Ne Haysiyetsiz Bakanlar Varmış Bu Dünyada - Gürbüz Evren

İleri Demokrasi ile yönetilen Türkiye’de, Yolsuzluk ve Rüşvet Operasyonu’nun boyutlarının 100 milyar Euro olduğu söyleniyor. Devletin bankasının müdürünün ayakkabı kutularından da 4,5 milyon dolar çıkıyor. Yazının kaleme alındığı bu ana kadar herhangi bir istifa haberi gelmedi. Normal, çünkü İleri Demokrasi düzenindeyiz.

Ama demokrasiden nasibini almamış, Türkiye’nin çok gerisinde kalmış ülkelerde durum farklı. Oralarda, 10 Dolar için istifa edecek kadar SORUMSUZ ve HAYSİYETSİZ bakanlar var. Size, ilkel ve salak bakanların işbaşında olduğu bu ülkelerden bazı örnekler vereceğim. Bu zavallıların haline siz de güleceksiniz. Türkiye’de yaşadığınız için kendinizi şanslı sayacaksınız.

*** Norveç Sosyal İşler Bakanı, bakanlığa ait kredi kartıyla havaalanında 10 dolarlık çocuk bezi satın alıyor. Bakan ayrıca bakanlığa 70 dolar tutarında fazladan birkaç taksi faturası sunuyor. Bakanlığın yılsonu hesaplarında bunlar ortaya çıkınca, Bakan, 1986’da, özür dileyerek istifa ediyor.

*** Norveç Reform ve Modernleştirme Bakanlığı’nın 1986 yılı hesaplarında yapılan incelemelerin ardından hazırlanan raporda, bakanının harcama sınırını “10 dolar” aştığı anlaşılıyor. Bunun üzerine Norveçli bakan istifa ediyor.

*** Fransa’nın eski başbakanlarından Pierre Beregovay, göreve başlamadan çok önce bir ev satın almak ister. Ancak parası yetmeyince bir arkadaşından 200 bin Frank (bugünün parası 30 bin Euro) borç alır. Başbakanlık görevini yürüttüğü 1993 yılında, bir gazetede, “Bankadan faizle borç almak varken, neden işadamından borç alınır ki” yönünde haberler çıkınca Beregovay, tabancasını kafasına dayayıp intihar eder.

*** Norveç’te, hakkındaki yolsuzluk iddiaları üzerine Sağlık Bakanı Tore Toenne, önce görevinden istifa eder. Ancak iddialar bitmek bilmeyince Bakan da, Aralık 2002’de intihar eder.

*** Singapur’da Ulusal Kalkınma Bakanı Noteyt’in hakkında, bir araziyi istimlâk ettirmemek için rüşvet aldığı iddiaları yayılır. Singapurlu Bakan sunduğu belgelere rağmen iddiaların sürdüğünü görünce, 1986 yılında intihar eder.

*** Fransa’nın eski Maliye Bakanlarından Dominique Strauss-Khan, bakan olmadan önce bir kuruma danışmanlık yapmaktadır. Bakanlık görevine başladığında, muhalefet, Strauss-Khan’nın aldığı danışmanlık ücretinin fazla olduğunu öne sürünce, Bakan aklanmak istediğini söyleyerek 1999 yılında istifa eder.

*** Fransa’da Maliye Bakanı Herve Gaymard, kendisine verilen lojmanı küçük bularak, büyük ama kirası yüksek bir daireye geçmişti. Gazeteler bu konuyu gündeme getirince Bakan Gaymard Şubat 2005’te görevinden istifa eder.

*** İngiltere’de İşçi Partili Çalışma ve Emeklilik Bakanı Peter Hain, Partisinin Başkan Yardımcılığı için aday olur. Seçim çalışmalarını yürütmek için bağış alma hakkı olan Bakan Hain, topladığı 103 bin sterlin bağışı maliyeye bildirir. Bakan bildirimi yasal süre içinde yaptığını söylese de, medyada tam tersi haberler çıkar.Bakan 24 Ocak 2008’de istifa eder.

*** İngiltere İçişleri Bakanı David Blunkett çocuklarına bakması için Filipinli bir dadıyı tutar. Ancak medya, dadının oturma ve çalışma belgelerinin yenilenmesi sürecinin hızlandırıldığını iddia edince Bakan, görevinde kalması yönündeki istekleri dikkate almayarak Aralık 2004’te istifa eder.

*** Yunanistan Tarım Bakanı Savvas Tisitorudis, Girit Adası’ndaki üniversitede öğrenci olan oğlunun Atina Üniversitesi’ne geçişinde nüfuz kullanmakla suçlanınca, Eylül 2004’te görevinden istifa eder.

*** Romanya’da, Sağlık Bakanı Cepoi, bazı projelerin danışmanlığını yakınlarına vermekle suçlanınca, Ekim 2012’de istifa eder.

*** Fransa Bütçe Bakanı Jerome Cahuzac, hakkındaki vergi kaçırma ve kara para aklama iddialarına yanıt vermek istediğini söyleyerek, Mart 2013’te istifa eder.

*** Son olarak hepinizin duyduğu üzere Japonya’da Tokyo vali yardımcısı (herkes vali sanıyor), bir özel hastaneden 500 bin dolar rüşvet aldığı iddiaları karşısında 18 Aralık 2013’ta istifa etti.

Allah kimseyi, 10 Dolar ya da eften püften şeyler için istifa edecek kadar haysiyetsiz ve bir o kadar da salak olan Norveçli, Fransız ya da İngiliz Bakanlar gibi eylemesin. Âmin. Durmak Yok Yola Devam.

Gürbüz Evren // Siyaset Bilimci

Not: Okumayı sevmeyen halkımızı sıkmamak için birçok ülkeden yüzlerce farklı istifa örneğini yayınladığım kitabımdan, özetinden de özetini yaparak bu yazıyı kaleme aldım. Beğendiyseniz paylaşın ki, geri demokrasi ile yönetilen ülkelerde ne salaklar olduğunu öğrenmeyen kalmasın. Ayrıca Türkiye’nin kıymetini de bilin.

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget