Üniversite sayısı o kadar çok arttı ki, on binlerce, hatta yüz binlerce kontenjanın boş kalacağı, aylar öncesinden belliydi.
Bu konuda en az 20 yazı yazdım. Ama ne yazıktır ki bu uyarılar, YÖK’ün, ÖSYM’nin ve özellikle de iktidarın, bir kulağından girdi, ötekinden çıktı. Oysa boş kalan her kontenjan, bir milli servet. Daha da vahimi, bu kontenjanlar, boş kalırken, üniversite kapısında bekleyen en az 1,5 milyon adayın bulunuyor olması.
Peki bu adayların hepsi de mi, üniversitede okuyamayacak kadar bilgisiz ve donanımsız?
Eğer öyle ise durum daha da içinden çıkılmaz bir hal alır.
Peki o zaman, bu öğrenciler liseden nasıl mezun oldular diye sormazlar mı?..
Ortada çok ciddi bir sorun var ve buna çözüm üretilmesi gerekiyor. Hem de hiç zaman kaybetmeden. ABD ve Avrupa’nın en ciddi ülkeleri bile üniversiteler boş kalmasın diye yeni açılımlar getirirken, bizim bu konuda tıkanıp kalmamızın hoş görülür bir tarafı yok.
Üniversite sınavlarının, başarıyı ve öğrenci donanımını ölçmediğini herkes biliyor.
Bir meslek lisesi öğrencisi, ağzıyla kuş tutsa bu sınavda başarılı olamaz. Çünkü hiç görmediği derslerden sınava giriyor...
Aslında üzerinde çok yönlü düşünülmesi ve tartışılması gereken bir konu ama bu yıl için buna ne zaman var ne de irade. Bu yüzden, sağlıklı bir çözüm için en kısa sürede neler yapılabilinir ona bakmak gerekir. Örneğin vakıf üniversitelerinin ücretleri, makul seviyeye indirilebilinir. Bu konuda KDV oranları sıfıra indirilerek devlet de katkı sağlayabilir.
YÖK ve ÖSYM de bu tercih döneminde olamasa bile ek yerleştirme de farklı bir puanlama türüyle daha fazla adaya tercih yapma olanağı sağlayabilir.YÖK’ün de artık bu konuda samimi olması gerekir.
Hiç kimseye sormadan, alt yapı var mı, yok mu diye sorgulamadan kontenjanları bir gecede yüzde 20 artırırken aklı neredeydi? Puan barajı kesinlikle aşağı çekilmesin, çünkü kalite düşer diyen YÖK, iktidar farklı bir karar alırsa, yine aynı tutumunu sergileyebilecek mi?..
Üniversitelerde, akademik anlamda, ille bir kalite ve özerklik aranıyorsa, önce YÖK’ün kaldırılması gerekir!..
Yorum Gönder