Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (CMK) 250. maddesiyle yetkilendirilen ve kamuoyunda “özel yetkili” olarak nitelendirilen C. savcısı ve hakimlerinin görev yaptığı mahkemelerin kaldırıldığına kamuoyu inandırıldı.
Kaldırılan bir şey yok. Mahkemeler sadece isim değiştiriyor. CMK’nın 250, 251 ve 252. maddeleri Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) 10. maddesine aktarılmış oldu. CMK’da var olan hükümlerin tıpa tıp TMK’na aktarıldığını yerimizin ölçüsünde örneklerle aktaralım:
- CMK 250. Madde c fıkrası: Açılan davalar; Adalet Bakanlığının teklifi üzerine Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca yargı çevresi birden çok ili kapsayacak şekilde belirlenecek illerde görevlendirilecek ağır ceza mahkemelerinde görülür.Bu mahkemelerin başkan ve üyeleri adlî yargı adalet komisyonunca, bu mahkemelerden başka mahkemelerde veya işlerde görevlendirilemez.
Yeni madde: Bu Kanun kapsamına giren suçlar dolayısıyla açılan davalar, Adalet Bakanlığının teklifi üzerine Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kuruluncayargı çevresi birden çok ili kapsayabilecek şekilde belirlenerek illerdegörevlendirilecek ağır ceza mahkemelerinde görülür. Bu mahkemelerin başkan ve üyeleri adlî yargı adalet komisyonunca, bu mahkemelerden başka mahkemelerde veya işlerde görevlendirilemez.
- CMK 250. Madde 3. fıkrası: Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay’ın yargılayacağı kişilere ilişkin hükümler ile savaş ve sıkıyönetim hâli dahil askerî mahkemelerin görevlerine ilişkin hükümler saklıdır.
Yeni madde: Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay’ın yargılayacağı kişilere ilişkin hükümler, ile askerî mahkemelerin görevlerine ilişkin hükümler saklıdır.
- CMK 251. Madde 1. fıkrası: soruşturma, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca bu suçların soruşturma ve kovuşturmasında görevlendirilen Cumhuriyet savcılarınca bizzat yapılır. Bu Cumhuriyet savcıları, Cumhuriyet Başsavcılığınca başka mahkemelerde veya işlerde görevlendirilemez.
Yeni madde: Soruşturma, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca bu suçların soruşturma ve kovuşturmasında görevlendirilen Cumhuriyet savcılarınca bizzat yapılır. Bu Cumhuriyet savcıları, Cumhuriyet başsavcılığınca başka mahkemelerde veya işlerde görevlendirilemez.
- CMK 250. madde 5. fıkra: 91 inci Maddenin birinci fıkrasındaki yirmidört saatlik süre kırksekiz saat olarak uygulanır.
Yeni madde: Ceza Muhakemesi Kanununun 91 inci maddesinin birinci fıkrasındaki yirmidört saat olan gözaltı süresi kırksekiz saat olarak.uygulanır.
- TMK 10 madde a fıkrası: Soruşturmanın amacı tehlikeye düşebilecek ise yakalanan veya gözaltına alınan veya gözaltı süresi uzatılan kişinin durumu hakkında Cumhuriyet savcısının emriyle sadece bir yakınına bilgi verilir.
Yeni madde: Soruşturmanın amacı tehlikeye düşebilecek ise yakalanan veya gözaltına alınan veya gözaltı süresi uzatılan kişinin durumu hakkında Cumhuriyet savcısının emriyle sadece bir yakınına bilgi verilir.
- TMK’nun 10. madde b fıkrası: Gözaltındaki şüphelinin müdafi ile görüşme hakkı, Cumhuriyet savcısının istemi üzerine, hâkim kararıyla yirmidört saat süre ile kısıtlanabilir; bu zaman zarfında ifade alınamaz.
Yeni madde: Gözaltındaki şüphelinin müdafi ile görüşme hakkı, Cumhuriyet savcısının istemi üzerine, hâkim kararıyla yirmidört saat süre ile kısıtlanabilir; bu zaman zarfında ifade alınamaz.
- CMK 252 madde a fıkrası: Davalara adlî tatilde de bakılır.
Yeni madde: Davalara adlî tatilde de bakılır.
- CMK 252. maddenin c fıkrası: Mahkeme, güvenliğin sağlanması bakımından duruşmanın başka bir yerde yapılmasına karar verebilir.
Yeni madde: Güvenliğin sağlanması bakımından duruşmanın başka bir yerde
yapılmasına karar verilebilir.
-CMK 250. Maddenin C fıkrası: Türk ceza Kanunu’nun 305, 318, 319, 323, 324, 325 ve 332 nci Maddeler hariç, Kanunda öngörülen tutuklama süresi iki kat olarak uygulanır.
Yeni madde: Türk Ceza Kanununun,305,318,319,323,324,325 ve 332 nci maddeleri hariç olmak üzere, ikinci Kitap Dördüncü Kısmın Dört, Beş, Altı ve Yedinci bölümlerinde tanımlanan suçlarda, Ceza Muhakemesi Kanununda öngörülen tutuklama süresi iki kat olarak uygulanır.
--CMK 251. madde 2. fıkrası: Soruşturması ve kovuşturması sırasında Cumhuriyet savcıları, hâkim tarafından verilmesi gerekli kararları, varsa Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca bu işlerle görevlendirilen ağır ceza mahkemesi üyesinden, aksi halde yetkili adlî yargı hâkimlerinden isteyebilir..
Yeni madde: Yürütülen soruşturmalarda hakim tarafından verilmesi gerekli kararları almak, bu kararlara karşı yapılan itirazları incelemet ve sadece bu işlere bakmak üzere yeteri kadar hakim görevlendirilir.
Ne dersiniz, değişen bir şey var mı? Önemli olan yargının bağımsızlığıdır. Gerisi hikaye…
Yorum Gönder