Yasakların sonu gelmedi

Hükümetin 2008'de başlattığı Alevi açılımı, aradan geçen süreçte unutuldu, raporun gereği yapılmadı. Yargıtay’ın cemevleri konusunda verdiği karar, son dönemde Alevilere yönelik

Hükümetin 2008'de başlattığı Alevi açılımı, aradan geçen süreçte unutuldu, raporun gereği yapılmadı.
Yargıtay’ın cemevleri konusunda verdiği karar, son dönemde Alevilere yönelik olumsuz uygulamaların son örneği oldu. Yargıtay’dan önce Danıştay da zorunlu din dersinden muaf tutulmak isteyen öğrencinin talebini geri çevirdi. TBMM Başkanı Cemil Çiçek ise CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün’ün Meclis’te cemevi açılması talebine olumsuz yanıt verdi. Oysa “cemevlerinin hukuki statüye kazandırılması” hükümetin yaptığı Alevi çalıştayları sonrasında hazırlanan raporda yer alıyordu. Raporda, Alevilere yönelik verilen diğer sözler de tutulmadı, süreç daha da geriye götürüldü.
Alevi toplumu, yıllardır her platformda cemevlerine yasal statü kazandırılması, zorunlu din derslerinin ve Diyanet’in kaldırılması, Madımak Oteli’nin “Utanç Müzesi”ne dönüştürülmesi, Alevi köylerine cami yapılmaması, başta Hacı Bektaş olmak üzere tüm Ale-vi dergâhlarının geri verilmesi gibi taleplerini dile getiriyor. Bu talepler karşısında hükümet, 4 yıl önce Alevi açılımı başlattı.
2009-2010 yılları arasında toplamda 7 etaptan oluşan Alevi çalıştaylarına, başta Alevi temsilcileri olmak üzere, sivil toplum örgütleri, akademisyenler, ilahiyatçılar, medya mensupları ve siyasiler katıldı. Dönemin Devlet Bakanı Faruk Çelik’in yönetiminde gerçekleştirilen çalıştaylar sonucunda, 200 sayfalık bir rapor hazırlandı. Sorunun çözümü için çeşitli öneriler sıralandı.

Bunlar arasında Diyanet’in yeniden düzenlenmesi, cemevlerine yasal statü kazandırılması, “ayrımcılığa yol açan uygulamalara son verilmesi” gibi önerilerde bulunuldu. Raporun sonuç bölümünde özellikle “Devlet herhangi bir inanç alanının içeriğine müdahale edemez ve onu düzenleyemez” ifadesi de kullanıldı.

Ancak, aradan geçen 4 yıla rağmen Alevilerin talepleri karşılanmadı. Sadece din kültürü ve ahlak bilgisi dersi kitaplarına Alevilikle ilgili metinler eklendi. Madımak Oteli kamulaştırılarak, “Bilim ve Kültür Merkezi”ne dönüştürüldü. Ancak, Alevilerin istediği şekilde otel, “Utanç Müzesi” yapılmadı, sadece bir katı, katliamda ölenler için anı köşesine çevrildi. Ancak, buraya katliamda ölen 33 aydın ve 2 otel görevlisinin yanı sıra otel dışında ölen iki eylemcinin adının da yazılması tepki çekti.

Alevi açılımı sonrası somut adımlar beklenirken, son dönemde yargıdan ve çeşitli kurumlardan Alevilerin aleyhinde peş peşe kararlar çıktı.

 Alican Uludağ/Cumhuriyet

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget