FIFA'daki skandal

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) Genel Sekreteri Jerome Valcke, ortaya çıkan elektronik posta mesajında,

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) Genel Sekreteri Jerome Valcke, ortaya çıkan elektronik posta mesajında, eski başkanlık adayı Muhammed Bin Hammam için kullandığı ''Yoksa FIFA'yı da, dünya kupasına ev sahipliği hakkını aldığı gibi satın alabileceğini mi düşünüyor?'' ifadesinin yanlış anlaşıldığını söyledi.
Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) Genel Sekreteri Jerome Valcke, FIFA tarafından yayımlanan açıklamasında, Katar'ın, 2022 Dünya Kupası'na ev sahipliği hakkını satın aldığını söylemek istemediğini, mesajında, Katar'ın finansal gücüne dikkat çekmeye çalıştığını belirtti. Açıklamada, Katar'ın çok büyük bir finansal güce sahip aday ülke olduğu ve bu gücünü çok iyi kullanıldığından bahsedildiği ifade edildi.
Yetkileri geçen gün elinden alınan başkan yardımcısı Jack Warner, Katar'ın 2022 Dünya Kupası'na ev sahipliği hakkını satın aldığına işaret eden ve genel sekreter Jerome Valcke tarafından gönderilen elektronik posta mesajını ifşa etmiş, Valcke mesajın kendisine ait olduğunu kabul etmişti. Warner'ın, elektronik postanın sadece bir kısmını açıkladığını belirten Valcke, bunun özel bir mesaj olduğunu ve durumu görüşeceklerini söylemişti.
Warner, Valcke'nin gönderdiği mesajda, ''Bin Hammam'ın FIFA başkanlığına adaylığını niye koyduğunu anlayamıyorum. Bunu, gerçekten başkan olabileceğini düşündüğü için mi, yoksa Blatter'den ne kadar hoşlanmadığını göstermek için mi yapıyor? Yoksa FIFA'yı da, dünya kupasını aldığı gibi satın alabileceğini mi düşünüyor?'' ifadelerini kullandığını söylemişti.
FIFA etik komitesi, haklarında rüşvet suçlaması bulunan eski başkanlık adayı Katarlı Muhammed Bin Hammam ile Jack Warner'ın yetkilerini geçici olarak askıya almıştı. Komite'nin açıklamasında, Bin Hammam ile Warner hakkındaki soruşturmanın daha ileriye götürülmesine yetecek somut kanıt bulunduğu belirtilmişti. Bin Hammam ile Warner'ın, 10-11 Mayıs'ta Trinidad'da yapılan Karayipler Futbol Birliği toplantısında delegelere rüşvet verdikleri iddia ediliyor.
Bin Hammam, hakkında yürütülen soruşturma nedeniyle adaylıktan çekildiğini açıklamıştı. Etik Komitesi ayrıca, benzeri bir suçlamayla soruşturulan FIFA Başkanı Sepp Blatter'in yolsuzluk yaptığına dair somut bir kanıt bulunmadığına kanaat getirmiş ve yarın yapılacak seçime tek aday olarak girecek olan mevcut başkanın bir dönem daha seçilmesinin yolunu açmıştı.


Seçim sıkıntısı
İngiltere Futbol Federasyonu, yarın yapılması planlanan FIFA Başkanlık seçiminin ertelenmesini istedi. Federasyondan yapılan açıklamada, gün geçtikçe derinleşen yolsuzluk skandalı gerekçe gösterilerek, seçimin bir başka tarihe alınmasının gerekliliği vurgulandı. Açıklamada, diğer üye ülkelerden de erteleme talebine destek vermeleri talep edildi.
Federasyon Başkanı David Bernstein imzalı açıklamada, FIFA'nın şeffaflığından ve sorumluluklarını yerine getirememesinden kaygı duyulduğu belirtildi ve seçim tarihinin alternatif bir adaya fırsat tanınması için ertelenmesi gerektiği ifade edildi. FIFA Başkanı Sepp Blatter, yarın Zürih'te yapılacak seçime tek aday olarak girecek. Daha önce adaylığını açıklayan, Asya Futbol Konfederasyonu Başkanı Katarlı Muhammed Bin Hammam, oy kullanacak delegelere rüşvet verdiği suçlamasıyla hakkında soruşturma açılması üzerine seçimde yarışmayacağını duyurmuştu.
FIFA Etik Komisyonu, soruşturmanın genişletilmesine yetecek somut delil bulunduğunu belirterek Bin Hammam ile FIFA Başkan Yardımcısı Jack Warner'in tüm görev ve yetkilerini geçici olarak askıya almıştı. Warner, bunun üzerine yaptığı açıklamada, FIFA Genel Sekreteri Jerome Valcke'nin gönderdiği bir elektronik posta mesajında, Bin Hammam'a atfen ''Yoksa FIFA'yı da Dünya Kupası'na ev sahipliği hakkını aldığı gibi satın alabileceğini mi düşünüyor?'' ifadesini kullandığını belirtmiş, bu iddia daha sonra her ne kadar yanlış anlaşıldığını söylese de Valcke tarafından doğrulanmıştı.
Etik komitesi ayrıca, benzeri bir suçlamayla soruşturulan FIFA Başkanı Sepp Blatter'in yolsuzluk yaptığına dair somut bir kanıt bulunmadığına kanaat getirmiş ve yarın yapılacak seçime tek aday olarak giren mevcut başkanın bir dönem daha seçilmesinin yolunu açmıştı.


'Seçim ertelenmeli'
Uluslararası Saydamlık Örgütü, yarın Zürih'te yapılması planlanan FIFA başkanlık seçiminin ertelenmesini tavsiye etti. Merkezi Berlin'de bulunan yolsuzlukla mücadele kuruluşunun spor danışmanı Sylvia Schenk, Reuters haber ajansına, seçimin, yolsuzlukla ilgili iddiaların açığa kavuşturulmasının ardından yapılması gerektiğini söyledi.
FIFA'ya, iç işlerinin inceleneceği bağımsız bir araştırmaya izin vermesi çağrısında bulunan Schenk, ''Sorunu kendi aralarında çözebileceklerinden emin değilim. Bunu birkaç kez denediler ve başarılı olamadılar. Yeni yeni ortaya çıkan birçok şey var'' diye konuştu.
Dışarıdan yardım almanın her zaman faydası olduğunu belirten Schenk, belgeleri başka bir kurumun incelemesinin, sorunun çözümüne katkı sağlayacağını vurguladı.
Schenk, FIFA'nın, yetkililerinin çalışma süresine sınır getirmesinin de katkı sağlayacağını ifade etti.
Etiketler:

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget