AKP'nin Hopa mitinginde gerginlik: 1 ölü, 1 yaralı

AKP'nin Hopa mitingi öncesi ilçe savaş alanına döndü. Başbakan Erdoğan'ın otobüsü taşlandı. Polisin biber gazıyla müdahale ettiği bir gösterici kalp krizi

AKP'nin Hopa mitingi öncesi ilçe savaş alanına döndü. Başbakan Erdoğan'ın otobüsü taşlandı. Polisin biber gazıyla müdahale ettiği bir gösterici kalp krizi geçirip yaşamını yitirdi. Bir koruma polisi de atılan bir taşın başına isabet etmesi sonucu düşerek yaralandı. Olaya tepki gösteren Erdoğan, Hopa'nın faturasını CHP'ye kesti. İçişleri Bakanlığı ise olayları incelemek üzere 4 müfettiş görevlendirdi.
Uçakla Batum'a inip, Sarp Sınır Kapısı'nın Gürcistan tarafında açılış yapacak olan Başbakan Erdoğan'ın saat 12.30'daki Hopa mitingi öncesi ilçede olaylar çıktı.

Sabah saatlerinde mitingin yapılacağı Cumhuriyet Meydanı'na hakim bir binaya büyük boy CHP bayrağı, yanındaki binaya da 'AKP Hopa'dan defol! Gençlik Muhalfeti' yazılı pankart asan grup, mitingin yapılacağı meydana protestoya başladı.

Aralarında CHP, ÖDP ve Halkevleri Derneği üyelerinin de bulunduğu belirtilen grup horop teperken, Cumhuriyet Meydanı üzerinde 3 helikopter alçaktan uçtu. Grupdakilerin buna tepki için 'yuh' çekip, HES'leri protesto için de 'Su haktır, satılamaz' pankartı açınca polis müdahale etti.

Protestocu grupta bulunan bazı kişiler kaldırım taşlarını sökerek polise atarken, polis tazyikli su ve biber gazı kullandı ve ilçe bir anda savaş alanına döndü.

Göstericilerden ve polislerden yaralananlarla, biber gazından etkilenen çok sayıda kişiye ambulanslarda ve hastanede tıbbi müdahalede bulunuldu.

Erdoğan'ın otobüsü taşlandı
Hopa Cumhuriyet Meydanı’ndaki mitingin ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Trabzon’a gitmek üzere helikopterin bulunduğu liman sahasına seçim otobüsüyle hareket etti. Miting alanından 300 metre kadar ayrılan Başbakan Erdoğan’ın içinde bulunduğu seçim otobüsü ve konvoydaki araçlar bazı gruplar tarafından taş yağmuruna tutuldu.

Hızlanan otobüsün üzerindeki koruma polisi atılan bir taşın başına isabet etmesi sonucu düşerek ağır yaralandı. Ortalık bir anda karışırken, güvenlik güçleri havaya ateş açtı. Hastaneye kaldırılan ve henüz kimliği öğrenilemeyen koruma polisinin durumunun ağır olduğu belirtildi.

Bir gösterici yaşamını yitirdi

Başbakan Erdoğan’ın Hopa mitingine gelmeden önce Cumhuriyet Meydanı’nda çıkan olaylarda yaralanıp hastaneye kaldırılanlar arasında bulunduğu ileri sürülen Metin Lokumcu'nun kalp krizinden yaşamını yitirdiği belirtildi.

Metin Lokumcu’nun emekli öğretmen olduğu biber gazından etkilendiği öne sürüldü.

Artvin'in Hopa ilçesi Kaymakamı Abdullah Akdaş, gazetecilere yaptığı açıklamada, Başbakan Erdoğan'ın Hopa ziyareti ve mitinginde talihsiz olaylar yaşandığını belirtti. Olaylar nedeniyle ölen olmadığını ifade eden Aktaş, ''Olaylar esnasında daha önce kalp ameliyatı olan bir vatandaşımız, kalp krizi sonucu vefat etti. Bu vatandaşımızın ailesine ve yakınlarına başsağlığı diliyorum. Bu vatandaşımız belki de oradan geçiyordu. Bu konu henüz net değil'' dedi.
Olaylar sırasında bir polis memurunun da yaralandığını, durumunun ağır olmadığını bildiren Aktaş, Rize'de tedavi altına alındığını belirtti.
Hopa'da şu anda sükunetin sağlandığını vurgulayan Akdaş, şunları söyledi:
''Bazı marjinal gruplar Başbakanın gelişi nedeniyle provokatif eylemlerde bulundular. Sokak olayları meydana geldi. Başbakanı en iyi şekilde ağırlamak istiyorduk. 32 bin nüfuslu Hopa'da 2 bini geçmeyen, çevre ilçelerden de gelenler bu olayları gerçekleştirdi. Yapılması gereken ne varsa yapacağız.''

Aktaş, olaylar nedeniyle şu anda 1 kişinin de gözaltına alındığını kaydetti.
Eğitim-Sen'den açıklama
Eğitim Sen, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın miting yaptığı Hopa'da HES'leri protesto eden emekli öğretmen Metin Lokumcu'nun polisin kullandığı biber gazının etkisiyle kalp krizi geçirip öldüğünü iddia ederken, "Kendisinden başka hiçbir kimliğe, ideolojiye yaşama hakkı tanımak istemeyenler Metin Lokumcu'yu gazlara boğarak, onun ölümüne yol açmıştır" dedi.
Eğitim Sen'den yapılan yazılı açıklamada, Başbakan Erdoğan'ın Artvin Hopa Meydanı'nda yaptığı miting öncesinde HES'leri protesto etmek için "Su haktır, satılamaz" pankartı açan emekli öğretmen ve eski üyeleri 54 yaşındaki Metin Lokumcu'nun polisin kullandığı yoğun biber gazının etkisiyle kalp krizi geçirdiği ve hayatını kaybettiği ileri sürüldü. Açıklamada, "Metin öğretmen, 'Su haktır, satılamaz' pankartı açarak AKP'nin doğayı talan eden politikalarına karşı, toplumsal sorumluluğunu yerine getiren örnek bir davranışla yaşam alanını savunmak istemiştir. Kendisinden başka hiçbir kimliğe, ideolojiye yaşama hakkı tanımak istemeyenler ise Metin Lokumcu'yu gazlara boğarak, onun ölümüne yol açmıştır. AKP ise polisin şiddetini pekiştirmek için elinden gelen her şeyi yaparak, bu cinayetin siyasal sorumluluğunu çoktan üzerine almıştır" denildi.
Polisin "şiddet yoğunluğunun" her geçen gün arttığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Elleri kana bulananlar, ellerini kanla yıkamaya devam etmektedirler. Ancak bilinmelidir ki bu şiddetin meşrulaştırılması girişimlerine asla teslim olmayacağız. Her ağzını açtığında insan haklarından, eşitlikten ve özgürlükten bahsederek popülist maskeler altından konuşanların kelimeleri altındaki kanı, her defasında daha güçlü teşhir edeceğiz.
Eğitim Sen olarak öncelikle öğretmenimiz Metin Lokumcu'nun ailesine baş sağlığı diliyor ve bu cinayetin sorumlularının bulunması için her adımı atacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz. Sendikamız, bu yoğun şiddet karşısında dimdik durarak mücadele etmeye devam edecektir."

Koruma polisi beyin kanaması geçirdi

AKP Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın konvoyuna Hopa'da yapılan taşlı saldırı sırasında yaralanan Başbakanlık Koruma Müdürlüğüne mensup bir polis memurunun, miting otobüsünün üzerinde olduğu, atılan taşın kafasına isabet etmesi üzerine yere düştüğü belirtildi.
Rize İl Sağlık Müdürü Mustafa Tepe, beyin kanaması teşhisi konulan polis memurunun ameliyata alındığını kaydetti.
AKP İstanbul Milletvekili Nusret Bayraktar, Hopa'daki olaylarda yaralanan polis memurunun kafasındaki ödem ve kan pıhtısının temizlendiğini ve hastanın uyutulduğunu bildirdi.
Bayraktar, Rize Eğitim ve Araştırma Hastanesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Başbakan Erdoğan'ın Hopa mitinginin ardından yaralanan polis memuru Servet Erkan'a, Rize Eğitim ve Araştırma Hastanesinde gerekli cerrahi müdahalenin yapıldığını belirtti.
Erkan'ın kafasındaki ödem ve kan pıhtısının temizlendiğini ifade eden Bayraktar, ''Hasta uyutuldu. Şimdi yoğun bakıma alınacak. Sağlık durumuyla ilgili net konuşmak için 1-2 güne daha ihtiyaç var. Ancak doktorlarla yaptığımız görüşmede, hayati tehlikesini büyük ihtimalle atlatacağını umuyoruz. Polis camiasına ve partimize geçmiş olsun'' dedi.
Bayraktar, olayın Hopa'da, Karadeniz'de olmasının üzüntü verici olduğunu da sözlerine ekledi.
Öte yandan, polis memuru Erkan'ın, Ankara'daki polis eşi ile Sakarya'daki yakınlarının Rize'ye geldiği öğrenildi.
Çaykur'un özelleştirilmesi yalan
Erdoğan, Hopa Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen mitingde parti otobüsünün üzerinden yurttaşlara seslendi. Erdoğan şöyle konuştu:
"Şimdi şu propagandayı yapıyorlar. 'ÇAYKUR özelleştirilecek' diyorlar. Ayıptır be. Yalan konuşma, dürüst ol. 8,5 yıl önce aynı şeyi söylüyorlardı, bugün yine aynı şeyi söylüyorlar. 8,5 yıldır ÇAYKUR özelleşti mi? Tam aksine biz hala ÇAYKUR'da yatırım yapıyoruz. ÇAYKUR'u daha da geliştiriyoruz. Paketleme fabrikalarını buraya doğru çekiyoruz. Niye? Bölgede istihdam yaratalım diye. Ama gel gör ki CHP ve MHP yalan makinesi. Sakın bunlara aldanmayın. Bu hemşehriniz size ne diyorsa siz ona bakın, ona. Bugüne kadar siz ne konuştuysanız hemşehriniz yaptı. İşte hizmetler ortada, hastaneler, okullar, yollar ortada. Bunların kuru sıkı atmasına bakmayın. Bunların sırtında yumurta küfesi yok. ''

Hopa'nın faturasını CHP'ye kesti
Erdoğan, ''Zira ben Hopa'ya eşkıyaların indiğini bilmiyordum. Meğerse eşkıya Hopa'ya da inmiş. Eli taşlı eşkıyalar oraya da inmiş. Ve ne yazık ki taşlarla araçlarımıza saldırdılar'' dedi.
Partisince Trabzon Ata Park'ta tarihi surların bulunduğu mevkide düzenlenen mitingde, Türkiye'nin tarihinde üç büyük dönüm noktası olduğunu belirten, Erdoğan, şöyle konuştu:

Erdoğan, Trabzonluları selamlayarak, ''Sizi fazla beklettim, hakkınızı helal edin. Zira ben Hopa'ya eşkıyaların indiğini bilmiyordum. Meğerse eşkıya Hopa'ya da inmiş. Eli taşlı eşkıyalar oraya da inmiş. Ve ne yazık ki taşlarla araçlarımıza saldırdılar'' dedi.
''Enteresan CHP'nin devasa bir pankartı yanında kimler iş tutuyor, bilmenizi istiyorum'' diyen Erdoğan, şöyle devam etti:
''Tek yol sokak diyor, tek yol devrim diyor. Altındaki imza 'halk evleri' diyor. Değerli kardeşlerim CHP'nin yanında böyle bir pankartın asılmasına göz yummasının ne anlama geldiğini Hakkari'de gördük. Orada da BDP'lilerin eline CHP bayrakları verdiler. İçeride bir tane Türk bayrağı var mıydı, yoktu. Defalarca görüntüleri inceledim, seyrettim. Ah benim hemşehrilerim. Bu CHP, bu Kılıçdaroğlu ve ekibine 12 Haziran'da hesap sormaya var mıyız? 12 gün kaldı, çok çalışacağız. Bak, kimler kimlerle dolaşıyor görelim. Orada bakıyorsun CHP, BDP el ele, geliyorsun batıya Orta Anadolu'ya bakıyorsun CHP, MHP, BDP el ele. Bunlar aynı şeyi referandumda yapmadı mı? Referandumda CHP'si, MHP'si, BDP'si, TKP, Halk Evleri, illegal örgütler el ele vermedi mi? Şimdi aynı şeyleri yapıyorlar. Hedefte AK Parti var. Fakat AK Parti kimin şahsında var, milletin şahsında var. Çünkü bizim rotamızı çeteler çizmedi, millet çizdi, millet. Biz Trabzon ile aslında acılar üzerinde konuşmak istemeyiz. Aracılar üzerinden konuşmak istemiyiz. Biz Trabzon ile doğruları konuşuruz, düz konuşuruz, dobra dobra konuşuruz, gönül birliği ile konuşuruz.''
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''OBA'' helikopteriyle saat 18.40'da Ordu'ya gitti.
Etiketler:

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget