Başbakanın ve bakanın öğretmenlere yaptığı haksızlıklara bakın

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın öğretmenlerin haftada 15 saat derse girdiklerini ve bunun karşılığında bin 624 lira aldığını söyledi. Diğer memurların haftalık çalışma süresi daha fazla olmasına rağmen, öğretmenden düşük maaş aldığını ortaya koyulurken öğretmene büyük haksızlık ediliyor.

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, sanki yeni bir uygulamaymış gibi “öğretmenlerin 5 haftalık eğitime alınacağını” söylüyor. Bakana, öğretmenlerin bu eğitimlerinin yıllardır yapıldığı söylenmemiş anlaşılan. Bakan bilmeyebilir de, onun danışmanlarına ne demeli? Yoksa sizde mi öğretmenlerin 8 haziranda karne dağıtımından sonra 1 Temmuza kadar, 1 eylül - 18 eylül arası 2 hafta olmak üzere toplam 5 hafta seminer, kurs çalışmaları yaptığından habersizsiniz?

Öğretmene 39, polise 60 lira
Bakan, “yüksek lisans yapan öğretmenleri teşvik amacıyla ek ders ücretine yüzde 5 daha fazla ödeme yapılacağını” söyledi. Ek ders saat ücreti şu anda 7.8 lira. Buna yüzde 5 zam yapsanız ne olacak? Oysa, AKP hükümetinden önce başlayan uygulamada yüksek lisans yapan öğretmenlere yüzde 25, doktora yapanlara yüzde 50 zamlı ödeme yapıyordu. 2006 yılında bunu kaldıran da AKP hükümeti olduğundan bakanın habersiz olduğu anlaşılıyor.

“Eşit işe eşit ücret kanunu” çıkınca tüm memurların (okul hizmetliler de dahil) maaşı arttırıldı ve hizmetlilerle öğretmenler arası maaş farkı 50 liraya kadar düştü. Evli hizmetli eş yardımından dolayı bekar öğretmenin maaşını geçti. Bakanlık, eş yardımı alan ve 2 çocuklu öğretmen maaşını açıklıyor. 9/1 derecede yani yeni başlayan evli 2 çocuklu öğretmen mi olur?

Bakanlık şimdi yeni bir uygulama başlatıyor. Bakanlığın açtığı seçme sınavları, sürücü adayı sınavları gibi sınavlarda gözetmen öğretmene 39 lira, o gün okula gelen hizmetliye 48 lira, polis ise 60 lira ödeyecek. Böylece artık polisler de sınav görevlerinde ücret almaya başladılar. Güle güle harcasınlar.

Başbakan bunları unutuyor
Başbakan, “15 saat çalışan öğretmene zam versek diğer memurlara haksızlık olmaz mı?” dedi. 15 saat derse giren öğretmenin yaptıklarına bakılırsa haftada 45-50 saatlik iş yapar da, bunu bakanı bile görmez. Bir branş öğretmenin eğitim yılı içinde “yapmakla zorunda olduğu işler arasında dersin öğretim programını, zümre öğretmenler kurulu tutanaklarını, iş ve çalışma programını, her sınıf için ünitelendirilmiş yıllık planı, ders planı, deney, gezi, çevre, ders dokumanlarını hazırlamak ve almak, her öğrenci için not çizelgelerini düzenlemek, yazılı sınav kağıtlarını bulundurmak, öğrenci ürün dosyalarını toplamak,değerlendirme formlarını hazırlamak, öğrenci tanıma formlarının hazırlamanın yanı sıra bakalım başka neler varmış onun da ancak yarısını sıralayalım:

- Öğrenci gözlem formlarının takibi ve sisteme düzenli girişi.
-- Öğrenci notlarının e-okul sistemine düzenli girişi.
-- Her sınıfa ayrı yazılı soru hazırlanması
-- Yaklaşık 3 bin sınav sorusunun puanlaması.
-- Ders içi performans yönergelerinin konulara göre ayrı ayrı hazırlanması ve öğrencilere tebliği.
- Performans notlarının değerlendirilerek not verilmesi ve e-okul sistemine girilmesi
-- Mesai saatleri dışında öğretmenler , şube öğretmenler, zümre öğretmenler kurulları toplantılarına, veli görüşmelerine katılmak.

Temizlik için ödenek yok
-- Haftada 1 gün nöbet görevi (ücretsiz) ve nöbet defterinin doldurulması.
-- Ders dışında her gün okuma saatlerinde sınıftaki öğrencilere rehberlik etmek.
-- Lisede yaz tatilinde not yükseltme ve sorumluluk sınavlarını hazırlama, not verme ve notların sistemlere işlenmesi.
-- Mesai saatleri dışında zorunlu kurslara katılmak.
-- Mesai dışında MEB in ve diğer kurumların yaptığı sınavlarda gözetmenlik görevleri.
- Değerlendirme testleri evde değerlendirilecek.
--Bilgi yarışmalarına öğrenci hazırlanacak
-- Genelge gereği öğrencilerin evlerine gidilip hal- hatırı sorulacak.
-- Saha çalışması yapıp okula gelmeyen öğrencileri toplayacak ve okula getirecek.
-- Rehberi olunan sınıftan temizlik, spor, fotokopi, demirbaş, sabun, tuvalet kağıdı için para toplanılacak. (Bilinen aksine Eğitim Müdürlükleri bu işler için ödenek ayırmıyor.)
-- Taşımalı öğrencileri sabah servisten inerken sayıp kontrol edilecek (dosya ile karşılaştırılıp imza atılacak)
-- Öğle yemeğinde listeden çağırıp sıraya koyulacak
-- Okul çıkışı taşımalı öğrenciler servislerine bindirilecek.
-- Okul aile birliği toplantılarına katılıp velilerin sorunları dinlenecek.
-- Sınıf başkanı, kitaplık görevlisi, temizlik başkanı seçilip görevlerini yapıp yapmadıkları günlük olarak takip edilecek.

İşte bunlar yapıldıktan sonra en sonunda da haftada 15 saat derse girecek… İyi dersler öğretmenim….

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget