Küresel Medya devinin içyüzü - Nilgün Cerrahoğlu

"Sabah" ve "ATV” ye talip olan Murdoch'ların başında nurtopu gibi yeni bir skandal patladı...
Geçen yaz, "News of The Wforfd"(NoW) gazetesinin kepenklerini indirdiği sırada bu sütunda "Murdoch-gate"ten bol bol söz etmişine..
"NoW" bünyesinde ortaya çıkan bir "tele kulak skandalı” sonucunda, okurlar ve reklam verenler birden gazeteyi terk etmiş ve sosyal medyadan yükselen öfke seli sonucunda 3 milyon tirajlı gazete, bir haftada enkaza dönmüştü. Murdoch ailesinin gözbebeği konumundaki şirket CEO'su Rebekah Brooks hasar kontrolü adına seri biçimde feda edilmiş ve Murdoch'lar, ele geçirmeyi hedefledikleri İngiltere' nin "BSkyB" dijital uydu projesinden çıkmak zorunda kalmışlardı.
Skandalın, küresel medya imparatorluğunun itibarında açtığı yarayı bu önlemlerle sınırlamak hedefi güden Murdoch yöneticileri, çok arzuladıktan "BSkyB" teklifinden çark ederken, darbeyi 'portföylerindeki yatırımları gelişmekte olan ülkelere çevirerek telafi edeceklerini" ileri sürmüşlerdi...
Haberi o zaman, özetle; "(Murdoch'lar) hukuk devleti kurallarının geçerli olmadığı yeni Eldorado'lar aramaya koyuldu. Murdoch İmparatorluğu, İngiltere'de... küçülürken, 'sadece güçlülerin yasalarının geçerli olduğu' başka coğrafyalara sızacak! Murdoch'lann serüvenlerini, artık yetim sinemalarda üteriz..." diye yazmıştım. (Sağnak, 16/7/2011)
Grubun, kıskaca alındıktan İngiltere'ce daralırken Türkiye ve Hindistan gibi coğrafyalarda NoW skandalı sonuçlarıyla bağlantılı şekilde! genişleme stratejisini seçtiklerini bildiğim için, Murdoch'ların ATV-Sabah grubuna gösterdikleri ilgi dikkatimi çekti. Tam "Acaba ne oldu o satış?" diye düşünürken, hafta sonu çok satan gazete 'Sun" skandalı patladı....

'Bu gidişle Sun'da gazeteci kalmaz'

İngiliz İşçi Partisi Milletvekili Tom Watson'un ifadesiyle "Sun'daki skandal; "Bu defa salt bir tele-kulak olayı değil. Konu, Rupert Murdoch tarafından yönetilen şirket yönetişimin tam kalbine gidiyor"!
İngiltere'de 2.75 milyonluk rekor tiraja sahip olan gazetenin çekirdek kadrosundan üst düzey beş gazeteci (genel yayın yönetmeni yardımcısı, dış haberler şefi, istihbarat şefi, fotoğraf/grafik bölümü şefi, muhabir ekipleri şefi) tutuklandı.
Tutuklanan gazeteciler, sağladıktan bilgiler karşılığında devlet görevlilerine para vermek, yani "rüşvet" yedirmekle suçlanıyor...
Gazetecilerle birlikte bir polis, bir asker ve bir savunma bakanlığı görevlisi de "rüşvet" kapsamında içeri alındı. Murdoch skandalı halkaları böylece savunma bakanlığı ile silahlı kuvvetler gibi kilit kurumlara doğru genişlemeye başladı.
Ocakta da aynı operasyon bağlamında 4 Sun gazetecisi daha tutuklanmıştı. Bir buçuk ayda toplam 9 gazetecinin tutuklanması, İngiltere medyasında deprem etkisi yarattı. Uzun yıllar -Uluslararası Basın Enstitüsü (İPİ)- başkanlığı yapmış olan Peter Preston, "Guardian"da yayımlanan "Sun köşe yazısında; "Bu İş böyle bu hızla gider, haftada ortalama 2 gazeteci tutuklanırsa, yıl sonuna dek Sun gazetesini çıkaracak gazeteci kalmaz!' diye yazdı.
Gazetecilerin demir parmaklıklar ardına atılması nüfuz İngiltere'de "vakayı adiye" den sayılmadığı için,gazeteciler sendikası ayağa kalktı. Sendika Genel Sekreteri Micholle Stanistroet; "(Murdoch grubunda) gazetecilere karşı bir cadı avı başlatıldı. Rupert Murdoch, kendi şirket itibarını kelle vermek suretiyle kurtarmaya çalışıyor" diye isyan etti.

'Sorumluluk kimde?
Bu açıklamayla Murdoch'un "çürük elmalan ayıklamak" manevrasıyla paçayı sıçramayacağı ima edilmekteydi.
"Rüşvet", "telekulak"-yasadışı telefon dinlemekve bel altı vuruşlar için (aset savaşları misali!) "dosya düzenlemek" gibi etik ve yasadışı yöntemlerle skandal gazetecilikle ekol yaratan “NoW”, "Sun" gibi yayın organlarında en tepeden teşvik edilen bu yöntemler karşısında sorumluluğun münferit gazetecilere yıkılıyor olması tepki çekiyor.
Londra'nın "Ikitelli'si "Fleet Street" te tartışılan iki büyük sorudan biri şimdi bu: 1. Sorumluluk gazetecilerde mi yoksa Murdoch grubunda mı? 2. "NoW"gibi "Sun" da kapanır mı?
Siyasi skandallar, üçüncü sayfa güzelleri, bol dedikodu malzemesiyle dünyanın en çok satan 10. gazetesi olan "Sun'ın encamı üzerinde ileri sürülen görüşler muhtelif.
İngiltere'de başbakanları belirleyen bir yayın organı olarak nam salan "Sun" gazetesinin, "NoW”u yıkan çapta ve bir okur, reklamveren boykotuna kurban gitmesi bazı uzmanlara göre asla mümkün değil.
Diğer bazı medya uzmanları ise kurulan özel parlamento komisyonu, polis tahkikatı ve adli planda yürüyen hukuki süreçle üç koldan yol alan soruşturma, inceleme ve davaların henüz başlangıç aşamasında olduklarını iddia ediyor ve "Sun" bir yana, grubun İngiltere'deki diğer etkili iki gazetesi limes" ve "Sunday Times" gibi yayın organlarının bile okkanın altına gidebileceğini saylıyorlar.
Türk medya piyasasına giderek daha çok nüfuz etmek için eşikte bekleyen Murdoch grubunu tanımamız için bu seri skandallar bir turnusol testi kıvamında .

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget