CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun, 2008′de TBMM’de yaptığı basın toplantısında telefon özelleştirmesi ile ilgili savlarını yazmanın, mahkemeler tarafından “tekzip” nedeni sayıldığını okurlarımız geçen hafta öğrendi.
Tekzip metnine göre Türk Telekom Yönetim Kurulu üyesi Abdullah Tivnikli, Kılıçdaroğlu’nun basın toplantısında ileri sürdüğü sorularına “iki yıldır yanıt alınamadığı”ru söylememizi “yanlış” bulmuşmuş…
Bugün, tekzip metninin yayımlanmasına karar veren Ankara 4. Asliye Ceza Mahkemesi’ne belge olarak sunduğumuz, CHP Uşak Milletvekili Osman Coşkunoğlu’nun 10 Kasım 2008′de verdiği soru önergesine değineceğiz. Coşkunoğlu önergesine, Kılıçdaroğlu’nun basın toplantısında “Türk Telekom ‘dan AKP hükümetine uzanan, Ojer Telekomünikasyon A.Ş. ve Hariri ailesinin Oger Telecom firması ile Abdullah Tivnikli ve Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala’y/ da içeren ilişkiler zinciri üzerine bazı açıklamalar yaptı” diye başlıyor ve şu soruların dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından yanıtlanmasını istiyor:
“1. Kılıçdaroğlu’nun basın toplantısının ertesi sabahı, 8 Kasım 2008 saat 9.30′da, Türk Telekom’un Acıbadem tesislerine yanınızda korumalar bile olmadan sadece özel kaleminizle beraber gidip, Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkanı Paul Doany ile baş başa bir kahvaltı buluşması yaptınız mı? Yaptıysanız, neden böyle gizli bir görüşme yapma ihtiyacı duydunuz?
2. Kılıçdaroğlu’nun basın toplantısından hemen sonra, aynı gün Türk Telekom şu cümleyi de içeren kısa bir açıklama yaptı: ‘Sayın Efkan Aia’nın Ojer Telekomünikasyon A.Ş.’yi temsilen denetim kurulunda olduğuna yönelik iddialar tamamen gerçek dışıdır.’ Fakat, ertesi gün, sizin baş başa kahvaltınızdan sonra daha uzun ve ayrıntılı bir Türk Telekom açıklamasında da şu ifade yer almaktadır:’… Hissedarlar arası varılan mutabakat gereği Ojer AN “MÛ Sİ Işık KANSU kansu@cumhuriyet.com.tr Yanıtı Verilmemiş Sorular Telekomünikasyon A.Ş. kendisine ait olan denetim kurulu üyesi atama hakkının Hazine Müsteşarlığı tarafından kullanılmasını belli bir süre için kabul etmiştir.’ Bu çerçevede, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Aia’nın, Ojer Telekomünikasyon’a ait olan denetim kurulu üyeliğine, ‘belli bir süre’ için atanmış olduğu kabul edilmektedir. Ojer Telekomünikasyon’a ait bir denetim kurulu üyeliğine, ‘belli bir süre’ için de olsa neden Başbakanlık Müsteşarı atanmıştır?
3. Türk Telekom’un üç denetim kurulu üyeliklerinden birisinin Hazine Müsteşarlığı, diğer ikisinin ise Ojer Telekomünikasyon A.Ş. tarafından belirlenmesi gerekirken, Türk Telekom’un yüzde 55.8 hissesine sahip Ojer Telekomünikasyon A.Ş. ne karşılığı veya Manevi Şahsiyet Türk Telekom Yönetim Kurulu üyesi Abdullah Tivnikli, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun 2008′de düzenlediği basın toplantısında kendisi ve Türk Telekom özelleştirmesi ile ilgili aktardığı savları dile getirdiğimiz tekzibe konu edilen yazımızda “manevi şahsiyetinin ağır biçimde tağyir edildiği”n\ ileri sürüyor.
Peki… Tivnikli, ileri sürdüğü savlar üzerine Kılıçdaroğlu hakkında dava açmış mı?
Soruşturduk. Açmamış.
Ne gerekçeyle kendi atama hakkını AKP hükümetinin kullanmasını ‘belli bir süre’ için de olsa kabul etmiştir? Bu ‘belli bir süre’nin tanımı ve gerekçesi nedir?
4. Asıl işi maden şirketleri olan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a yakınlığı ile bilinen Abdullah Tivnikli, 2005 yılında Türk Telekom’un satışı için Hariri ailesi ile AKP hükümeti arasındaki ilişkinin mimarıdır ve şimdi de Türk Telekom’un danışmanıdır. Başbakan Erdoğan’ın damadının yakını Ahmet Çalık, Arnavutluk devlet telekom şirketi Albtelekom’un yüzde 76′lık hissesini, 2006 yılında yüzde 55 ‘i Ojer Telekomünikasyon şirketine ait olan Türk Telekom ile ortaklaşa satın aldı.
Başbakanlık Müsteşarı, aslında Ojer Telekomünikasyon’un ataması gereken bir Türk Telekom Denetim Kurulu üyesi olarak görev yapıyor. Geçen dönem AKP milletvekili olan bir kişi şu anda Türk Telekom’un danışmanıdır. Tüm bu ilişkiler, AKP hükümeti ile çoğunluğu yabancıların elinde olan Türk Telekom arasındaki bu iç içelik sizce bazı kuşkular yaratmaz mı? Bu ilişkiler etik midir?
Saydamlık anlayışına uygun mudur?
5. Sayın Kılıçdaroğlu’nun basın toplantısında sorduğu soruyu yinelemek gerekiyor: Türk Telekom ile AKP hükümeti ilişkiler zinciri içerisinde bir üçüncü firma var mıdır?
6. Türk Telekom ülkemizin önemli bir değeridir. Paul Doany Türk Telekom’un Ar-Ge kapasitesini geliştirmek için önemli girişimler içerisindedir. AKP hükümeti ve Ulaştırma Bakanı olarak siz ne amaçla Türk Telekom ile bu kadar sıkı ve doğal olmayan bir ilişki yürütmektesiniz?” Osman Coşkunoğlu’na, Binali Yıldırım’ın bu sorulara yanıt verip vermediğini sorduk. Hayır, iki yılı aşkın bir süredir yanıt vermemiş. Sorular ortada kalmış! Yazımıza tekzip kararı veren yargıçlara sormak istiyoruz: Biz mi yanlışız, yanıtı verilmemiş sorular mı yanlış, böyle sorular sormak mı yanlış? Hangisi?
Yorum Gönder