Milli Eğitim Bakanlığı’nda, AKP hükümetlerinin en gözde bürokratı olan ve 5 yıl Personel ve Atama Genel Müdürlüğü, 4 yıldır da Müsteşar Yardımcılığı görevini yürüten Remzi Kaya, Teşkilat Kanunu’nda yapılan değişiklikle 14 Eylül’de müşavirliğe atandı. Mevzuatı çok iyi bilen Kaya, kendisi için iç kararname düzenlenmeden görevden ayrılmasının yasal olmadığını öne sürdü ve iç kararname çıkarılmadan odasını boşaltmayacağını belirtti. Ancak kendisinin hastanede olduğu ve rapor aldığı bir sırada makam odası kapısı kırılıp içeriye girildi.
Bakanın bir alt katında olan ve diğer müsteşar yardımcılarının da bulunduğu katta, Remzi Kaya’nın odasının kapısının kırılması, şahsi eşyaları ve zimmetli belgelerin tesliminden önce odaya girilmesi bakanlıkta “büyük skandal” olarak nitelendirildi.
Gözde bürokrat hakkını arayınca
Personel Genel Müdürlüğü döneminde öğretmenlerin “bilgisayarla kur’a çekme” uygulamasını da başlatan Remzi Kaya, Hüseyin Çelik ve Nimet Çubukçu’nun bakanlıkları dönemlerinde de üst görevlerde bulundu.
Kaya, Ömer Dinçer’in bakanlığı döneminde 14 Eylül 2011’de çıkarılan Teşkilat Kanunu değişikliğiyle genel müdürler, müsteşar yardımcıları, kurul başkanları ile Talim ve Terbiye Kurulu üyeleri üyeleriyle birlikte “müşavirliğe” verildi.. Ancak, Bakanlık Teşkilat Kanunu ekinde yer alan kadro cetvelinde “müşavirlik” yer almadı.
Mevzuata hakim olan Müsteşar Yardımcısı Remzi Kaya, böyle bir durumda kendisine, müsteşar yardımcılığından alındığı, müşavirliğe verildiği, görevden ayrılış ve başlayış tarihlerini de içeren “iç kararname” düzenlenmesi gerektiğini belirtti. Aksi halde odasından ayrılmayacağını da müsteşarlığa yazdığı dilekçede belirtti.
Sen misin dava açan
Kaya, dilekçesine cevap verilmeyince, “hak kaybının önlenmesi” için Ankara İdare Mahkemesi’ne dava açtı, üzerlerindeki kadroyla değil, sadece müşavirliğe atandıkları için çalışırken ve emeklilikte önemli maddi kayıplarının olacağını öne sürdü.
Görevden alınan müsteşar yardımcıları odasını boşaltırken, Remzi Kaya’nın makam odasını boşaltmaması ve bunun yanı sıra bakanlık aleyhine dava açması Bakan Ömer Dinçer ve Müsteşar Yardımcısı Emin Zararsız’ı adeta çileden çıkardı. Bu arada, bakan, okul arkadaşı Zübeyir Yılmaz’ı müsteşar yardımcılığına getirdi ve Remzi Kaya’nın odasına oturtulması talimatını verdi. Ancak, Kaya’nın odayı boşaltma niyetinde olmadığı kendisine bildirilince Dinçer, “gereğini yapın” talimatı verdi.
O doktordayken kapısı kırıldı
Bacağındaki ağrı nedeniyle dün doktora giden ve kendisine 5 günlük rapor verilen Remzi Kaya, sekreterine telefon edip raporu göndereceğini ve ilgili yere teslim etmesini istedi. Ancak, sekreter, “Efendim ben de size ulaşmaya çalışıyordum. Şu anda odanızın kapısı Destek Hizmetleri Müdürlüğü’nden gelen personel tarafındın kırılıyor” dedi.
Kaya, “raporlu olan birisinin odasına girmek suçtur. Devletin kapısını kırmasınlar. Yedek anahtarı vardır, onunla açsınlar. Ya da 5 gün sonra raporum bitince ben geleceğim beklesinler. Odada şahsi eşyalarım, zimmetimdeki resmi evraklar var. Suç işliyorlar” dedi.
Ancak, görevliler, Müsteşar Emin Zararsız’ın talimatını yerine getirmekle yükümlü olduklarını, odaya yeni müsteşar yardımcısı Zübeyir Yılmaz’ın oturacağı konusunda kendilerine bilgi verildiğini söylediler. Görevliler kısa sürede kapıyı kırdı, kilit ve anahtarı değiştirdi, dökülen boyaları kapattı.
Müsteşara “kapım kırıldı” dilekçesi
Remzi Kaya, Müsteşar Emin Zararsız’a gönderdiği dilekçesinde, raporlu olduğu bir sırada müsteşarın talimatıyla odasının kapısını kırılıp kilidinin değiştirildiğini, bunun suç olduğunu belirtti. Kaya dilekçesinde şöyle dedi:
“Raporlu olduğum esnada, bilgim olmadan , hukuk tanımaz bir tavırla, zor kullanılarak görev yaptığım odamın kapısı kırdırılmak suretiyle içeriye girilmiş, resmi evraklarım karıştırılmış, özel eşyalarıma dokunulmuş, kapı kilit ve anahtarları değiştirilmiş olması, odanın bir başkasına tahsis edilmesinin nedeni anlaşılamamıştır.”
Dilekçesinde, karşılaştığı hukuksuzlukları ve uğrayacağı maddi kayıpları da belirten Remzi Kaya, kapı kırma olayını da yargıya taşıyacağını, iç kararnamenin de bir an önce çıkarılmasını kaydetti.
Zübeyir Yılmaz da oturmadı
Remzi Kaya’nın sert tepkisi ve yaşanan olayın hukuki sonuçlarını bildirmesi üzerine müsteşar yardımcısı Zübeyir Yılmaz, Kaya’nın odasına oturmadı ve eski müsteşar yardımcısı Recep Işık’ın odasında çalışmaya başladı. Yılmaz, adının böyle bir olaya karışmasından da üzüntü duydu. Yurtdışına giden Müsteşar Zararsız’a, Yılmaz vekalet etmeye başladı .
Milli Eğitim, tarihinde olmayan “kapı kırma dönemi”ni de yaşıyor….
Saygı Öztürk/SÖZCÜ
Yorum Gönder