'Önemli kırılganlıkların biriktiği bir gerçektir'

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, cari açığın Türkiye ekonomisini tehdit eder pozisyonda olduğunu, seçimler sonrası yapısal değişim ve dönüşüm politikalarının süratle devreye girmesi gerektiğini söyledi.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) ile Ege Bölgesi Sanayi Odası'nın (EBSO) ortak meclis toplantısı Kaya Termal Oteli konferans salonunda yapıldı. EBSO Meclis Başkanı Mehmet Tiryaki ile İSO Meclis Başkanı Erdal Bahçıvan'ın başkanlığında yapılan toplantının açılışında konuşan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, Türkiye'nin bir seçim arefesinde olduğunu belirterek, cari açık sorununa dikkat çekti. Küçük, büyümenin cari açık pahasına sağlandığını, bunun ekonomide kırılganlıklara yol açtığını, 2011 için öngörülen 42,2 milyar dolarlık cari açığın yarısından fazlasının daha yılın ilk üç ayında gerçekleştiğini söyledi.
Böyle devam ettiği takdirde yıl sonu itibarıyla cari açığın 80 milyar dolara çıkmasının söz konusu olabileceğine dikkat çeken Küçük, şöyle konuştu: ''Türkiye makul seviyelerde cari açık vererek, yüksek oranlarda ve kesintisiz büyümenin yolunu bulmak zorundadır. Bu mesele, siyasetin, Türkiye'ye çözüm üretme iddiası ile yola çıkan siyasi partilerimizin gündemimizdeki ilk maddelerden biri olmak zorundadır. Büyümenin lokomotifi sanayi iken ne yazık ki lokomotifin gücü giderek zayıflamaktadır. Sanayinin cari fiyatlarla yarattığı katma değerin gayri safi yurt içi hasıla içindeki payı 1998 yılında yüzde 23,9'dan 2010'da yüzde 15,5'e gerilemiştir. Bu kadar kısa süre içinde sanayinin ekonomideki ağırlığının bu derece gerilemiş olması ekonomimizin geleceği açısından düşündürücüdür. Mevcut durum itibariyle ekonomi kendi ritminde ilerliyor görünse de yüksek cari açık başta olmak üzere önemli kırılganlıkların biriktiği bir gerçektir. Beklentimiz seçimlerin akabinde, biriken bu kırılganlıkları gidermeye yönelik uygulamaların süratle gündeme gelebilmesidir. Yatırım, üretim, istihdam, ihracat ve rekabet gücünü destekleyecek reformlar artık gerçekleştirilmelidir. Yapısal değişim ve dönüşüm politikaları süratle devreye girebilmelidir.''
KOBİ'lerin küresel rekabete karşı bir araya gelerek mücadele verebileceğine dikkat çeken Küçük, bu nedenle ''küçük olsun benim olsun'' anlayışının bırakılarak güçlerini birleştirilmesi gerektiğini, bugünkü ortak meclis toplantısının da buna bir örnek olarak görülebileceğini söyledi.

EXPO için destek talebi

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ise bugün bir ilke imza atıldığını, Türkiye'nin en büyük iki sanayi odasının ortak meclis toplantısı gerçekleştirdiğini söyledi.
Sanayide İstanbul'un artık doygunluğa ulaştığını, İzmir'in yatırımcı için tam bir cazibe merkezi olduğunu anlatan Yorgancılar, EXPO 2020 adaylığı sürecinde İzmir'in tanıtımı konusunda İstanbullu sanayicilerden de destek beklediklerini ifade etti. Cari açık tehlikesine karşı Merkez Bankasının zorunlu karşılık oranlarının düzenlenmesi ile başlayan süreçte girdi tedarik stratejilerinin de önemine inandığını kaydeden Yorgancılar, DİR kapsamında sektörel döviz kullanım oranlarının düşürülmesini önemsediğini ancak bu önlemlerin yeterli olmadığını kaydetti.
Yorgancılar, şöyle konuştu: ''Bu noktada, milli gelire oranı yüzde 25'lerden, 2010 yılında yaklaşık yüzde 13'lere düşen iç tasarrufların artırılmasının zorunluluğuna da değinmekte fayda görmekteyim. Tüm bunlar, ciddi bir dizi adımı, belki de kemer sıkma uygulamalarını gerektirmektedir. Ama illa ki geç olmadan cari açığın artışını engelleyici politikaları zorunlu kılmaktadır. Önümüzdeki 10 yılda, dünyaya yön verecek gelişen ekonomiler arasında gösterilen Türkiye, olumlu tabloyu gölgeleyen göstergelerde ivmeyi lehine çevirmek zorundadır.''
Cari açığın oluşumunda enerji giderlerinin önemli pay tuttuğunu, bunun da nükleer enerjiyi bir zorunluluk haline getirdiğini ifade eden Yorgancılar, yenilenebilir alternatif enerjilerle birlikte yeni nesil nükleer santralleri kurma zorunluluğunun bulunduğunu, konuya tek bir pencereden bakarak ''hayır'' demenin dışa bağımlılığı desteklemekle eşdeğer olduğunu ileri sürdü.


TOBB'un birlikteliği

Yorgancılar, 66. TOBB Genel Kurulu'nda sergilenen birlikteliğin, tüm kurumlar ve meclis çatısı altında da yaşanmasını dilediklerini belirterek TOBB camiasının Türkiye'nin hedeflerinin teminatı olduğunu ifade etti. 12 Haziran sonrası birlikteliğin önemini daha da artıracağını söyleyen Yorgancılar, yeni meclisi bekleyen yeni anayasa, vergi reformu, yargı ve eğitim reformu ile siyasi partiler ve seçim kanunu gibi çok önemli çalışmaların bulunduğunu belirterek, ''Bu reformları ve daha başkalarını da yine özel sektör-kamu işbirliği ile toplumsal uzlaşmayı sağlayarak gerçekleştirmeyi arzu ediyoruz'' dedi.


'Hain saldırıları kınıyoruz'

Son dönemde yaşanan terör saldırılarına da dikkat çeken Yorgancılar, sözlerine şöyle sürdürdü: ''Türkiye'nin kırmızı çizgileri var, tek bayrak, tek vatan, tek marşımız. Bu çizgilerden hiçbir zaman vazgeçmeyiz, bugüne kadar bunlar için savaştık, çaba sarf ettik. Terör sorununu, birinci derecede çözülmesi gereken konu olarak ortaya koyuyoruz. Çözüm yolunun ise konuşarak, diyalogla olması gerektiğine inanıyoruz, bu şekilde sokak kavgalarıyla, arkadan, haince saldırılarla çözülmesinin yanında olmadığımızı, kınadığımızı bir kez daha ifade etmek istiyorum.''


Yusuf Has Hacib'in öğütleri

Meclis Üyesi Kani Aydoğdu ise seçim öncesi siyasetçilerin üslubuna dikkat çekerek, Yusuf Has Hacib'in Kutadgu Bilig kitabında yöneticilerin halka nasıl hitap etmesi gerektiğine yönelik öğütlerin bulunduğunu belirtti. Bu kitabın EBSO tarafından bastırılarak meclis üyeleri ve siyasetçilere gönderilmesi gerektiğini söyleyen Aydoğdu, ''Bu kitaptan diğerlerine ikişer tane verilecekse özellikle Bülent Arınç'a 12 tane verilmeli'' dedi.


Eski başkan Taşkın'a İtalya şövalye nişanı

Meclis toplantısında EBSO'nun eski Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın'a, İtalya'nın İzmir Konsolosu İgor Di Bernardini tarafından İtalya Cumhuriyeti Şövalye Nişanı takıldı. Konsolos Bernardini, Taşkın'ın iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi konusunda yüksek gayretinden dolayı bu nişana layık görüldüğünü söyledi. Taşkın ise EBSO'daki görevi sırasında dış ilişkilere verdikleri önemin sonuçlarını almaya devam ettiklerini belirterek ''Hayallerimde bile olmayan bir ödül aldım'' dedi.
Etiketler:

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget