Abdülhamit’e Hayranlık! - Kurtul Altuğ


Haber-Türk’ün kurucusu ve sahibi Ufuk Güldemir’in vefatından birkaç ay önceydi. Ufuk’un evi­nin bahçesinde arkadaşları olarak bir masa etrafında toplanmıştık. Masanın sol başında Liberal Partinin Genel Başkanı Besim Tibuk oturuyordu. Tibuk’un sağında ben, solunda Ufuk Güldemir onun yanın­da Güneri Cıvaoğlu, karşısında Başkurt Okaygün, Mustafa Özkan… Konu AKP iktidarının yürüttüğü politika ve Türkiye’nin durumuydu. Sohbet döndü dolaştı Atatürk’ün devrimleri ve “ulu hakan” diye anılan Abdülhamit kıyaslamasına geldi. Besim Tibuk:
“Bana göre Abdülhamit Osmanlı’nın en dev­rimci padişahıdır. Evimde Abdülhamit ile Atatürk portreleri yan yana durur.” diyordu. Dayanamadım:
“-Yapma Sayın Tibuk. Okuduklarıma göre Ab­dülhamit dünyanın görüp göreceği kompradorla­rın bir numaralısıdır. Bir zamanlar kafandaki libe­ral sistemi Türkiye’ye yerleştirmek için iktidar ol­mayı bekliyordun. Seçimlerde yüzde 1 oy bile ala­madın. Alsaydın orduyu da kendine bağlayacak, ver­gileri kaldıracak, ülkeye mutluluk sağlayacaktın!’” Sonra ekledim:
“- Yahu sayın Tibuk sen ne eksantrik adamsın?” Rahmetli Ufuk gülüyordu ve şöyle diyordu:
 “-Eksantrik adam. Çok tuttum bu deyişi.” Aradan yıllar geçti şu sıralarda iki kavram tar­tışılıyor. Osmanlı’yı ihya ederek Abdülhamit-i sani (Sonraki Abdülhamit) devrini başlatarak Os­manlı’yı diriltmek ya da Türkiye’yi bölerek, küçük küçük eyaletler yaratarak federatif sisteme geçmek. Şakası bir tarafa ama Türkiye Cumhuriyetinin Baş­bakanı’na Padişah ya da federal devletin başkan­lığını yakıştıranlar bile çıktı. O da dayanamadı ve: “Padişahım var mı diyeceğiniz?” deyiverdi. Oy­sa Sayın Erdoğan bilir ki; demokrasilerde padişah, şah, sultan yoktur.
Borsa simsarları dostu
Cumhuriyetin 89. yılına gireceğimiz şu sıralarda bu tartışmalar neyi işaret ediyor? O halde şu satırlara bir göz atalım:
“-Komprador bürokrasisinin tepesinde saray ve özellikle Abdülhamit bulunmaktadır. Abdülhamit, ‘Ulu Hakan’ adıyla bugün dahi bazı çevrelerce poli­tika sahnesinde bayrak olarak kullanılmaktadır. Abdülhamit’i hala aktüel tutan nedir? Bu soruyu cevap­landırmak için Abdülhamit üzerinde biraz duralım.
Abdülhamit, öteki sultanlara pek az benzeyen yeni bir tiptir; Tanzimat’ın (batılılaşma) ortamı için­de yetişmiştir. Avrupai bir ortam içinde yaşamak­tadır. Gecelerini Tarabya’daki malikânesinde Bel­çikalı tuhafiyeci kız Flora Cordiye ile birlikte geçir­mekte, gündüzleri de büyük bir şirketin umum mü­dürü olan İngiliz komşusu Mr. Thomson ile dost­luk etmektedir. Ayrıca Abdülhamit küçük yaştan kapitalizmin borsa oyunlarına ilgi duyan belki de ilk sultandır. Bir İngiliz yazan borsacı Abdülhamit’i şöy­le tanıtmaktadır:
-Beyoğlu’ndaki kahveler yerine Galata’daki bankalara gitmeyi tercih ediyordu. Abdülhamit Rum bankacı Zarifi ve Ermeni borsa simsarı Assani ile bu devirde sıkı bir dostluk kurmuştu. “‘
(Doğan Avcıoğlu, 1968-Türkiye’nin düzeni, S: 141 birinci baskı, Bilgi Yayınlan)
Uzun yıllar boyunca onun bu dostluklara sadık kaldığını biliyoruz. Bu dostlukla, bu şüpheli tanınan tatlı su Frenklerini Yıldız Sarayı’nda verdiği muh­teşem ziyafetlere davet ediyor ve bazı yabancı bü­yükelçilerin merkezlerine wikileaks belgeleri gibi kriptolar yazmasına neden oluyordu. İlk kez ban­kacı Zarifi’nin tavsiyelerine uyarak borsada bazı yatırımlar yaptığı yazılır. Bu yatırımlardan çok mem­nun olmuştur. Tahta çıktığı sırada 70 bin lira de­ğerinde bir serveti vardı.
“Padişah’ın her türlü mali operasyonlardan el­de edilen menfaatlere ve faizciliğe karşı gösterdiği temayül Türk ve İslam geleneklerine o kadar yarı düşüyordu ki. ” (Joan HasHp, Bilinmeyen Tarzla­rıyla Abdülhamit, İstanbul, 1964, S:52-163)
İngilizler için ümit verici
Batı’nın pek sevdiği Abdülhamit Han Batının her dediğini yapmaya o kadar müsaitti ki İngiltere elçisi Sir Henry Elliot ile Disraeli: “Genç sultanın gü­zel ümitler verdiğini” anlatmaktadır. (AGE)
Tam 33 yıl iktidarda kaldı ve bu arada Ayastefanos Anlaşmasının ağır şartlarının hafifletilme­si karşılığında majestelerinin hükümetine 1878′de Kıbrıs Adası’nı lütfetti!
İşte hayranlık duyulan Osmanlı ulu hakanı Ab­dülhamit Han’ın marifetleri…
Neresine özenilir, neresi ihya edilmek istenilir artık anlaşılmalı ve açıklanmalı.

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget