Avro’nun Kurtarıcısı Süper Mario - Nilgün Cerrahoğlu

“Süper Mario” Çizme’nin değil, Avro’nun da kurtarıcısı olmaya aday.
İtalya batarsa çünkü “Avro” da batacak! “Avro”nun batışı krizin göbeğindeki Yunanistan’dan değil, “Avro alanının” en büyük üçüncü ekonomisi İtalya’dan olacak….

Merkel başta olmak üzere AB çevrelerinin tüm dikkatleri bu nedenle İtalya’yı tünelden çıkarma misyonunu üstlenen ‘Süper Mario’ üzerinde. Şimdiye dek sırtladığı bütün misyonların altından başarıyla kalkan ve bu yüzden “Süper Mario” lakabıyla anılan İtalya’nın çiçeği burnunda Başbakanı, ardında enkaz bırakan Berlusconi’den devraldığı koltukta üçüncü ayını doldurdu. Ve üç aya, normal şartlarda bir yılı karşılayacak icraatlar sığdırdı….

Süper Mario’nun ilk üç ayda -Atina’da olduğu gibi sokakları tutuşturmadan- almayı başardığı kemer sıkma tedbirleri; parlamenter maaşlarındaki kısıtlamalardan askeri harcamaları kısmaya dek varan iddialı bir yelpazeyi kapsıyor.

Maaşından feragat eden Başbakan

“Kan, gözyaşı vaat ederken kendi konforumu hiçbir şey olmamış gibi sürdüremem!” hesabı adına kemer sıkma harekâtını kendini örnek koyarak fitilleyen Monti; işbaşına gelir gelmez bizzat kendi maaşlarından fedakârlık ederek göreve başladı. Başbakanlığının yanı sıra aynı zamanda Ekonomi Bakanı olan Monti, halihazırda iki maaşını da almıyor.

Emekliler/dar gelirlilere yönelik ilk tedbirleri malum.. hükümet üyesi Elsa Fornero göz pınarlarından dökülen yaşlarla açıklamıştı. Bu, İtalya’da uzun zamandır eşine rastlanmamış bir “empati” örneği olmuştu. Aynı “empati” rüzgârının uzantısı olarak Monti daha sonra, parlamenterler üzerinde şimdiye dek hiç başarılamayan bir operasyonla, onların maaşlarında da kısıtlamalar yaptı.

“Halktan kopuk yaşantıları” nedeniye İtalya’da artık “kast” deyimiyle anılan siyasi sınıftan istenen fedakârlık, yalnız gelirlerde kısıntıyla sınırlı kalmayacak…

Bundan böyle saltanat arabalarının sayısı da azaltılacak. Satın alınan resmi arabaların hacmi -maliyet, tüketim, hava kirliliğini önlemek gerekçesiyle!- 1600 silindiri geçmeyecek. Tüm bakan, bakan yardımcıları önümüzdeki salıdan itibaren sahip oldukları “son Avro’ya” dek, noktası virgülüne.. mal bildirimine gidecekler. Siyasiler, birden çok görev nedeniyle maaş üstüne maaş alamayacaklar.

Partilere güven ‘yüzde 4’

Bunlar, sırf ekonomik kriz açısından değil; siyasi kurumlara güven kaybını telafi etmek açısından da İtalya’da elzem sayılan ve yaygın ilgi yaratan tedbirler. Araştırmalar, İtalyan halkının siyasi partilere duyduğu güvenin yüzde 4’e dek indiğini gösteriyor. Parlamentoya güven de yüzde 9’u aşmıyor.

Halk; parlamentodaki temsilcileri, artık kendi temsilcileri olarak değil, dar lider sultası tarafından “tayin edilmiş kişiler” olarak görüyor…

“Süper Mario”nun önlemleri, her geçen gün biraz daha açılan bu makası bir nebze daraltmayı amaçlıyor.

Berlusconi’nin halefi, “tabu” alanlara el atan önlemlerini, sırf “siyaset kastlarına” değil, askerler ve de İtalya’da “dokunulmaz” sayılan kiliseye dek genişletiyor.

Askeri bütçenin yüzde 70’ini Çizme’de asker maaşları oluşturuyor. Bu oran, önümüzdeki 10 yılda yüzde 50’ye indirilecek. Ayrıca aralarında 145 generalin bulunduğu yüzde 30’luk bir personel daraltmasına gidilecek. Ek olarak ısmarlanan 131 “F-35” siparişinde yüzde 30’luk indirim yapılarak, askeri uçak alımları düşürülecek. Askeri harcamalardan yapılan tasarruflar; teknoloji, eğitim yatırımlarına yönlendirilecek.

‘Açık verme riskini alamayız!’


Bitmedi…

İtalya’da “devlet içinde devlet” gibi hareket eden ve hiç kimseyi hesaplarına karıştırmayan Vatikan; bundan böyle İtalyan devleti önünde vergi yükümlülüklerini yerine getirecek.

Çizme’de 100 binden fazla gayrimenkulü bulunan ve 9000 okul, 5000 hastane/sağlık merkezi yanında oteller, spor salonları, restoranlar işleten kilise; şimdiye dek olduğu gibi vergiden muaf tutulmayacak ve İtalyan maliyesine tıkır tıkır vergi ödeyecek. Bu mükellefiyetten yalnız dini kurumlar muaf tutulacak.

Vergi kaçakçıları ve vergi kaçakçılığına karşı da çok geniş bir cephe açan Monti, kriz gerekçesiyle en son Roma’yı olimpiyat yarışından çekti. Vakur, hüzünlü bir açıklamayla; içinde bulunulan ekonomik tablo ve reformların; 2020 Olimpiyatları için sırtlanılması gereken dev harcamalara elvermediğini açıklayan İtalyan Başbakanı; “Hükümet olimpiyat angajmanından doğacak ‘açık verme’ riskini üstlenemez!” dedi.

Popülist Berlusconi ile taban tabana zıt profil çizen ve kendisini yakından tanıyanlarca “ciddi”, “adil”, “resmi” ve “tutarlı” sıfatlarıyla tanımlanan Monti; geçen hafta gittiği ABD’de Başkan Obama’dan büyük övgü aldı.

“Economist” dergisine zamanında “İtalya’nın Irzına Geçen Adam” manşetiyle kapak olan Berlusconi’nin aksine Monti; Amerikan “Time” dergisine “Avrupa’yı kurtarabilecek adam!” sözleriyle kapak yapıldı.

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget