Abdülhamit’e Hayranlık! - Kurtul Altuğ
Haber-Türk’ün kurucusu ve sahibi Ufuk Güldemir’in vefatından birkaç ay önceydi. Ufuk’un evinin bahçesinde arkadaşları olarak bir masa etrafında toplanmıştık. Masanın sol başında Liberal Partinin Genel Başkanı Besim Tibuk oturuyordu. Tibuk’un sağında ben, solunda Ufuk Güldemir onun yanında Güneri Cıvaoğlu, karşısında Başkurt Okaygün, Mustafa Özkan… Konu AKP iktidarının yürüttüğü politika ve Türkiye’nin durumuydu. Sohbet döndü dolaştı Atatürk’ün devrimleri ve “ulu hakan” diye anılan Abdülhamit kıyaslamasına geldi. Besim Tibuk:
“Bana göre Abdülhamit Osmanlı’nın en devrimci padişahıdır. Evimde Abdülhamit ile Atatürk portreleri yan yana durur.” diyordu. Dayanamadım:
“-Yapma Sayın Tibuk. Okuduklarıma göre Abdülhamit dünyanın görüp göreceği kompradorların bir numaralısıdır. Bir zamanlar kafandaki liberal sistemi Türkiye’ye yerleştirmek için iktidar olmayı bekliyordun. Seçimlerde yüzde 1 oy bile alamadın. Alsaydın orduyu da kendine bağlayacak, vergileri kaldıracak, ülkeye mutluluk sağlayacaktın!’” Sonra ekledim:
“- Yahu sayın Tibuk sen ne eksantrik adamsın?” Rahmetli Ufuk gülüyordu ve şöyle diyordu:
“-Eksantrik adam. Çok tuttum bu deyişi.” Aradan yıllar geçti şu sıralarda iki kavram tartışılıyor. Osmanlı’yı ihya ederek Abdülhamit-i sani (Sonraki Abdülhamit) devrini başlatarak Osmanlı’yı diriltmek ya da Türkiye’yi bölerek, küçük küçük eyaletler yaratarak federatif sisteme geçmek. Şakası bir tarafa ama Türkiye Cumhuriyetinin Başbakanı’na Padişah ya da federal devletin başkanlığını yakıştıranlar bile çıktı. O da dayanamadı ve: “Padişahım var mı diyeceğiniz?” deyiverdi. Oysa Sayın Erdoğan bilir ki; demokrasilerde padişah, şah, sultan yoktur.
Borsa simsarları dostu
Cumhuriyetin 89. yılına gireceğimiz şu sıralarda bu tartışmalar neyi işaret ediyor? O halde şu satırlara bir göz atalım:
“-Komprador bürokrasisinin tepesinde saray ve özellikle Abdülhamit bulunmaktadır. Abdülhamit, ‘Ulu Hakan’ adıyla bugün dahi bazı çevrelerce politika sahnesinde bayrak olarak kullanılmaktadır. Abdülhamit’i hala aktüel tutan nedir? Bu soruyu cevaplandırmak için Abdülhamit üzerinde biraz duralım.
Abdülhamit, öteki sultanlara pek az benzeyen yeni bir tiptir; Tanzimat’ın (batılılaşma) ortamı içinde yetişmiştir. Avrupai bir ortam içinde yaşamaktadır. Gecelerini Tarabya’daki malikânesinde Belçikalı tuhafiyeci kız Flora Cordiye ile birlikte geçirmekte, gündüzleri de büyük bir şirketin umum müdürü olan İngiliz komşusu Mr. Thomson ile dostluk etmektedir. Ayrıca Abdülhamit küçük yaştan kapitalizmin borsa oyunlarına ilgi duyan belki de ilk sultandır. Bir İngiliz yazan borsacı Abdülhamit’i şöyle tanıtmaktadır:
-Beyoğlu’ndaki kahveler yerine Galata’daki bankalara gitmeyi tercih ediyordu. Abdülhamit Rum bankacı Zarifi ve Ermeni borsa simsarı Assani ile bu devirde sıkı bir dostluk kurmuştu. “‘
(Doğan Avcıoğlu, 1968-Türkiye’nin düzeni, S: 141 birinci baskı, Bilgi Yayınlan)
Uzun yıllar boyunca onun bu dostluklara sadık kaldığını biliyoruz. Bu dostlukla, bu şüpheli tanınan tatlı su Frenklerini Yıldız Sarayı’nda verdiği muhteşem ziyafetlere davet ediyor ve bazı yabancı büyükelçilerin merkezlerine wikileaks belgeleri gibi kriptolar yazmasına neden oluyordu. İlk kez bankacı Zarifi’nin tavsiyelerine uyarak borsada bazı yatırımlar yaptığı yazılır. Bu yatırımlardan çok memnun olmuştur. Tahta çıktığı sırada 70 bin lira değerinde bir serveti vardı.
“Padişah’ın her türlü mali operasyonlardan elde edilen menfaatlere ve faizciliğe karşı gösterdiği temayül Türk ve İslam geleneklerine o kadar yarı düşüyordu ki. ” (Joan HasHp, Bilinmeyen Tarzlarıyla Abdülhamit, İstanbul, 1964, S:52-163)
İngilizler için ümit verici
Batı’nın pek sevdiği Abdülhamit Han Batının her dediğini yapmaya o kadar müsaitti ki İngiltere elçisi Sir Henry Elliot ile Disraeli: “Genç sultanın güzel ümitler verdiğini” anlatmaktadır. (AGE)
Tam 33 yıl iktidarda kaldı ve bu arada Ayastefanos Anlaşmasının ağır şartlarının hafifletilmesi karşılığında majestelerinin hükümetine 1878′de Kıbrıs Adası’nı lütfetti!
İşte hayranlık duyulan Osmanlı ulu hakanı Abdülhamit Han’ın marifetleri…
Neresine özenilir, neresi ihya edilmek istenilir artık anlaşılmalı ve açıklanmalı.
Yorum Gönder