Kardeş Kardeşi Vurdu! - Cüneyt Arcayürek

Bir gece yarısı, saat 24’e doğru, TV 24’te 2014 Çankaya Meydan Muharebesi’nin ilk ciddi hamlesine tanık olduk.
Cepheden saldıran Çankaya’daki AKP’li; aylardır işlenen savaş senaryolarını bir anda allak bullak etti.
Dolaştığı AKP koridorlarındaki partili dostlarından aldığı bilgilerle 2014 Çankaya Meydan Muharebesi’ni ve olası sonuçlarını aylarca önce açıklayan, açıklamakla kalmayıp TV ekranlarında ballandıra ballandıra anlatan yazar Taha Akyol’un; RTE yukarı çıkacak, Çankaya’daki AKP’li aşağıya inip partinin başına geçecek, başbakan olarak halkına hizmete devam edecek, diye özetlediği plan bir anda çöktü.
Çankaya’daki, “Köşk’ten sonraki kariyerini” soran, AKP’ye yandaşlığı tescilli üç kalemşoru; “Siyasi bir beklenti ve hesap içinde değilim. Zihnimi meşgul eden böyle bir konu söz konusu değil” diye yanıtladı.
Üç yandaş gazeteci hayret ve şaşkınlıkla soruyu yinelediler: “Siyasete dönmem mi diyorsunuz?”
Yanıtladı Çankaya: “Ben siyasette her kademede bulundum. Bundan sonra yapacağım şeyler gayet belli. Siyaset yaptım ve geldim. Bu yoldan geçtim, yapacağımı yaptım.”
***
Çankaya’dakinin beklenmeyen bu hamlesi ne anlama geliyor:
(1)- Milletvekilliği, bakanlık, başbakanlık yaptım. Fiili siyaset yapma ihtirasım artık yok!
(2)- “Bundan sonra yapacağım tek şey” 2014’te ikinci, bu kez 5 yıllığına cumhurbaşkanı seçilmek ve 2019’da defteri kapamak!
“Şimdilik” kararlı görünüyor. RTE’ye de ve AKP’ye de gönderme yapıyor:
Ya beni 2014’te tekrar partinin Cumhurbaşkanı adayı gösterir ve halkın seçmesini sağlarsınız.
Ya da, 2014’te Köşk’ü RTE’ye bırakarak.. siyasetin girdaplarında boğuşmak üzere partinin başına geçmeyi, başbakan olarak fiili siyasete devam etmeyi benden beklemeyin!
RTE yukarı çıkar, ben de siyasete dönmeme kararıma sadık kalırsam, kargaşa içine düşeceğini içeren hesaplar yapılan AKP’nin hali nice olacak diye soracak olursanız; Çankaya’daki AKP’linin açıklamaları soruyu yanıtlıyor:
Bu benim değil, RTE ile AKP’nin sorunu!..
***
RTE’yi de iki rahmetten birini yeğlemeye zorluyor.
Ya, 2014’te yeniden Cumhurbaşkanı seçilmemi sağlayarak partinin kargaşaya düşmesini engellersin. Fiili siyaseti bırakacağıma göre, ya da “Benden sonra tufan” söylemine uygun davranış sergiler, Çankaya’ya çıkarak partinin çöküşünü hazırlarsın!
Çankaya’dakinin beklenmedik açıklaması siyasete dönmeyeceğinin “sinyali” midir? Başka hesapların öncüsü müdür, zaman gösterecek!
***
Çankaya’daki 2014’te fiili siyasete dönmemekte gerçekten samimi ise RTE’yi ya emeklilik ya da Çankaya ikilemi ile baş başa bırakıyor..
AKP’yi de!
Üç kez milletvekili seçilenin bir kez daha aday olamayacağını emreden parti tüzüğüne göre RTE, 2015 genel seçimlerine giremeyecek ve 2014’te Çankaya’ya çıkmazsa.. siyasal yaşamı artık sona erecek!
***
Bir zamanlar bir masal dillerden düşmüyordu. RTE ile Çankaya’daki, ayrılmaz dost, kardeştiler...
Heyhat! Dünya da dönüyor, insanlar da…
Örnek önümüzde. Çankaya’daki son açıklamalarıyla:
Siyasette Habil-Kabil örneğinin geçerli, “Kardeş kardeşi vurmaz” kuralının geçersiz olduğunu, “kardeşi”; doğrudan RTE’yi hedef alan, partiyi kargaşa ile tehdit eden açıklamalarıyla kanıtladı.
Kurucusu olduğu partinin geleceğini umursamadığını da…

Cüneyt Arcayürek/Cumhuriyet

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget