Başkentteki Yıldırım- Kocaoğlu Buluşması - Utku Çakırözer

İzmir’de CHP’li anakent ve ilçe belediyelerine yönelik artarak sürmekte olan operasyonların ardında, 12 Haziran seçimlerinde İzmir’den milletvekili seçilen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın 2014 yılında AKP’nin Büyükşehir Belediye Başkan adaylığının yattığı ileri sürülüyor. Sadece CHP’ye yakın çevrelerde değil, AKP içinde de yoğun biçimde gündeme getirilen bir senaryo bu.
Konuşulan senaryonun iki tarafı dün Ulaştırma Bakanlığı’nda sürpriz bir görüşme gerçekleştirdi. Ev sahibi Ulaştırma Bakanı Yıldırım’dı. Konuğu da İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu.
Yıldırım: İzmir’e başkanlık niyetim yok
Bu görüşmeden hemen önce Genel Yayın Yönetmenimiz İbrahim Yıldız ile birlikte Yıldırım’ın makamındaydık. Bizden önce Habertürk Televizyonu Ankara Temsilcisi Alican Türkoğlu’nun programında olası hükümet senaryolarında isminin başbakan adayı olarak geçmesi konusunda, “Benim dışımda olan ve arzu etmediğim bir şey. Bu işlerle kafamızı karıştırmamızın âlemi yok. İşimize bakmamız lazım” demişti.
Biz de kendisine, İzmir’den milletvekili adayı gösterildiği günden bu yana konuşulmakta olan “İzmir senaryosunu” sorduk. Yanıtı çok net oldu:
“Kesinlikle böyle bir şey yok. Ne böyle bir niyetimiz var ne de planımız. Kendi bakanlığımızla ilgili işimiz başımızdan aşkın. İşimizi en iyi şekilde yapmamız lazım.”
Seçimlerden bu yana neredeyse her hafta sonu İzmir’de olduğunu anımsattığımızda ise bunu milletvekilliği ve bakanlığına bağlayarak kafasındaki projeleri sıraladı:
“İlk etapta yapılacak temel projeler şunlar: İstanbul-İzmir otoyolu, Ankara-İzmir yüksek hızlı tren projesi ihaleye çıkıyor. İçeride İzmir’in merkez trafiğini rahatlatacak Konak Tüneli yapımına başladık. Kuzey Ege Limanı’na başladık. Bir de Adnan Menderes Havaalanı’nın kapasitesini 20 milyon yolcuya çıkaracak ikinci terminal ihalesine başladık.”
İzmir’de CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu ile ilişkisini sorduğumuzda oldukça olumlu konuştu:
“Hizmet başka, siyaset başka. Siyaset seçimde kaldı. Şimdi hizmet için çalışıyoruz. Az sonra da zaten Aziz Bey (Kocaoğlu) ile buluşup projeleri konuşacağız. Bakanlığım süresince ilişkimiz hep iyi oldu. Aramızda hiçbir sorun yok. Ulaştırma Bakanlığı’nın projeleri için o altyapı desteği verir. Onun projeleri için de biz. Şimdi İzmir milletvekili olduğum için diğer bakanlıklarla ilgili sorunlarının aşılmasında da elimden geleni yapıyorum.”
Kocaoğlu: Yıldırım farklı adam
Yıldırım’ın çizdiği “işbirliği” tablosunu görüşmelerinin ardından Başkan Kocaoğlu da bize teyit etti.
“Sayın Bakan farklı bir adam. İzmir’den vekil olmadan önce de böyleydi. Yedi buçuk sene önce ilk kez Aliağa-Menderes projesinde tanıştık. O günden bu yana birbirimize yardımcı oluruz. Bugün de İzmir’in ihtiyacı olan projeleri hayata geçirmek için bir araya geldik. Tramvay, Konak Tüneli, İzban’daki aksaklıklar, hızlı tren meselelerini konuştuk.”
Başkent bürokrasisinde karşılaştıkları engelleri aşmada Binali Yıldırım’ın hükümet içindeki ağırlığından yararlandıklarını belirten Kocaoğlu, Karşıyaka’nın “stadyum” meselesini Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’ın yanı sıra Yıldırım ile paylaştığını aktardı.
Kulislerde konuşulan 2014 senaryolarını ona aktardığımızda o da Yıldırım’ın İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı olacağına inanmadığını kesin bir dille ifade etti:
“Bunun olabilirliği yok ama bizim İzmirliler yakıştırıyor işte!”

Utku Çakırözer/Cumhuriyet

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget