Almanya'da beklenen karar sonunda çıktı

Almanya'da iktidarda bulunan Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) ile Hür Demokrat Parti (FDP), nükleer santrallerin en geç 2022 yılı sonuna kadar tümüyle kapatılmasını kararlaştırdı.
Koalisyon partilerinin temsilcileri, dün gece geç saatlere kadar yaptıkları toplantıda nükleer santrallerin 2021 yılında tümüyle kapatılması, ancak incelemeler için 1 yıl daha opsiyon tanınmasını karara bağladı.
Almanya Başbakanı Angela Merkel tarafından nükleer santrallerin kapatılması konusunda tavsiyelerde bulunmak amacıyla oluşturulan Etik Komisyonu, santrallerin 2021 yılında tümüyle kapatılmasını önermişti.
Başbakan Merkel yaptığı açıklamada, Almanya'da, nükleer santrallerden vazgeçilmesinden sonra enerji alanında yepyeni bir mimarinin ortaya çıkacağını söyledi.
Etik Komisyonu Başkanı Klaus Töpfer de bugün başkent Berlin'de düzenlediği basın toplantısında, şirketlerin gerekli yatırımları yapabilmesi için kesin bir tarih verilmesini gerekli gördüklerini söyledi. Töpfer, çevreye zarar vermeyecek yeni enerji kaynaklarının bulunması ve Almanya'nın enerji ithal etmek zorunda kalmaması durumunda, nükleer santrallerin tümünün gelecek 10 yıl içinde kapatılmasını önerdiklerini ifade etti.
Etik açıdan nükleer atıklar için nihai bir depolama yerinin bulunmasını da gerekli gördüklerini kaydeden Töpfer, bu önerilerin gerçekleşmesinin Almanya'ya yük getirmeyeceğini, aksine bir fırsat olacağını sözlerine ekledi.
Öte yandan bazı hükümet yetkilileri, kapatılacak nükleer santrallerin, enerji ikmalinde sorun yaşanması durumunda geçici bir süre kullanılmak üzere, belirli bir süre faaliyete hazır tutulmasının düşünüldüğünü bildirdi.


Karar, Fransa'da geniş yankı uyandırdı
Almanya'da iktidarda bulunan Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) ile Hür Demokrat Parti'nin (FDP), nükleer santrallerin en geç 2022 sonuna kadar tümüyle kapatılmasına yönelik verdiği karar, Fransa'da geniş yankı uyandırdı. Almanya'daki koalisyon partilerinin kararı, Fransız Yeşiller Partisi tarafından memnuniyetle karşılanırken, iktidar partisi, nükleer enerji politikasında değişiklik olmayacağı mesajını verdi.
İktidardaki Halk Hareketi Birliği'nin Genel Sekreteri Jean-Francois Cope, elektrik enerjisinin yüzde 85'ini nükleer enerji kaynaklarından karşılayan Fransa'nın, ''Almanya örneğini izlememesi gerektiğini'' söyledi. RTL radyo kanalına konuşan Cope, ''Nükleer enerjiden vazgeçilmesine karşıyım''dedi.
Nükleer enerjinin Fransa'nın sanayi gücünün önemli bir parçası olduğunu ifade eden Cope, ülkedeki nükleer enerji güvenliğinin tam olduğu görüşünü savundu. Fransa'da Ekoloji ve Yeşiller Partisi Genel Sekreteri Cecile Duflot, Berlin'den gelen haberi memnunlukla karşıladıklarını açıklarken, bu kararın, partinin yıllardır savunduğu ilkeleri de haklı çıkardığı görüşünü dile getirdi.
RTL radyosuna konuşan Duplot, ''Bu karar, nükleer enerji dışında çözüm bulma imkanının her zaman mevcut olduğunu gösteriyor. Bu örnek bir davranış ve bütün Avrupa'ya yayılmasını umut ediyorum'' dedi.

Avusturya da karardan memnun
Nükleer enerjinin amansız muhalifi Avusturya, Almanya'nın nükleer enerji taraftarı ülkelere "çok kuvvetli bir işaret veren" nükleer santralleri 2022'ye kadar kapatma kararından sevinç duyduğunu bildirdi.
Avusturya'nın bir başka komşusu İsviçre'nin benzer kararını geçen hafta kutlayan Avusturya'nın Çevre Bakanı Nikolaus Berlakovich yayınladığı açıklamada, "Bir başka sanayileşmiş ülkenin bu kararı çok güçlü bir işaret" dedi.
Bunun nükleer enerjiden kurtulmanın yapılabilir ve mümkün olduğunu gösterdiğini kaydeden Berlakovich, İsviçre ve Almanya'nın kararlarında Avrupa'daki düşünce tarzı değişikliğinin görüldüğünü ifade etti.
Avusturyalı bakan, "Eğer Almanya nükleerden vazgeçiyorsa, atom kullanan diğer büyük ülkeler bunu kesinlikle izleyecektir" dedi.
Avrupa Birliği'ndeki nükleer santrallerin dayanıklılık testlerinin yapılması için sürekli bastıran Avusturya, 1978'den beri nükleere karşı tavrını değiştirmedi.

Almanya Başbakanı Merkel'den açıklama
Almanya Başbakanı Angela Merkel, bugün başkent Berlin'de bazı bakanlarla birlikte düzenlediği basın toplantısında, geleceğin enerjisinin temiz ve güvenilir olması, ayrıca enerji konusunda dışarıya bağımlı hale getirmemesi gerektiğini belirterek, bunun zor bir görev olduğunu, ancak Almanya için birçok fırsatı da beraberinde getireceğini söyledi.
"Nükleer enerjiden 2022 yılı sonuna kadar adım adım vazgeçeceğiz" diyen Merkel, 2022 yılına kadar enerji üretimindeki yenilenebilir enerji payını yüzde 17'lerden yüzde 35'e kadar artırmayı hedeflediklerini, bu hedef izlenirken ülkede enerji kesintileri yaşanmaması ve yurt dışından enerji ithal edilmemesi gerektiğini kaydetti.
Bunun için çok sayıda yasa hazırlayarak kabinede onaylayacaklarını ifade eden Merkel, enerji üretiminde zorluklar yaşanması durumunda son çare olarak bazı nükleer santrallerin geçici bir süre açılmasının sözkonusu olabileceğini sözlerine ekledi.
Almanya Çevre Bakanı Norbert Röttgen de, tüm partilerin üzerinde anlaşabileceği ayrıntılı bir plan hazırladıklarını belirterek, ilk aşamada 7 en eski nükleer santral ile Krümmel santralinin kapalı kalacağını, 6 nükleer santralin 2021 yılında, en yeni 3 nükleer santralin de 2022 yılında kapatılacağını söyledi.
Ekonomi ve Teknoloji Bakanı Philipp Rösler ise, nükleer santrallerin kapatılmasıyla ilgili gelişmeleri sürekli izleyeceklerini, özellikle küçük ve orta ölçekli şirketlerin enerji konusunda teşvik edileceğini ifade ederek, yenilenebilir enerji üretiminde çevrenin korunmasının, elektrik kesintisi yaşanmamasının ve enerjinin yurt dışından ithal edilmemesinin önemli olduğunu bildirdi.
Ulaştırma Bakanı Peter Ramsauer, rüzgardan elektrik üretmek amacıyla kullanılan rüzgar pervanelerinin sayısını azaltacaklarını, ancak bunların gücünü artıracaklarını söyledi.
Etiketler:

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget