulundurulduğu, mandal ile karşı tarafa ‘cihaz açık’ anonsu yapıldıktan sonra karşılıklı yazışma yapıldığı tespit edildi.Bir taraf yazı yazarken, diğer taraftakilerin de yazıyı aynı anda okuyabildiği bildirildi.”
Ne kadar ilginç degil mi? ..
AKP iktidarı her ne kadar halen mayına dayanıklı ”Kirpi” adı verilen zırhlı araçları bile TSK’ye kazandırmakta güçlük çekerken; PKK şaşırtıcı biçimde son model teknolojik silah ve araçları kullanarak istihbarata karşı koymada çağ(!) atladığını gösteriyor!..

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget