Ermeni Mezalimi -1- Selcan Taşçı


“Ecnebilere yaranmak için beni asıyorlar!”
Ermeni Patrikhanesi’nin iftiraları, Nemrut Mustafa’nın hükmü, Mustafa Sabri’nin fetvası, Vahdettin’in onayı ile işgalci İngiliz-Fransız askerleri ve işbirlikçi Damat Ferit Hükümeti nezaretinde idam edilen Kaymakam Kemal Bey, tarihi ihaneti darağacında ilan etti:
Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Üyesi Nejdet Bilgi, yargılanması hakkında mastır tezi hazırladığı Kemal Bey için “Kesin olan şu ki adalet yerini bulsun diye idam edilmedi” diyor:

KEMAL BEY
Birinci Dünya Savaşı’nın son yıllarında Yozgat mutasarrıfı ve Boğazlıyan Kaymakamı olarak görev yapan Mehmed Kemal Bey, İttihat ve Terakki iktidarının, Ermeni ihanet ve katliamları karşısında aldığı tehcir kararını uygulayan bürokratlardan biriydi.  “Küçük Ermenistan İhtilal Merkezi” kuran Merzifon Amerikan Koleji’nin güdümüne giren Boğazlıyan’daki Ermenileri Suriye’ye sevk etti. Mondros Mütarekesi’nin imzalanmasından sonra İngiliz Yüksek Komiserliği, Damat Ferit Hükümeti, Ermeni Patrikhanesi ve Divan-ı Harb-i Örfi ittifakı ile idama mahkum edildi. Karar Mustafa Sabri Efendi’nin fetvası ve Vahdettin’in onayı ile 10 Nisan 1919 günü Beyazıt Meydanı’nda infaz edildi.
Kemal Bey, 14 Ekim 1922 günü TBMM’de Mustafa Kemal önderliğinde alınan karar ile  “Milli Şehit”  ilan edildi.

Divan-i Harb-i Örfi’nin, - “İngilizlerce hazırlanan idam listesi”ni uygulamaya gönüllü Başkanı Nemrut Mustafa (İngiliz Muhipler Cemiyeti Üyesiydi), namına layık bir tonda sordu:
- Memleketimiz dâhilinde yaşayan vatandaşları, birini diğeri üzerine sevk ederek can ve mal tecâvüzüne teşvik etmenin cezâsı nedir, bilir misin?
Az sonra hakkındaki hüküm açıklanacak olan genç adam mağrurdu:
- Îdâmdır Paşam...
Nemrut Mustafa memnun:
- Kendi hükmünü kendi ağzınla verdin, biz de senin için bu karara varmıştık.

KAHROLSUN BÖYLE ADALET
İdam anında Beyazıt Meydanı’na bulunan Hüsamettin Ertürk’ün, “İki Devrin Perde Arkası”nda yazdığına göre “Son sözünün olup olmadığı sorulunca o halka hitap etmişti: -Sevgili vatandaşlarım, ben bir Türk memuruyum. Aldığım emri yerine getirdim. Vazifemi yaptığıma vicdanım emindir. Sizlere yemin ederim ki, ben masumum, son sözüm bugünde budur, yarın da budur. Ecnebi devletlere yaranmak için beni asıyorlar. Eğer adalet buna diyorlarsa kahrolsun böyle adalet!..
Bu ses sanki uzak dağlara gitmiş, çarpmış ve oradan aynen geri gelmiş gibi halkın ağzında tekrar edilmişti: Kahrolsun böyle adalet!
Halk hıçkıra hıçkıra ağlıyordu... ”
Ertesi gün, Kaymakam Kemal Bey’in cenazesine katılan Tıbbiyeli öğrencilerin taşıdığı pankart tek cümlelik  “tashihi karar”  metni gibiydi:
 “Türklerin Büyük Şehidi Kemal Beğ”
Kabri başında imam sordu:
-Merhumu nasıl bilirsiniz
-Büyük vatanperverdir, iyi biliriz, Allah rahmet eylesin!
Türk Milleti’nin böyle sahiplendiği Kemal Bey ne olmuştu da hizmet ettiği devlet eliyle idam edilmişti?
Kaymakam Kemal Bey’in hikayesini, Milli Şehidin ailesinin de  “dedemiz hakkındaki birçok gerçeği ondan öğrendik” dediği Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nejdet Bilgi ile konuştuk:
 “Soruya kısaca, Osmanlı mağlup olduğu için asıldı; hükümetin daha büyük bedel ödemesini önleyeceği düşünüldüğü için asıldı; veya İsmail Hami Danişmend’in ifadesiyle, “kurban siyaseti” gereği asıldı diye cevaplamak mümkündür. Kesin olan ve asılmasından hoşnut olanların bile söylemediği bir şey var; “adalet yerini bulsun” diye asılmadı. Bu nasıl olur diye düşünebilirsiniz. Olağanüstü dönem ve bu olağanüstü dönemin hakim güçlerinin maksada uygun olmasını arzu ederek kurdukları olağanüstü bir mahkeme düşünün. Bu mahkemenin başına en güvenilen ve “maksada uygun” sonucu en uygun şekilde sağlayacağı düşünülen bir mahkeme başkanı getiriliyor. Daha mahkeme başlamadan davanın savcısı ve sorgu hakimi istifa ediyor.

ERMENİ SIKIYÖNETİM MAHKEMESİ
Henüz evrakın tamamını görmediğini beyan eden mahkeme başkanı, gazetecilere; Kemal Bey ve benzerlerinin cezalandırılmaları gerektiğini söylüyor. Mahkemenin başka bir üyesi ise mahkemenin tarafsızlıktan uzaklaştığını, adalet ve hakikatin feda edildiğini söylüyor. Hatta mahkemeyi “Ermeni sıkıyönetim mahkemesi” şeklinde adlandırarak, istifa edeceğini belirtiyor. Hükümet mahkemenin yapısında bir düzenleme yaparak, her iki paşayı da görevinden uzaklaştırıyor. “Daha mutemet” kişilerden oluşan yeni bir mahkeme heyeti kuruyor. Fakat bu heyet de bir araya gelemeden istifalarla sarsılıyor. Bütün bu hareketliliğin bir sebebi vardır: Mahkeme üye ve görevlilerinin çoğu, vicdanlarının kaldıramayacağı bir adaletsizlik makinesinin parçası olmak istemiyorlar.”

ANADOLU’DAN PAY ALMA KAVGASI
Bilgi, Kemal Bey’in idamının ne anlama geldiğini üç ayrı açıdan ele alıyor:
 “Damat Ferit Hükümeti için, her şeyden önce ve adeta galiplerin gazabından kurtulmak için sunulmuş bir kurban anlamına gelmektedir. İkinci olarak, İttihat ve Terakki düşmanlığının nerelere varabileceğinin açık göstergesidir. Üçüncü olarak da, Ermeni taleplerine meşruiyet kazandırma çabasıdır.
Ermeniler açısından karar barış görüşmelerinde Anadolu topraklarından pay alma kavgasında bir aşama kabul edilebilir. Kısa bir süre sonra dönemin içişleri bakanı, İttihat ve Terakki’nin 800 bin Ermeni’yi katlettiğini iddia etmiştir. Bu karar ve iddia birleştirildiğinde, Ermeni delegasyonunun Paris konferansında nasıl daha yüksek sesle toprak talep ettiğini anlamak mümkün oluyor.
İngilizler için şüphesiz işlerin yolunda gittiği, Damat Ferit Paşa’nın kendi politik hedefleri açısından güvenirlik testlerinden birinden başarıyla geçtiği anlamına gelmiş olmalıdır...”

Ermeni Mezalimi -1- Selcan Taşçı
Ermeni Mezalimi -2- Selcan Taşçı
Ermeni Mezalimi -3- Selcan Taşçı
Ermeni Mezalimi -4- Selcan Taşçı
Ermeni Mezalimi -5- Selcan Taşçı
Ermeni Mezalimi -6- Selcan Taşçı
Ermeni Mezalimi -7- Selcan Tasçı
Ermeni Mezalimi -8- Selcan Taşçı
Ermeni Mezalimi -9- Selcan Tasçı
Ermeni Mezalimi -10- Selcan Taşçı
Ermeni Mezalimi -11- Selcan Taşçı
Ermeni Mezalimi -12- Selcan Taşçı
Ermeni Mezalimi -13- Selcan Taşçı
Ermeni Mezalimi -14- Selcan Taşçı
Ermeni Mezalimi -15- Selcan Taşçı

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget