MEDEL, bağımsız ve özgür yargının önemine vurgu yaptı:
Türkiye’ye gözlemci gönderen MEDEL, bağımsız ve özgür yargının önemine vurgu yaptı. Yargının belli bir gücün, cemaatin eline geçme olasılığı, “sistemin kendi elini çekiçle yaralaması” anlamına gelmesi olarak değerlendirildi.
Demokrasi ve Özgürlük İçin Avrupalı Yargıçlar Birliği (MEDEL) kararı uyarınca Türkiye’de yargının durumunu incelemek üzere görevlendirilen bağımsız gözlemcilerden, eski MEDEL Başkanı, Cenova İstinaf Mahkemesi Başsavcısı Vito Monetti, hâkim ve savcıların görev yerlerinin bir parmak şıklatılmasıyla kolayca değiştirilmemesi gerektiğini vurguladı. Monetti, yargının belli bir gücün, cemaatin eline geçme olasılığının “yargının kendi elini çekiçle yaralaması” anlamına geleceğini belirtirken böylesi bir durumda yaralanmadan da yargının sorumlu olacağını kaydetti.
Geçen mart ayında Portekiz’de gerçekleştirilen Demokrasi ve Özgürlük İçin Avrupalı Yargıçlar Birliği (MEDEL) olağan toplantısında belirlenen gözlemcilerin Türkiye’ye gelerek, yargıdaki gelişmeleri incelemesi kararlaştırılmıştı. Bu çerçevede eski MEDEL Başkanı, Cenova İstinaf Mahkemesi Başsavcısı Vito Monetti ile Stuttgart Yargıcı Christoph Strecker bağımsız gözlemci statüsüye Türkiye’ye geldi.
Gözlem heyeti, program kapsamında, YARSAV yöneticileri, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Yargıtay Başkanı Ali Alkan, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, HSYK üyeleri, siyasi partilerin grup başkanvekilleri ile görüştü. Heyet, Deniz Feneri soruşturmasından el çektirilen, halen yargılanan cumhuriyet savcısı Nadi Türkaslan ve yürüttükleri soruşturmaların ardından haklarında soruşturma başlatılan bazı cumhuriyet savcıları ile de görüşecek.
Gözlemci Vito Monetti ile Christoph Strecker elde ettikleri bilgiler ışığında incelemelerinin sonuçlarını raporlaştırarak Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi ve diğer uluslararası yargısal kurumlarla da paylaşacak.
Yargıda ‘cemaat’ kaygısıGazetemize değerlendirmede bulunan Monetti, amaçlarının yargı meseleleriyle ilgili olduğunu, yargı sisteminin bağımsızlığını önemsediklerini söylerken haklara ve özgürlüklere duyulan saygının korunmasının önemine işaret etti. Adalet Bakanı Ergin ile görüşmeleri sırasında Yargı-Sen’in kapatılmasına ilişkin kararı ve ILO’nun yargıçların sendika kurabileceğine ilişkin kararını sorduklarını kaydeden Monetti, “Bakan, kuruluş sözleşmesindeki maddeler değiştirilirse sorun olmayacağını söyledi” dedi.
Vito Monetti, hâkim ve savcıların özgür olmasının zorunluluğunu anlatırken, hâkim ve savcıların görev yerlerinin parmak şıklatılmasıyla kolayca değiştirilmemesi gerektiğine işaret etti. Monetti, yargıç ve savcıların görev yerlerinin ne zaman değiştirileceğini bilmeleri gerektiğini kaydederken, “Hâkim ve savcılar gerçekten özgürse, bağımsızsa tek sözle atanamamalı, yeri değiştirilmemeli” dedi.
Monetti, yargının belli bir gücün, grubun, cemaatin eline geçme olasılığıyla ilgili kaygılara ilişkin ise bunun “yargının kendi elini çekiçle yaralaması” anlamına geleceğini vurgularken, böylesi bir durumda yaralanmadan da yargının sorumlu olacağına dikkat çekti.
Yorum Gönder