Ergenekon'a yeni bir dosya daha

Ergenekon davasında tanık beyanlarına ve delillere karşı savunmalarına devam edildi.
 İnternet Andıcı dosyası sanığı emekli Tuğamiral Alaettin Sevim “İddianamede İrtica ile Mücadele Planı’nın uygulaması olduğu belirtilen haberin  plandan önce yayınlandığı gibi absürd bir iddia ortaya çıkıyor” dedi. Başkan Hasan Hüseyin Özese ile  15 dakikalık süreyi aştığı uyarısı nedeniyle tartışan Alaettin Sevim “Aylardır konuşamıyoruz. Bu belgeler nedeniyle 15 aydır tutukluyum.  En genç amiraldim, en erken emekli amiral oldum” diye tepki gösterdi.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Silivri Cezaevi yerleşkesinde görülen  davanın dün 265. duruşması yapıldı. Görüş günü olması nedeniyle toplam 66 tutuklu sanıktan aralarında CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, Tümgeneral Hıfzı Çubuklu’nun da bulunduğu 17 sanık katıldı. Alparslan Arslan’a Glock marka silah satmaktan sanık Mahmut Güzel de salona getirilerek jandarmak arasında diğer sanıklaran ayrı olarak oturtuldu. Güzel, 5 Kasım tarihinde tanık olarak dinlenmiş, silah satışı iddialarını reddetmişti.
Emekli Tuğamiral Alaettin Sevim, Aralık 2010 tarihinde Gölcük’teki Donanma Komutanlığı’nda elde edilen belgeler arasında bulunan 2 dijital veride adının geçmesi nedeniyle 15 aydır tutuklu bulunduğuna dikkat çekti. Emekli Tuğamiral Alaettin Sevim “Bilgisayar ortamında bulunan ‘Proje’ ve ‘Kitleşim’ belgelerinin İnternet Andıc ve İrtica ile Mücadele Eylem Planı belgelerinin taslağı olduğu iddia ediliyor” dedi.
Emekli Tuğamiral Sevim şöyle devam etti: “İddianamede bu planlar kapsamında 29 haber yayınlandığı iddia ediliyor. AKP’yi kapatma davasında delil olarak kullanılan meşhur ‘Apron’da namaz şov’ haberi, gazetede Eylül 2007’de yayınlanmış,  internet sitesinde Ekim 2007’de yer almış. Taslak olduğu iddia edilen Proje belgesinin kayıt tarihi Mart 2008. ‘Uygulanmanın, plan taslağından önce yapıldığı’ gibi  absürd bir iddia ortaya çıkıyor.” 
Bilirkişi incelemesi yapılmadı
Suçlanmasına konu olan belgelerin yer aldığı Gölcük’te elde edilen 5 No.lu harddiske ilişkin bilirkişi raporlarının Balyoz davasına bakan İstanbul 10. Ağır Ceza MAhkemesi’nden istenildiğini anlatan Sevim şu konulara dikkat çekti: “İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 5 No.lu harddiske ilişkin gönderdiği belge bilirkişi raporu değil, sadece polis tespit tutanağı. İçinde neler olduğunu yazıyor. Bugüne kadar Balyoz’da ve Gölcük’te bulunan belgeleri ilişkin açılan davada bilirkişi raporu hazırlanmamış. Kitleşim belgesine ilişkin bilirkişi raporunda ise kullanılan yazı formatlarının kayıt tarihinde olmadığı anlatılıyor. Bilirkişi raporları ile yazdığım iddia edilen Kitleşim ve Proje belgelerinin tarihi ve saatinin değiştirildiği, başka bir bilgisayardan aktarıldığı ortaya çıkmıştır. ”
Özese ile tartışma
Sevim, belgelerin hazırlandığı iddia edilen tarihlerde Genelkurmay Başkanlığı karargahında olmadığını belirterek “Ben amiralim. Benim de sizin gibi makam arabam var. O günlerde arabamı çağırmamışım” dedi. Sevim, kendisinin başvurusu üzerine Genelkurmay Başkanlığı’ndan dosyaya gönderilen karargaha giriş-çıkış ve araç istek kayıtlarına ilişkin yazıları okurken Başkan Özese, beyanlar için verilen  15 dakikalık sürenin dolduğunu belirterek “Toparlayın” dedi. Alaettin Sevim “Bir dakika” diyerek açıklamalarını sürdürdü. Özese’nin bir kez daha uyarması üzerine Alatettin Sevim “Belgeleri değerlendirin diyorsunuz. Sizin bu belgelerin neden olmadığını savcılığa sormanız gerekmez mi? Maddi gerçeği arıyoruz diyorsunuz mahkemenin delil toplamakla bir ilgisinin olmadığını düşünüyorum” şeklinde tepki gösterdi.
Sürenizi aştınız
Başkan Özese’nin “Sürenizi aştınız” diye yeniden uyarması üzerine Alaattin Sevim “Süreyi aştım... Lütfen bir şeyler söylemek istiyorum. Aylardır konuşamıyoruz. Bu belgelerden 15 aydır tutukluyum. Kariyemiz durduruldu. En genç amiraldim, en erken emekli amiral oldum” diye konuştu.Başkan Özese’nin ısrarı üzerine Sevim “Burada savunma falan yapılmıyor” diyerek yerine geçti.
Koordine parafı
Geçen hafta annesini kaybeden ve tutuklulara yapılan muamele nedeniyle cenaze törenine katılmadığını açıklayan eski Genelkurmay İstihbarat Başkanı emekli korgeneral İsmail Hakkı Pekin, davada konu edilen internet andıcının yasa ve yönetmeliklere göre hazırlanmış bir belge olduğunu söyledi. Pekin “Yasal bir evrakta koordine makamı olarak parafım bulunduğu için 15 aydır tutuklu yargılanıyorum. Ayrıca fotokopi bir belge. İnternet Andıcı’nın aslı hiçbir yerden gelmemiştir” diye konuştu. Pekin, “Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi gibi birçok uluslararası içtihatlarda, yargılanan kişilerin ailelerinin mağduriyetine  sebep olabilecek tutukluluk kararları verilmemesi yönünde açıklayıcı hükümler bulunmaktadır” diyerek tutuksuz yargılanmayı talep etti.
Sitelerin kurulduğu iddia edilen tarihte Bilgi Destek Dairesi’nin bağlı olduğu Harekat Dairesi’nin başkanlığı görevini yapan Emekli Korgeneral Mehmet Eröz, aralarında eski Genelkurmay Başkanı emekli orgeneral Hilmi Özkök, eski emekli orgeneral Genelkurmay 2. Başkanı Ergin Saygun’un da bulunduğu asker tanıkların hiçbirinin aleyhine ifade vermediğini anlattı. Tanıkların, internet sitelerinin Aralık 2008 tarihinde MGK kararlarına uyularak hükümetin talimatı Genelkurmay’ın onayı ile kurulduğunu anlatan Eröz “İnternet siteleri TSK personeline de duyurulmuştu. Hiçbir gizli-saklı işlem yoktur” diye konuştu.
Eröz, İrtica ile Mücadele Eylem Planı’nın basında yer almasının ardından Bilgi Destek Dairesi’nde evrak imhası yapıldığı iddia edilen 21 Haziran 2009 tarihinde yurtdışında olduğunun altını çizdi. Harekat Başkanlığı’na halen hakkında yakalama kararı bulunan emekli tümgeneral Mustafa Bakıcı’nın yerine vekalet ettiğini anlatan Eröz “O dönem yoğun bir dönemdi. Bir süredir arşiv denetimi yapılamamıştı. Tamamen benim tahminim ama Mustafa Bakıcı belki bunun telaşıyla hafta sonu mesai yaptırıp arşiv çalışması yaptırmış olabilir”
diye konuştu.
Gizli tanığı açıkladı
Tutuklu sanık emekli Yüzbaşı Zekeriya Öztürk, beyanları sırasında Gİzli Tanık İmdat’ın kimliğini açıkladı. Bunun üzerine Savcı Mehmet Ali Pekgüzel“Sanık gizli tanığın kimliğini açıklayarak suç işlemiştir. Müdahale edilmesini talep ediyorum”  dedi. Başkan Özese “Gizli Tanığın kimliğini açıklayarak suç işlediniz” diyerek Öztürk’ün mikrofonunu kapattı.
Tanık idi, sanık oldu
Danıştay’a silahlı baskından sanık Alparslan Arslan’a 2 adet Glock marka silah satılmasına ilişkin tanık olarak dinlenen Mahmut Güzel’in yargılandığı dosya  Ergenekon ile birleştirildi. Böylece toplam sanık sayısı 275’e, tutuklu sanık sayısı 66’ya çıkarken birleşen dosya sayısı da 21’e ulaştı.Arslan’a Glock marka tabanca temin edilmesine ilişkin birleştirilen dosya sanıklarından Kenan Özay’ın “Glock tabancaları Beyazıt’ta çaycılık yapan Dayı diye tanınan Mahmut adlı kişiden aldım” şeklindeki ifadesi üzerine İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’nın yürüttüğü soruşturma sonucu Mahmut Güzel tutuklandı. Güzel, sanıkların talebi üzerine 5 Kasım tarihinde duruşmada tanık olarak ifade verirken silah sattığı iddiaların reddetti. Güzel hakkında açılan davaya bakan İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nin birleştirmeye ilişkin görüşüne İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi 19 Kasım tarihli kararıyla muvafakat etti. İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararıyla Güzel’in dosyası Ergenekon ile birleştirildi.

Hatice Tuncer/Cumhuriyet

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget