Alevilik, Ders Kitaplarına, AİHM Kararıyla Girdi! - Saygı Öztürk

Alevilik-Bektaşilik, Caferilik ve Nusayrilik önümüzdeki ders yılından itibaren ilköğretim 4.sınıftan, lise son sınıfa kadar Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitaplarında yer alacak.
Bir yanda,inancı nedeniyle siyasi parti lideri bile küçük düşürülmeye çalışılırken, ne oldu da AKPhükümeti döneminde Alevilik, Caferilik ve Nusayrilik ders kitaplarına girdi?
Hemen belirtelim ki, Alevilik konusunun drrs kitaplarına girmesi, AKP hükümetinin aldığı karar uyarınca değil, uymak zorunda olduğumuz Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararıyla gerçekleştirilmiştir.
Alevi bir vatandaşımız, “Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde, Alevilik konusu yok. Bu yüzden, Alevi öğrenciler bu dersten muaf tutulsun” başvurusu üzerine AİHM konuyu inceledi, Alevilik-Bektaşilik konusu yer almadığına göre öğrencilerin bu derse girmek zorunda olmadığına karar verdi. O güne kadar, Aleviliğin ders kitaplarına girmesine yanaşmayan AKP, gerekli düzenlemeleri yeni ders kitaplarında yaptı.
Esad’ın Ricası Üzerine
Kars, Ardahan yöresinde Caferiler bulunuyor. Kitap çalışmalarının yapıldığı dönemde, Caferi lideri de, Ceferliğin ders kitaplarında yer alması için çaba gösterdi. Onların istekleri de dikkate alındı.
Kitap çalışmalarının sonuna gelinmişti. Başbakan Tayyip Erdoğan, 5 çaylarına gidip geldiği, karşılıklı ziyaretlerin yapıldığı günlerde Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile sohbet ederken, Esad, “Ders kitaplarında Alveilik-Bektaşilik, Ceferilik yer alacakmış. Başta Hatay yöresinde olmak üzere 400 bin civarında vatandaşınız da, bizim gibi Nusayri yani Arap Alevisi. Onların inançlarına da ders kitaplarında yer vermenizi rica ediyorum” dedi.
Nuseyrilerin dini liderlerinden de, ders kitaplarına girmesi istenilen konularla ilgili bilgiler alındı. Böylece, Esad’ın ricasıyla vatandaşlarımızın inancı da ders kitaplarına serpiştirildi.
Dini Uygulamaya Zorlanmayacaklar
Son yıllarda, bazı okulların sınıflarında “uygulamalı din dersi” yapılıyor. Bakanlık yetkililerine,“Sınıfta namaz ya da cem yapılabilir mi?” diye sordum. Hiçbir şekilde öğrencilerin dini uygulamalara zorlanmayacağını, yeni programın uygulanmasında laiklik ilkesinin daima göz önünde bulundurulduğunu ve bu ilkenin titizlikle korunacağını söylediler.
Hangi Sınıfta Neler Var?
Yeni Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kitaplarını aldım ve sınıf sınıf inceledim. Din Öğretmeni Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Aycan ve yardımcısı Hasan Hüseyin Baysal‘ın son derece titiz bir çalışma yaptıkları anlaşılıyor. Kuşkusuz, Devlet Bakanlığı döneminde Faruk Çelik‘in unutulmaz hizmetler (!) oldu.İşte, ders kitaplarına giren yeni konulardan bazıları:
4.sınıf: Hz. Ali’nin, Cafer-i Sadık’ın sözlerinden örneklerin ardından, Hacı Bektaşi Veli’nin “Şişenin içine pis bir şey konulup ağzı kapatılsa, dışı ne kadar temizlenirse temizlensin içi kirli kalmış olur” sözleri temizlik konusunda işleniyor.

5.sınıf:
Alevilik-Bektaşilik duaları, Hz.Muhammed’in, Hz.Hasan ve Hz.Hüseyin’e olan sevgisi, Nevruz ve Hıdırıllez gibi bazı gün ve geceler de yeni konular arasında.
6.sınıf: Namazın farklı uygulaması Caferilik’te anlatılıyor. Hz.Ali’nin “hicret“teki rolü, Hz.Muhammed’in defin işlemlerinde yaptıkları, Hz.Hasan’a öğüdü de yer alıyor.
Düşkünlükten Kaldırma Cemi
7.sınıf: Kitabın yeni konusu “Muharrem Orucu”. Kerbela olayı ile Aşura’nın toplumumuzdaki öneminin yanı sıra, Cem ve Cemevi, Düşkünlükten Kaldırma Cemi, Abdal Musa Cemi, Dardan İndirme Cem, dua ve Gülbenkler, Hızır Orucu, Hz.Ali’nin kahramanlığı da kitabın yenilikleri arasında.
8.sınıf: Hz.Ali’nin ve Hacı Bektaş-ı Veli’nin taassubun zararlarını belirten sözleri tahtaya yazılarak bu sözler üzerinde öğrenciler konuşacak.
9.sınıf: Kur’an ayetletlerinin bir araya getirilmesinde Hz.Ali’nin katkısı, Hacı Bektaşi Veli’nin, Ahmey Yesevi’nin, Mevlana’nın,Yunus Emre’nin Kur’an’la ilgili sözleri de bulunacak. Türklerin Müslümanlaşma sürecinde Ahmet Yesevi ve Havı Bektaş Veli’nin hizmetleri yer alıyor.
10. ve 11.sınıflar: Hacı Bektaş Veli’nin eserlerinde Tevhit ve inancı konu edilen okuma metinleri, Muharrem Orucu’yla ilgili Alevi Bektaşilik’teki uygulamalar anlatılıyor.
12.sınıf: Hadis kaynağı Kütüb-i Erbaa’ya yer verilio, Nuseyriliğin temel inançları ve hareket noktalarının Kur’an olduğu vurgulanıyor, “Gasir-i Hum” gibi önemli gün ve bayramlar yer alıyor.
Benim görebildiklerim özetle böyle. Yıllardır devam eden tartışma,bakalım bundan böyle nasıl sürecek…

Saygı Öztürk/SÖZCÜ

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget