İşin Bir de Bu Yanı Var! - Oktay Akbal

Kenan Evren 95 yaşında... Halkoylamasında yüzde 92 oyla Cumhurbaşkanı seçilmiş... Bugün de yürürlükte bulunan anayasayı o hazırlatmış, kabul ettirmiş, yüzde 92 yurttaş oyuyla!..
Üstelik de 12 Eylülde iktidara el koymadan beş ay önce dönemin Cumhurbaşkanı Korutürk'e bir muhtıra vermiş dört kuvvet komutanının imzasıyla!.. Gidişin doğru olmadığını söyleyerek, iktidardaki Demirel'i, muhalefete düşmüş CHP lideri Ecevit'i uyarmış... İşler iyi değil, bir an Önce aklınızı başınıza afin, demiş' İki lider de “Bana değil bu sesleniş” deyip burun kıvırmış! Yeni Cumhurbaşkanını bir türlü seçememişler. Günler geçmiş, oylamalar sonuçsuz! CHP ile AP ortaklaşa bir aday bulup seçememiş!..
Aylar geçmiş, boşuna! Toplumda kavgalar, cinayetler, öldürmeler sürüp gitmekte!.. Sonunda Evren'le dört kuvvet komutanı işe el koymuş!.. Bir anda yurttaki kavgalar sona ermiş! Herkes de memnun...
İşin bir yanı da bu işte...
***
12 Eylül 1980'de darbe yapıp on yıl iktidarda kalan Kenan Evren ve arkadaşlarının giriştikleri serüven bu...
Bu on yılda çok acılar yaşandı. Haksız idamlar. Sürgünler, hapislikler, tam bir dikta rejimi... ***
Aradan birkaç yıl geçti geçmedi, yine Ecevit, Demirel, derken Özal... Hepsi geçti gitti!. Erbakan Bey'in kurduğu bilmem kaçıncı partinin gençleri oturup yeni bir parti kurdular. Karmakarışık bir siyaset ortamının dengesizliğinden yararlanarak yüzde 30 oyla iktidara geldiler. Daha genç yaşlardayken söylediklerini, özlediklerini, yani 'Ilımlı İslam' ağırlıklı bir devlet kurabilmek hayalini gerçekleştirmek olanağını buldular. Bir seçim daha, bir daha, yüzde kırklan aştılar. Koskoca Türkiye Cumhuriyetine, Atatürk'ün bin bir zorlukla kurduğu, çağdaş uygarlık çizgisinde oluşturulmuş bir ülkenin yazgısına egemen oldular.
***
12 Eylül'ü, Evren Paşa'yı ve o günlerin Hava Kuvvetleri Komutanı'nı adalet önünde hesap vermeye çağırıyorlar şimdi! Ne olacak, yüzde 92 halkoyuyla devletin başına seçilmiş kişiyi hapse mi mahkûm edecekler? İş bununla bitmez, Evren Paşa iktidarı yıllarında görev yapmış, suçlar işlemiş, türlü sorunlar yaşatmış; yüzlerce insan da var suçlu sayılacak mı?
Evren Paşa kalksa dese ki: “Benim anayasam hâlâ yürürlükte, benim kurduğum kurumlar, uyguladığım baskıcı yönetim, hepsi halen yaşatılmakta... “ Bilmem o zaman ne diyeceksiniz ?

Oktay Akbal/Cumhuriyet

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget