Bütün okullara imam hatip ayarı - Saygı Öztürk

Eylül ayında başlayacak 2012-2013 eğitim- öğretim yılının sancıları şimdiden çekilmeye, sorunlar görülmeye başlandı. Anlaşılıyor ki önemli bir kaos yaşanacak. Öğrenci yeni sisteme alınıyor ama onların ders kitapları eski sisteme göre bastırılıyor. Öğrencinin bir çok dersinin kitabı olmayacak ”ders materyali”nden yararlanılacak. Sadece ilköğretimde 5 ayrı okul türü olacak.

AKP hükümeti döneminde hükümetin öncelikli hedeflerinden birisi ikili öğretimi kaldırmak, sınıf mevcutlarını 30’a indirmekti. Hüseyin Çelik’in Milli Eğitim Bakanlığı döneminde bu konuda hayli yol alınmıştı. Oysa getirilen yeni sistem hem ikili öğretimi yaygınlaştırıyor, hem de sınıf mevcutlarını alabildiğine artırıyor.
En çok merak edilen, kaç ilköğretim okulunun yeni sistemle imam hatip ortaokuluna dönüştürüleceğidir. Bu sayıyı kimse bilmiyor. Öğrenci kayıtları başladı. E-kayıt sisteminde önce kaç öğrencinin imam hatip ortaokuluna kayıt yaptırmak istediği saptanacak. Bunun ardından hangi okullar bünyesinde ya da bağımsız imam hatip ortaokulu açılacağına karar verilecek.

Öncelik, lise bünyesinde
Gelecek öğretim yılında okul türlerinin nasıl olacağını açıklayalım. Bazı okullar sadece ilkokul olacak, bazıları ise bağımsız ortaokula dönüştürülecek. Mevcut okulların bazıları ise sabahları ortaokul, öğleden sonra ilkokul olarak kullanılacak. İmam hatip ortaokullarının bağımsız olmasına öncelik verilecek. Okulları uygun olan 580 imam hatip lisesi bünyesinde de ortaokul açılacak.

Bakanlık yetkililerine sorduğumda. İmam hatip ortaokullarının, imam hatip lisesi bünyesinde açılmasına öncelik verileceğini söylediler. İmam hatip ortaokullarında başta Kur’an-ı Kerim, Siyer-i Nebi, Arapça derslerinin öğretmensizlik nedeniyle boş geçmesi lise öğretmenlerinin takviyesiyle önlenecek. Çünkü, bu okullarda haftada 4 saat Kur’an-ı Kerim, 3 saat Arapça, 2 saat Siyer-i Nebi dersleri okutulacak. İmam hatiplerde bu dersler “seçmeli” değil, zorunlu olacak.

Sanki imam hatip okulu
Gelecek öğretim yılında ortaokul ve liselerde okutulacak derslere bakalım:
Arapça, Kur’an-ı Kerim, Siyer-i Nebi (Hz. Muhammed’in Hayatı) derslerini seçenler bu dersi haftada en az 6 saat okumak zorunda. Aynı zamanda öğrencinin zorunlu okuyacağı Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi var. Bu da yetmiyor, bir ders daha “seçmeli” olarak ilk kez geliyor. Bu dersin adı illere, bölgeler göre değişik olacak. Alevi vatandaşlarımızın yaygın olduğu yörelerde Alevilik seçmeli ders olarak okutulurken, örneğin Kars yöresinde Caferilik dersi konulacak. Mardin yöresinde Süryanilik, Hatay yöresinde Nusayrilik seçmeli ders olarak okutulacak.
Dolayısıyla, imam hatip ortaokullarında uygulanan ders programlarıyla diğer ortaokullar arasında çok fark olmayacak. Dahası, kızlara bu derslerde başlarını kapatmaları için “baskı” da başlayacaktır. Okullarda abdesthaneler yaptırılması, mescitler açılması da olağan karşılanacaktır.

Ara sınıflara öğrenci alınacak mı?
e-kayıt sistemiyle kaç öğrencinin imam hatip ortaokulunu tercih ettiği belirlenecek, “okul ayarlaması” da bundan sonra yapılacak. Belki merak edilenlerden birisi, mevcut öğrencilerin imam hatip ortaokullarının ara sınıflarına başlamalarına olanak sağlanıp sağlanmayacağıdır.
Söyleyelim, halen 6,7 ve 8. sınıf öğrencileri imam hatip ortaokullarının ara sınıfına alınmayacak. Bu öğrenciler eski sisteme göre öğrenimlerini sürdürecek. Seçmeli Kur’an-ı Kerim dersi alıp alamayacakları da öğretmen durumuna göre karar verilecek. Bazı imam hatip ortaokulu ile ilkokul aynı binada olacak ancak öğretmen ve okul kadroları farklı olacak.

Ankara’nın bulduğu çözçüm
İllerde ne kadar deneyimli İl Milli Eğitim Müdürü varsa, bakan hepsini görevden aldı. Çoğu eğitim kademelerinde çalışmadan tepe görevlere getirilen müdürler, şimdi ne yapacaklarını bilemez haldeler. Ankara Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan’ın bulduğu çözüm ise şöyle:

"5. sınıfı bitiren öğrenciler, gelecek öğretim yılında başlayacak uygulamalardan etkilenmeyecek. 5. sınıfa geçenlerin ortaokula kayıtları yapılacak. 5 ve 8. sınıftan boşalan sınıflara ise 1. sınıf öğrencilerinin kayıtları yapılacak. Bunun dışındaki öğrencilerimizin tamamı hangi okuldaysa o okulda kalacak. 5. sınıf öğrencileri dışındakiler kendi okulunda eğitimine devam edecek. Herkes rahat olsun.”

Örnek verelim: Ankara Avni Akyol İlköğretim Okulu, yeni düzenlemede ilkokula dönüştü. Bu okulda öğrenim gören ve 5. sınıfa geçen öğrenciler okullarından ayrılacak. Bu yıl okula yeni başlayacaklarla birlikte 2,3,4. sınıf öğrencileri ile 6,7 ve 8. sınıf öğrencileri mevcut okullarında öğrenimini sürdürecek.

Tabii ki bunlar geçici önlem… Yap-boza alışık Milli Eğitim Bakanlığı, gelecek yıl farklı sisteme geçer.

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget