‘Başbakan hakkında da iddianame hazırlansın’

İnternet Andıcı soruşturması kapsamında tutuklanan eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un, gazetemiz yazarı ve CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay’ı bir yazısıyla ilgili arayarak haber kaynağını sormasının ve “Sizi severiz, Cumhuriyet’le karşı karşıya gelmek istemeyiz”demesinin “örgüt ilişkisi” sayılması, meslek örgütlerin tepkisini çekti.
Başbuğ’un Balbay’dan haber kaynağını isterken kendisini uyardığına işaret eden Çağdaş Gazeteciler Başkanı (ÇGD) Ahmet Abakay, “O zaman medya patronlarını çağırarak terörle ilgili yayınların nasıl yapılacağı konusunda talimat veren ve bunu uygulatan Başbakan hakkında da iddianame hazırlansın” dedi.
Erdoğan’ın 20 Ekim’de medya temsilcileriyle yaptığı terör toplantısını anımsatan Abakay, bu örnekten hareketle şunları söyledi:
“Başbuğ hakkında hazırlanan iddianame, iddianamelerin ne kadar özensiz, ne kadar politik ve hesaplı hazırlandığının, Mustafa Balbay’ın sudan gerekçelerle, zorlama ifadelerle cezalandırıldığının çok tipik örneği. Başbuğ, Balbay’a haber kaynağı soruyor, hatta uyarı yapıyor, tehdit ediyor. Buna rağmen de o gazeteci suçlanıyor ve içeri atılıyor. Başbakan ise medya patronlarını topluyor, onları terör haberlerinin nasıl yapılması konusunda, suç olmasına karşın açık açık uyarıyor. Bu mantıkla Başbakan’ın da iddianamelere girmesi lazım, çünkü basını tehdit ediyor, bundan sonra böyle olacak diyor ve gerçekten de ondan sonra öyle oluyor. Türkiye güllük gülistanlık gösteriliyor, yayın politikaları değişiyor. Bir eylemin, açıklamanın, tehdidin, yasadışılığın, suç olması için illaki gizli, baş başa olması gerekmiyor. Eylemin kendisi sorgulanır. Türkiye’de maalesef böylesine ucube bir anlayış, iddianamelere yansıyor.”
‘Nasıl örgütsel bağ?’
Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Atilla Sertel de, Türk basın tarihinde gazetecilerin her dönem, haber kaynaklarını açıklamaları yönünde baskılarla karşılaştıklarını belirterek “Ancak namuslu, onurlu, kişiliklerine ve mesleklerine saygı duyan gazeteciler asla taviz vermemişlerdir. Balbay’ın bu tavrı da bunların en somut örneklerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Üstü örtülü bir tehdidi nasıl bir örgütsel bağ olarak değerlendiriyorlar anlamak mümkün değil” dedi.

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget