Sorun yasada değil, doğru uygulanmamasında - Saygı Öztürk

MİT Müsteşarı Hakan Fidan, eski müsteşar Emre Taner, yardımcısı Afet Güneş ve halen görevde bulunan bazı MİT mensuplarının Özel Yetkili C.Savcısı tarafından soruşturulmasını engellemek için yasal düzenleme yapılırken, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Üyesi Ali Suat Ertosun, SÖZCÜ’ye yaptığı açıklamada, “Aslında yasa değişikliğine gerek yok. Sorun yasadan değil, doğru uygulanmamasından kaynaklanıyor. Kanun hükümleri uygulansa sorun çözülecek, adaletsizlik giderilecek” dedi.
Hukukun oksijen, su gibi herkese lazım olduğunu belirten HSYK Üyesi Ali Suat Ertosun, MİT Müsteşarı ile ilgili yasal düzenleme yapılmasına niçin gerek olmadığını önceki soruşturma ve davalardan örnekler vererek kaydetti ve ŞÖZCÜ’ye şunları söyledi:

MİT mensuplarının ki görev suçu
MİT Müsteşarı, eski MİT Müsteşarı ve eski MİT Müsteşar Yardımcısının İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı tarafından ifadeye çağırılmaları gündeme oturdu. MİT mensupları, MİT Kanunun 26 ncı maddesine göre, sadece MİT müsteşarı değil, MİT mensuplarının görevlerini yerine getirirken, görevin niteliğinden doğan veya görevin ifası sırasında işledikleri iddia olunan suçlardan ötürü haklarında cezai takibat yapılması Başbakanın iznine bağlıdır. İzin verilmedikçe MİT mensupları hakkında cezai soruşturma yapılamaz. İznin Başbakan tarafından verilmesi ve bizzat onun tarafından imzalanması gerekir. MİT mensupları görevin gereklerine aykırı davranmışlarsa bu da bir görev suçudur. Bunun için Başbakanın iznini gerekmektedir.

Özel Mahkeme değil, Yargıtay’dır
Yargıtay’ın yargılayacağı kişiler arasında MİT Müsteşarı ve yardımcısı yer almıyor. Ancak Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun’un değişik 13 üncü maddesinde, memurlar ve diğer kamu görevlilerinin görevleri sebebiyle işledikleri suçlardan dolayı yargılanacakları yetkili ve görevli mahkemeler belirtilmiştir. Bu madde göre, müsteşarların görevleri sebebiyle işledikleri suçlardan dolayı yargılanacakları yetkili ve görevli mahkeme, Yargıtay’ın ilgili dairesidir. Soruşturması Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı tarafından yapılması gerekir.
Başbakan izin vermemişti
Dönemin MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun hakkında, Ergenekon şeması nedeniyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına yapılan şikayet üzerine, soruşturmaya Başbakan izin vermediği için şikayet işlemden kaldırılmıştı.
MİT müsteşarı, görevi nedeniyle işledikleri suçlardan dolayı Yargıtay’da yargılanacağından, soruşturması özel yetkili Cumhuriyet savcılarınca değil, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, davasının da özel yetkili ağır ceza mahkemesi tarafından değil, Yargıtay’ın ilgili dairesi tarafından görülmesi gerekir.

Yapılması gerekenler
Yasa değiştirmek yerine, mevcut yasa doğru uygulanmalı. Uygulanırsa sorun kalmayacak. Bunun yapılması gerekenler de şunlar:
1- MİT mensupları hakkında cezai soruşturma yapılması Başbakanın iznine tabidir. Başbakan izin vermezse soruşturmaya başlanamaz.
2- MİT müsteşarı hakkında soruşturma izni verilmesi halinde soruşturma Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca yapılabilir.
3- Dava açılırsa, bu dava Yargıtay’ın ilgili dairesinde görülmeli. MİT Müsteşarı ile MİT Müsteşar Yardımcısı ve diğer diğer mensuplarının eylemleri arasında birliktelik ve bağlantı varsa, bağlılık kuralı gereğince müsteşar yardımcısı hakkındaki soruşturma da Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına, davaya bakma görevi de Yargıtay’ın ilgili dairesinindir.
4- Yöneltilen suçlamalar son derece ciddi ve vahim olduğundan, denetim mekanizması da harekete geçirilmeli

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget