Şu Kıyak Maaş Sorunu?.. - Cüneyt Arcayürek

Medyada AKP, MHP ve BDPde kıyak zammın tartışıldığını içeren haberlere rastlanmıyor.
CHPde ise tartışmaların, açıklamaların ardı arkası kesilmiyor.
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlunun görüşleri gazetelere; Bu zam yanlış -milletvekili aylıklarına gece yarısı operasyonuyla zam yapılması doğru değil- olağanüstü zammın gece yarısı operasyonu ile yapılmasını kabul edilmez buluyorum cümleleriyle yansıdı.
Bu açıklamalara göre CHP, kıyak zammı baştan sona kabul etmemiş, sindirememiş ve nihayet Mecliste yasaya ret oyu vererek bu tutumunu kanıtlamıştı!
Eğriye eğri, doğruya doğru kuralından yola çıkarak kıyak zammın gelişini ve nasıl geliştiğini açıklamaya çalışalım.
***
Kıyak zammın nasıl geldiğini ve ilk merhalesini Cumhuriyetteki (26.12.11 tarihli) Parlamento Kulisi sütunundan izleyelim:
Anayasa Mahkemesi milletvekillerinin daha önce bağlı oldukları kurumlara bakılmaksızın Emekli Sandığından emekli olmalarına ilişkin düzenlemeyi iptal etmişti. Yani vekil olmadan SKKli ya da Bağ-Kurlu kişi vekil de olsa kendi kuruşundan emekli olabilecekti. Henüz bu konuda mağdur olan yoktu ama önümüzdeki günlerde olabilecekti. Hiç vakit geçirilmedi ve...
ilaç alımlarında vatandaşa kazık atan yasa görüşülürken vekillere iki yerden emekli maaşı almalarını sağlayacak önerge, CHP, MHP, BDP ve AKP oylarıyla kabul ediliverdi.
Arkasından kıyak zamla ilgili gelişmeler izlendi.
***
Kıyak zam haberindeki bugün üzeri örtülmeye çalışılan ikinci merhaledeki gelişmelerin içyüzünde yaşananları da; yıllardır Meclisi ve CHPyi özenle, dikkatle izleyen gazeteci Türey Kösenin Cumhuriyetteki (24.12.11) haberlerinden izleyelim:
TBMM Başkanı Cemil Çiçekin girişiminden sonra; CHP, BDP, AKP ve MHPyi temsil eden milletvekillerinin ortak imzasıyla emekli vekillerin maaşlarına zam önergesi genel kurulda kabul edildi. Emekli vekil maaşları 3 bin liradan 6 bin liraya yükseltildi.
Fakat gece yarısı -ilk önergeyi imzalayan dört partiden milletvekilinin imzalarıyla- gelen ikinci önerge Mecliste kabul edilerek maaşlar 7.775 liraya yükseltildi. Önergeyi CHP kabul etmedi ve yasaya ret oyu verdi.
***
CHPden yapılan açıklamalarla Mecliste yaşananlar arasında farklar dikkat çekiyor.
CHP; emekli ve dolayısıyla vekil maaşlarına zamma baştan sona karşıymış gibi açıklamalar yapıyor.
Oysa CHP, 3-5 bin düzeyinde olan maaş zammını baştan kabul ediyor.
İkinci önergeyle zammı 8 bin liraya yükselten, -Emine Ülker Tarhanın ifadesiyle- fahiş artışa karşı çıkıyor ve yasaya da bu nedenle karşıoy kullanıyor.
Toplumda zamlara karşı birden patlayan etkili eleştiriler karşısında parti; kamuoyunu sanki kıyak zamma baştan karşı olduğuna inandırmaya çalışıyor.
Oysa, CHP gibi bir parti; zammı baştan reddetmediğini, ancak aşırılığa karşı vaziyet aldığını, yaşam koşullarını göz önünde tutarak emekli vekillere ilk zammı uygun gördüğünü kamuoyuna açıklasaydı ne kaybederdi? Hiç!
Gelelim olasılıklara: Şayet yasa Çankayadan veto yemez ya da veto nedeniyle ikinci kez görüşülürken sağduyuya koşut değişikliğe uğramayıp 23 Aralıkta kabul edildiği içerikte yürürlüğe girerse
emekli vekilin yanı sıra halen 12 bin lira maaş alan milletvekilleri eğer aynı zamanda emekliyse, 20 bin lira maaş alacak!
CHPnin de kabul ettiği gibi emekli vekil maaşı 3-5 bin arası olursa; vekillerimizin maaşı ayda 20 bin değil ama 15-17 bin lira olacak!
Ne dersiniz; vekillerimiz bu maaşla yetinebilirler mi?

Cüneyt Arcayürek/Cumhuriyet

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget