Atatürk’ün Devrimci Adalet Bakanı Mahmut Esat Bozkurt tan Cumhuriyet Savcılarına...

“İşlerimizin değerini ölçerken geçen yönetimlerin bilançoları size teselli bağışlamasın. Bunların sizlere bir gurur vermesini istemem.
.“Bilirsiniz ki, adliyeciler meslek gereği uzun sözlerden başlamazlar. Kısaca söylemeliyiz ki, aleyhimize olanı olduğu gibi ortaya koymak bizim belli başlı gücümüzdür.
.“Saklamak, korkmak yalnız zaafın huyudur. Bu başlangıçtan sonra sizlere haber verebilirim ki yapacağımız hayli işler vardır.
.“Doğu sınırlarımızdan Batı sınırlarımıza kadar cumhuriyet adliyesinde yıllardan beri süren denetimlerimin bende oluşturduğu izlenim budur.
.“Göğüs gerdiğiniz ve gereceğiniz çalışmanın değerini ölçerken hesaplarını tarihin görmekte olduğu geçmiş yönetimlerin bilançolarının şu ve bu ulusların durumunun sizlere en ufak bir gurur duygusu vermesini bile arzu etmem. Kıyaslama yoluna saptığınız gün korkarım ki emeklerinizin değerini küçültmüş olursunuz. Oranlama yöntemi bizleri yeterli olma ve yetinme yollarına götürebilir ki, adalet konusunda bu tehlikeli bir çığırdır. Çünkü bu eksikliğin biraz eksikliği gene eksiktir.
.“Türk adliyesi birçok uygar uluslar adliye örgütünden geri değil, ileridir. Bu işle görevli yabancıların dediği gibi oldukça uygar ulusların imrenme ve öykünmelerine değer kıymetleri vardır. Bizden olanlarla olmayanların kabul ettikleri bu gerçeğe karşın yapacağımız işler az değildir. Bunlara henüz el değdirmeye başladık. Sizler gurura tenezzül etmeyeceksiniz. Gurur aldanma demektir. Aldanan mutlaka düşer.
.“Cumhuriyet savcıları! Türk ulusu ve onun tarihi yüksek bir felsefe kitabına benzer ki, onu anlamak ve sezebilmek için oldukça özel bir kabiliyetle donanmış bulunmak ve önce Türk olmak gereklidir.
. “Türk ulusunu yoran hız değil yavaşlıktır, Türk ulusunun harekete değil hareketsizliğe dayanma gücü yoktur. Mesleki eksikliklerimizi tamamlamaya çalışırken unutmayacağız ki devrimi ilk safta bekleyenler arasında Türk adliyecileri bulunmaktadırlar.
. “Cumhuriyet savcıları! Meriç kıyılarında çalışan bir Türk köylüsünün kaybolan hayatından tutunuz da bu vatanda yaşayanların uğrayacağı en ufak bir haksızlıktan, hatta Bingöl dağlarının ıssız kuytularında nafakalarını bekleyen öksüzlerin gözyaşlarından siz sorumlusunuz. Bu haksızlıkları seri ve kesin hükümlerinizle yılmaz ve yorulmaz takiplerinizle siz tamir edeceksiniz.
. “Din bayrağı altında ulusun özgürlüğünü, varlığını imhaya kasteden Şeyh Sait İsyanı tarihe dizginsiz özgürlüğün bir kan lekesi diye geçecektir. Bütün bunların acılarını çekmiş ulus halinde unutmuyoruz ve unutmayacağız. Şurada, burada laf atanları, hilebazları, düzenbazları hatta halkı soyup acı salan vurguncuları, bir takım bayağı saldırganları hesaba çekiniz.
.“Arkadaşlar, özgürlük ulusun varlığını ifade eden devlet otoritesi vatandaşlardan hakkına şunun bunun elinde kullanılan terör aleti değildir. Özgürlük toplumun bir malıdır ki sınırlan kanunların hatta bilgili insanların sağduyusunun ‘Duıl’ dediği yerde biter. Özgürlük Ulusların bir malı ise halin emniyeti onun korumasına bağlıdır. Koruma hakkının yaptırımı devlet otoritesidir.
. “Arkadaşlar, sanılmasın ki demokrasilerin, Cumhuriyet rejimlerinin eleştirilerden, düşüncelerden korkusu vardır. Cumhuriyetler eleştirilerin, düşüncelerin ürünüdürler Bunlardan doğdular, bunlarla yaşayabilirler. İşlerimize yönlendirilecek içten eleştiri ve görüşler olsa olsa bize güç olurlar.
. “Arkadaşlar, sözlerimi bitirmeden önce İstanbul barosunun şöleninde göstermekten zevk aldığım içten bir kanımı sizlere bildirmekten kendimi alıkoyamayacağım. Bilirsiniz ki, klasiklere göre hakkın yaptırımı güçtür. Bu bir gerçeklik
olmakla beraber bazı eksikleri vardır. Bence kullanılan gücün içtenlik, sevgi ve dürüstlük ile sanılması gerekir. Yoksa hak şöyle dursun tek başına güç kendinin bile yaptın mı olamaz. Tarih böyle güçlerin kendilerini yiyerek, kemirerek yok
olup gittiklerini yazıyor. Yetkilerinizi kullanırken içtenlik ve sevgi içinde kullanacaksınız. Sözlerime son verirken aranızdan uzaklarda bu güzel vatanın dört bucağında Cumhuriyet adaletini dağıtan değerli arkadaşlarımı ve yüksek çalışmalarını
saygıyla anar ve selamlanın.”

Yaşar Öztürk/Bütün Dünya

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget