Türkiye savaşamaz - Rıza Zelyut

Tam 9 gündür Anadolu yollarındayım. Oradaki gündem ile bizim medyanın gündemi çok farklı. Hele hele şu Suriye'nin düşürdüğü uçak işi... Kaç gündür basında bu konu tartışılıyor. Anadolu unuttu; satamadığı patatese, buğdaya döndü ama medya köpürtüp duruyor; Başbakan Erdoğan'ın Suriye'ye sefere çıkmasını istiyor.
***
Türkiye- Suriye ilişkilerinin geldiği bu noktadan geriye doğru baktığımızda acı acı gülümsüyoruz. Sanki Türkiye'de insan hakları çok iyiymiş gibi Suriye'nin içişlerine karışmamızın tuhaflığını bizden başka herkes görüyor. Hatta Suriye'ye karşı Türkiye'yi sopa gibi kullanmak niyetinde olan ABD bile ikide bir Türk tarafına, 'itidal' tavsiye etmek zorunda kalıyor .
Daha önce de birkaç kez yazdığım gibi Sayın Erdoğan, rahmetli Adnan Menderes'in Suriye ve Irak'a karşı uyguladığı politikayı hemen hemen aynısıyla tekrarlıyor. 'Bir tümen yollar orayı alt üst ettiririm!' havası; anlayacağınız.

EKONOMİ ÇÖKER
Ama bütün bunların davul gürültüsünden bir farkı yok. Çünkü:
-Türkiye, şu sıralarda hiçbir ülke ile savaşamaz.
Bunu; TSK'ya karşı yürütülen Ergenekon, Balyoz, Andıç gibi davalara bağladığım sanılmasın...
-Türkiye'nin ekonomik olarak, küçük çaplı bir savaşı bile kaldıracak hali yok.
Siz bakmayın dünyanın ilk 20 ekonomisi içindeyiz; nutuklarına. Ekonomimiz pamuk ipliğine bağlı. Halkın yüzde 80'i  yokluk içinde. Bir çatışma olur da ekonomik göstergeler biraz daha bozulursa; AKP'de Tayyip Erdoğan imajı da yerle bir olur.
-Nasıl ki AKP'den önceki iktidarı ekonomik bunalım götürdü ise bu iktidarı da öyle bir çatışmanın doğuracağı bunalım götürür.
Öyleyse bu yapılanlar nedir?
Beşar Esad'ı bağırtılarla korkutarak; Suriye içindeki ayaklanmacıları kışkırtarak rejimi devirmek.

KIŞKIRTICI TÜRKİYE
Bir de işin gerçek boyutu var: Bizim uçak gidiyor, Suriye'nin egemenlik alanına giriyor; 100 metre aşağılara kadar iniyor. Onlar da hava savunmasını harekete geçiriyorlar ve uçağımız vuruluyor.
Onu bunu bırakın da hatırlayın lütfen
Bizim Ege kıta sahanlığımız içinde Yunan jetleri Türk uçağı düşürmedi mi?
Niye o zaman Yunanistan'a savaş açma havalarına girmedik; giremedik?
Sen kendi topraklarını çiğneyen Yunan uçağına tepki veremiyorsun ama gidip uçağın Suriye'nin egemenlik hakkını çiğniyor; vurulunca da savaş tamtamları çalmaya başlıyorsun.
Türkiye ne yazık ki Batı basınının ve dolayısıyla Batılıların kışkırtmasıyla zoraki kabadayı haline getirildi. Suriye'ye Sünni Vehhabilik ihracı peşindeki güçler de buna alkış tuttu.
***
Rezalet bakın ki Türkiye bir de mağdur imiş gibi NATO'yu göreve çağırdı.
'Benim topraklarıma saldırı var. NATO Antlaşması'nın 4. maddesine göre bir üyeye saldırı olursa NATO  devreye girer. Hadi gel Suriye'ye savaş aç!' diyerek.
Çocukların bile güleceği bu gerekçe ile NATO Suriye'ye karşı bir eylem düşünemez. Bu tavrımız sadece; Türkiye'nin dünya gözünde küçük düşmesine yol açar.
Yukarıda dediğim gibi Türkiye; Suriye ile savaşamaz.
Sayın Erdoğan'ın yitirecekleri ile Beşar Esad'ın yitirecekleri çok farklı çünkü.

GÖZÜNÜZ AYDIN
Mısır'da devlet  başkanlığına Muhammet Mursi geldi. Bu zat, Hürriyet ve Adalet Partisi'nin adayı idi. Hürriyet ve Adalet Partisi ise Mısır'da çok etkin olan Müslüman Kardeşler örgütünün siyasi kolu.
Ortadoğu'da dine dayalı partilerin iktidarları hızla yayılıyor. Batı dünyası bu tür iktidarlardan uzaklaşırken Müslümanlara böyle iktidarlar için çok yardım ediyor.
Din üzerinden kandır, kullan, sömür...
Müslümanların çekeceği daha çok çile var; çoook!

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget