Tayyip’in “Dindar Nesli” Huzurunuzda - Emin Çölaşan

Okulda büyük bir cami, bir de Atatürk büstü varmış. Kızlar günün birinde bu büstün önünde poz verip resim çektirmişler. İkisi, parmaklarını Atatürk’ün burnuna sokmuş!


Tayyip’in “Dindar Nesli” Huzurunuzda - Emin Çölaşan
SEVGİLİ okuyucularım, burada gördüğünüz fotoğrafta yer alan sıkmabaşlı öğrenciler, İstanbul’da, Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri.
Okulda büyük bir cami, bir de Atatürk büstü varmış.
Kızlar günün birinde bu büstün önünde poz verip resim çektirmişler.
İkisi, parmaklarını Atatürk’ün burnuna sokmuş!
Öteki ikisi ise ellerini başına koymuş. Biri, parmağı ile bir şey gösteriyor.
Dördü de şen şakrak!
Kendi kafalarına göre alay edecek, gırgır geçecek bir şey bulmuşlar, kafa yapıyorlar! Şimdi bazıları “Aman canım, bunlar lise öğrencisi çocuk. Şaka yapmışlar” diyecektir.
Tayyip’in özlemini çektiği “Dindar nesiller, dindar gençlik” işte böyle yetişiyor, yetiştiriliyor. Hayırlı olsun!

Tayyip’in “Dindar Nesli” Huzurunuzda - Emin Çölaşan

GAZETE SATIŞ RAKAMLARI

Çok uzun zaman geçti, burada size gazetelerin satış rakamlarından söz edemedim. Sizler her gün Sözcü alıp okuyan değerli ve ilkeli insanlarsınız. Belki başka gazeteleri de okuyor, ya da elinize geçince şöyle bir bakmakla yetiniyorsunuz. Bu açıdan bir fikir edinmeniz gerekir.
Şimdi size geçen haftanın dün açıklanan ortalama satış rakamlarını veriyorum.
Sözcü, bu furyada Türkiye’nin en çok satan beşinci gazetesi.
Bizde ek yok, kupon yok, vıcık vıcık magazin yok. Gazetemiz çoğu zaman 16 sayfa çıkıyor, haberler çok yoğun olduğu, ya da ilan geldiği takdirde 20 sayfa oluyor.
Bizden çok satan gazeteler şöyle:
1- Posta 463 bin. (Siyasi yönü olmayan magazin gazetesi. Her gün ek ve kupon veriyor.)
2- Hürriyet 447 bin. (Yandaş magazin gazetesi. Her gün ek ve kupon veriyor.)
3- Sabah 327 bin. (AKP’nin sesi, yandaş. Her gün ek ve kupon veriyor. Üstelik çeşitli yerlerde beleş dağıtılıyor. Bu beleş dağıtımlar da satış rakamlarına ekleniyor. )
4- Habertürk 239 bin. (Yandaş. Her gün ek ve kupon veriyor.)
Bu gazetelerin ekleri özellikle hafta sonlarında iyice artıyor.
5- Sözcü 223 bin. (Yürekli gazete. Ek yok, kupon yok. Sadece haberleri ve yazıları için okunuyor.)
Merakımdan, bütün gazetelerin satış rakamlarını her gün izliyorum. Yukarıda saydıklarımdan biri ek ve kupon vermesin, satışları yarı yarıya azalır.
Bu kupon olayı, Türk basınının büyük rezaleti. Okuyucuyu alıştırmışlar, adeta morfin verip uyuşturuyorlar. Ne kadar ucuz Çin malı varsa piyasadan toplayıp okuyucuya yutturuyorlar.
***
Bu süreçte özellikle Zaman ve Türkiye gazetelerinin uyguladığı çok ilginç bir yöntem var. Bunların ikisi de iktidar yandaşı. Özellikle Zaman, ABD’de yaşayan ve Türkiye’ye geri dönemeyen Fethullah’ın gazetesi.
Zaman, satış rakamlarına göre 947 bin adet satıyor! Oysa bayi satışı sadece 21 bin. Başka bir deyişle, gazete satıcısına gidip parasını bastıran, “Ver bana bir Zaman gazetesi” diyenlerin sayısı sadece 21 bin! Geri kalan 926 bin gazeteyi her gün bütün Türkiye’de beleş dağıtıyorlar.
Devlet daireleri, belediyeler, evler, işyerleri, dükkanlar, hatta yargı kuruluşları, adliyeler, karakollar…Sabah uyanınca evinizin kapısında, ya da işyerine gidince masanızda bir Zaman buluyorsunuz. Hiç kimse bu beleş gazetenin parasını sizden istemiyor…
Ve hiç kimsenin aklına “Bu değirmenin suyu nereden geliyor” diye sormak gelmiyor! Orasını da vergi açısından denetlemekle yükümlü olan Maliye Bakanlığı dahil!
Aynı durum yandaş Türkiye gazetesi için geçerli. Bu gazetenin satış rakamına baktığınız zaman 132 bin görülüyor. Ancak bayi satışı sadece 9 bin! Ötesi, aynen Zaman’ın yöntemleriyle dağıtılıyor.
***
Şimdi gelelim öteki gazetelere. Burada hepsinin satış rakamlarını tek tek verme olanağım yok. Örneğin iktidarın sesi Star gazetesi 145 bin satıyor görünüyor. Ancak bir sürü markette bu gazete müşterilere resmen ikram ediliyor. Haydi isim de vereyim, biraz reklam olsun!..Örneğin Kiler mağazalarına gidin, beleş Star’ı alıp çıkın. İsterseniz beş adet birden götürün!
Aynı durum 105 bin sattığı görülen Akşam için geçerli. Bu gazete ile İddaa oyununun sahibi aynı. Büyük işadamı Mehmet Emin Karamehmet. Akşam gazetesi, Türkiye’nin dört bir yanındaki İddaa bayilerinde beleş dağıtılıyor.
Burada çok önemli bir püf noktası var. Onu iyi bilmeniz gerekiyor.
Ülkemizde gazeteleri bütün yurda kamyon filolarıyla dağıtan iki dağıtım şirketi var. Siz beleş dağıtılacak gazeteleri de bunlara, ya da kendi adamlarınıza verip dağıtıyorsunuz…
Ve bu beleş gazeteler, sonuçta sanki satılmış gibi gösterilip millet kandırılıyor…Çünkü dağıtım şirketleri, satılmayan ve beleş dağıtılan o gazetelerin parasını, gazete yönetimlerinden sanki satılmış gibi tahsil edip satış rakamına ekliyorlar.
Zaten satış rakamlarını açıklayan da, o iki dağıtım şirketi.
***
Şimdi size birkaç gazetenin daha satış rakamlarını vereyim.
Milliyet 119 bin.
Vatan 97 bin.
Aydınlık 54 bin.
Taraf 52 bin.
Cumhuriyet 51 bin.
Radikal 27 bin.
Sözcü olarak Milliyet’e 104 bin, Vatan’a 126 bin fark atıyoruz. Ötekileri siz hesaplayın lütfen!
Evet!...Ekleri, kuponları, vıcık vıcık magazini, hatta internet sitesi olmayan Sözcü, ödün vermeyen kimliği ile bu durumlara geldi, başa güreşiyor.

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget