Uludere Raporu : Devlet tuzağa düşürüldü - Saygı Öztürk

Irak topraklarında Uludere Gülyazı köyünden 34 vatandaşımızın Hava Kuvvetlerinin saldırısı sonucu öldürülmesi olayını araştıran TBMM İnsan Hakları Komisyonu’nun, izlenimlerine göre “Devlet Uludere’de tuzağa düşürüldü”. Olayın bilinmeyenlerinin ortaya çıkarılması için komisyon hem Genelkurmay Başkanlığı’ndan hem de hükümetten “saldırı emrini kimin verdiği, istihbaratın kaynağı” konusunda bilgi isteyecek, olayın görüntülerini izleyecek.

Komisyonda bulunan CHP Sivas Milletvekili Malik Ejder Özdemir, Uludere’de yaşananları “insanlık dramı” olarak belirtti ve bu olayda Devletin ciddi bir biçimde tuzağa düşürüldüğü konusunda komisyon olarak görüş birliği içinde olduklarını söyledi. Özdemir, izlenimlerini SÖZCÜ’ye anlattı:

“Fehman Hüseyin Grubu”
Şırnak Valiliği ve Gülyazı Tümen Komutanlığı’nın o günlerde aldığı bilgiye göre, örgütte bir hareketlilik olduğu, Türkiye topraklarında eylem yapılması için çalışmalar yapıldığı öğreniliyor. Ancak, Ankara-Gölbaşı’dan dinlenen PKK’nın ‘büyük telsiz’ denilen ve lider kadronun konuştuğu telsiz dinlemesinde ise Fehman Hüseyin’in kalabalık bir grupla Türkiye’ye girmek istediği bilgisi ulaşıyor.

Heron görüntüleri yetmez
Sınır ötesinden gelen grubun terörist mi yoksa kaçakçı mı olduğunun insansız hava aracı görüntülerinden anlaşılacağını sanıyorduk. Öyle olmadığını başka görüntüler izleyerek anladık. Sadece insansız hava aracı görüntülerine bakılarak operasyon kararı verilemez. Operasyon kararını verecek iradeye başka kaynaklardan da istihbarat bilgisi gitmesi lazım. Aksi halde büyük bir yanılgı yaşanabilir.

Halk, yerel birimlerden biliyor
Şırnak Valisi Vahdettin Özkan ve oradaki askeri yetkililerle görüşmeler yaptık. Uludere olayında istihbarat bilgisinin kimden gittiği bilgisi öne çıkıyor. Hangi devletten ya da devletimizin hangi biriminden istihbarat gitmiş de, siyasi irade ona hareket harekat kararı vermiş o önemli. Vatandaşlar arasında, bu operasyona Şırnak Valiliği ve oradaki askeri birimlerin karar verdiği yolunda bir görüş var.
Vali Özkan, ‘Yasaya göre, askeri birlikler sınır içinde bir operasyon yapacaksa, mutlaka valinin onayının gerektiğini söyledi. Eğer, sınır ötesi bir hava harekatı yapılacaksa bunun için de siyasi otoritenin ilgilisinin yazılı talimatı gerekiyor. Aksi halde yurtiçinde de, yurtdışında da operasyon yapılamaz.

O emri veren belli değil
Gülyazı köylülerinin kaçakçılık yaptığını ve geçimlerini kaçakçılıkla sağladıklarını idari ve askeri yetkililer de çok iyi biliyor. Bunların kaçakçılık yapan köylüler olduğu biline biline hava harekatı emrini kimin verdiği önem kazanıyor. Onun için komisyon olarak ilgili makamlara iki sorui yönelteceğiz:
1- Operasyon sınır ötesinde yapıldığına göre, siyasi otoriteden operasyon emrini kim verdi?
2- Böyle bir harekata karar verilebilmesine delil oluşturacak istihbarat bilgisi hangi kaynaktan gelmiştir?

Başka Devlet verdiyse daha vahim
MİT Müsteşarı, böyle istihbaratın kendileri tarafından verilmediğini açıkladı. Şırnak’taki hiçbir yetkilinin böyle bir istihbarat bilgisinden haberi yok. Bunların kaçakçı bir grup olduğu belliyken, başka bir devletten alınan istihbarata göre harekat yapıldıysa bu daha vahim bir durumdur. Çünkü, Devlete karşı bir tuzak kurulmuş, bu tuzak Devletimiz yetkilileri tarafından da görülmemiştir.

‘Operasyon kazası’ deyip geçiştirilemez
AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, 34ı vatandaşımızın hava harekatı sonucu öldürülmesini ‘operasyon kazası’ olarak nitelemişti. Bu olay öyle ‘operasyon kazası’ denilip geçiştirilecek bir olay değildir. Olmayın hem güvenlik, hem de insani boyutu var. Yabancı bir ülkenin istihbaratıyla kendi vatandaşımızı vuruyorsak, açıkçası Devlet olarak tuzağa düşürülmüşüz demektir. İstihbarat zafiyeti, güvenlik zafiyeti yaşanmıştır.

Genelkurmay’a sorulacak
Genelkurmay Başkanlığı’na ve hükümet yetkililerine istihbarat bilgisi konusunda komisyon olarak sorularımız olacak. Ayrıca, Uludere olayı ile ilgili insansız hnava aracı kayıtlarını biz henüz görmedik. Uludere C.Savcısı izlemiş, daha sonra bunlar Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı’na gönderilmiş. Biz, bu görüntüleri komisyon olarak konunun uzmanı eşliğinde izlemek istiyoruz. Bunun için de gerekli başvurular yapılacak.

Bombalamadan haberleri yok
Vali ve Tugay Komutanıyla yaptığımız görüşmelerde, bombalama yapılacağından da, hatta bombalamadan hemen sonra da olaydan haberlerinin olmadığı, kendilerine bilgi verilmediğini söylediler. Sadece, hava saldırısından iki saat önce komutanlığa hava sahasının kapatıldığına ilişkin bir bilgi veriliyor, bunun ne amaçla yapıldığı da belirtilmiyor .”

Saygı Öztürk/SÖZCÜ

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget