Her yıl “Birleşmiş Milletler - Dünya Çevre Günü”nün kutlandığı 5 Haziran’a 2 gün kala, doğa ve kültürün yağmalanmasına karşı mücadele eden kurum ve kuruluşlarımız da kutlama hazırlıklarını tamamlıyor...
Örneğin çevreyi korumayı çağdaş yaşamın temel sorumlulukları arasında gören Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Çevre Komisyonu, bu seneki etkinliklerini İstanbul-Beşiktaş Belediyesi’nin ev sahipliğinde Ortaköy Meydanı’nda yapacak.
TEMA ile Yunuslara Özgürlük Grubu’nun da katılacakları etkinlikte halkın çevre özlemlerini yazacakları kâğıtlar “Dilek Ağacı”nın yaprakları olacak; “Çağdaş Müzik Grubu” da konserler verecek.
“Yavru TEMA’lar”ın da drama gösterileriyle katılacakları ÇYDD etkinliğinin afiş ve tişörtlerinde yer alacak sloganlardan bazıları ise şunlar;
“Tüketerek tükeniyoruz.”
“Yeşil doğada, çiçek dalında güzeldir.”
“Nükleere inat yaşasın hayat.”
“Sözde kalkınma yağmacısı HES’lere hayır.”
Kaz Dağları ve Madra Dağı
Son yılların “çevre militanları” olarak adlarını duyuran “Kaz Dağı ve Madra Dağı Belediyeler Birliği”, “Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi”, “Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği” ve “Kaz Dağları Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği” de Dünya Çevre Günü’nü “Kaz Dağları ve Madencilik Çalıştayı” ile karşılıyorlar.
Bu sivil kuruluşlarımızın geçenlerdeki Edremit etkinliklerinin konusu “zeytinliklerimizi yağmaya açan” yeni yönetmeliğin ivedi olarak durdurulmasıydı… Çünkü madenciler, yönetmelik değişikliği Resmi Gazete’de yayımlanır yayımlanmaz, verimli zeytin ağaçlarıyla kaplı alanlarda girişimlere başladılar.
Kaz Dağları ve Madra Dağı Belediyeler Birliği danışmanı Salih Sönmezışık, yönetmelikle birlikte gözlerin Madra Dağı’na çevrildiğini belirterek, başlattıkları mücadele hakkında şu bilgileri veriyor:
“Yönetmeliğin iptali için CHP Milletvekili Namık Havutça Danıştay’a dava açtı. Biz de Edremit Adliyesi’nde topluca dava açtık. İki milletvekilimizin katılacağı bir de panel düzenledik. 2-3 Haziran’daki Kaz Dağları ve Madencilik Çalıştayı’mıza altıncıları da davet ettik.”
Birliğin meclis toplantısında konuşan Burhaniye Belediye Başkanı Fikret Akova da şunları ekliyor: “Ben birlik başkanı olduğum dönemde Burhaniye’de Madra Dağları’nda 6 adet maden arama ruhsatı vardı. Şimdi bu ruhsat sayısı altı yılda 19 adede çıkmış... Hedefinde Madra Dağı var. Madencilerin dağlarımıza bu kadar iştahı kabardığına göre demek ki korumak için bu birliği kurarak çok doğru bir iş yapmışız. Başka Kaz Dağı başka Madra Dağı yok. Başka zenginliğimiz de yok. Mücadelemizi daha etkin sürdüreceğiz.”
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca 3 Nisan günü Resmi Gazete’de yayımlanan “Zeytinciliğin Islahı, Yabanilerinin Aşılattırılmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”le, ülkemizdeki zeytinliklerin yüzde 60’ını oluşturan 25 dekarın altındaki zeytinlikler koruma kapsamından çıkarılarak, tüm kirli sanayilerin ve maden şirketlerinin talanına açılıyor.
Bu durum zeytinlik sahalarının korunması, genişletilmesi, yabanilerin ıslahı, zeytinliklerin bakımı, zeytincilik sahalarının daraltılmasının önlenmesi amaçlarını taşıyan 3573 sayılı Zeytincilik Yasası’na aykırı olduğu gibi, uluslararası anlaşmalar ve anayasayla da çelişiyor.
5 Haziran Türkiye’de işte böylesi gerilimlere yaşanacak; yani aslında “kutlan(a)mayacak”...
Yorum Gönder