Turşu ve Perhiz - Orhan Erinç

Gerçeği yansıtıp yansıtmadığı bilinmez ama sırası gelmişken bir yakıştırma da ben yapayım.
Enver Paşa bir yerlerden bakıp bakıp "Yok kanun, yap kanun dediğim için beni çok eleştirmişlerdi. Ne kadar doğru söylediğim bugün de ortaya çıkıyor" diyor olabilir .
Türkiye Büyük Millet Meclisi, tarihinde kişilere özel kanunlar çıkarıp, kararlar vermiştir.
Ancak bunlar hep iki konuyla sınırlı olmuştur.
Birincisi, vatan hizmeti tertibinden kişilere ya da eşlerine maaş bağlanmasına yöneliktir.
İkincisi de, artık kaldırılmış olan ölüm cezası kararlarının uygulanması içindir.
Ancak gelinen noktada çifte ölçütlülük, çok partili dönemde yaşananlara bakınca doruk noktasına ulaşmış durumdadır.
***
AKP'nin MİT Yasası'nda değişiklik yapılmasını öngören teklifi, bir süre önce CHP tarafından tutuklu milletvekillerinin yasama görevine katılmalarını sağlamayı öngören yasa önerisine dolaylı olarak benzeyen bir nitelik taşımaktadır.
Ancak AKP yöneticileri ile kurmayları, CHP'nin önerisine "Yasalar genel olur. Kişilere yönelik yasa çıkarılamaz" diyerek karşı çıkmışlardır.
Her ne kadar kullanıla kullanıla yalama olmuş bir deyişse de "Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu" tanımlaması, durumu özetlemek için cuk oturmaktadır.
***
Hazırlandığı gazetelere yansıyan haberlerden öğrenilen yasa önerisi, sadece MİT Müsteşarı Fidan ile eski yöneticilere değil, görev yeri nedeniyle MİT'in çaycısına da Başbakanlık zırhı getiriyor. Çünkü o da MİT mensubu. Hem de güvenlik açısından kim bilir kaç irdelemeden geçmiş bir çalışan.
Yasa değişikliğinin Fidan'ı esirgeyebileceği de tartışmalı. Çünkü, soruşturma kapsamında olduğu belirtilen Oslo müzakerelerine özel temsilci olarak katıldığı dönemde MİT mensubu değil, Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı...
***
Ayrıca Başbakan'ın izin vermemesinin kesin bir koruma sağlamayacağı da konunun bir başka yönü.
Başbakan'ın kararı bir idare işlemi olduğu için, idare yargısının denetimi kapsamında.
Şimdiye kadar türlü çeşitli nedenlerle korunmaya çalışılmış kamu görevlileri için Danıştay'ın ya da bölge idare mahkemelerinin yerinde bulmayarak iptal ettiği yüzlerce izin vermeme kararı var. Yani korumanın bu nedenle de garantisi bulunmuyor.
MİT yöneticilerini koruma çabaları, iktidarın "bizden" ve "bizden değil" ayrımını yapmakta olduğunu da tüm kuşkuları giderecek biçimde ortaya çıkardı.
Eski-yeni hangi kamu görevlileri için "yargı görevini yapıyor" denildiğini sağır sultan bile biliyor.
***
Soruşturma nedeniyle önce iki Emniyet yetkilisi görevden alındı, ardından da özel yetkili savcıya dosyadan el çektirildi .
Soruşturmanın geleceği noktayı bekleyip göreceğiz.
Ceza Muhakemesi Yasası'nı delme girişiminin sürdürülüp sürdürülmemesi ise iktidar-yargı . ilişkilerinin ayrı bir göstergesini oluşturacak .

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget