Artık partilerden parlak seçim vaatleri dinleme dönemindeyiz ve iktidar partisi de seçim beyannamesini açıklamış.İlk dikkati çeken “en önemli projelerinin ‘yeni anayasa’ olması” tabii. Başbakan Erdoğan “seçimin hemen arkasından yeni anayasa çalışmalarına başlayacaklarını” söyledikten sonra “ileri demokrasi, büyük ekonomi, güçlü toplum, lider ülke” gibi sloganlardan da söz etmiş. ‘Büyük ekonomi’ye bir de ‘raporunda yoksulluk ve işsizlikte ülkeler arasında en kötü ilk üçe girdiğimizi açıklayan’ OECD’yi inandırabilsek ne iyi olacak.
HANİ KUZU BAŞLAMIŞTI?
Yeni anayasaya seçimden sonra başlanacağını duyunca “referandum sonuçları” açıklanır açıklanmaz Başbakan’ın Burhan Kuzu’ya “yeni anayasa çalışmalarına derhal başlayın” dediği geldi aklıma. Aradan bir yıl geçti, artık çerçevesi, önemli değişiklikleri mutlaka bellidir. Zira yeni anayasa için hukuk açısından “kurucu meclis, gerekli şartların oluşması” gibi zorunluluklar olduğuna göre yine maddeleri değiştirerek yapacak olmalılar.
MİLLİYETÇİ SÖYLEMDE BÖLÜNME VAR MI?
Madem ki önemli değişiklikler belli olmalı o zaman da seçmene bu “gelecek yılın ve ondan sonraki yılların en hayati olayı”nı seçim öncesi bildirmeleri gerekir. Aslına bakarsanız bu seçimde AKP’nin ‘milliyetçi söylemleri bol bol kullanarak, Türkeş’in oğlunu da alarak’ MHP’ye bir azizlik yapma niyetinde olduğu görülüyor. Ama burada hiç söz edilmeyen püf noktası “BDP-PKK’nın taleplerinin yeni anayasada nasıl yer alacağı”dır. Öcalan son olarak “devletle görüştüğümü Türk halkı bilsin” dedikten sonra “eylemsizlik kararını 15 Haziran’a kadar uzattıklarını” söyledi. Peki, referandum öncesinden başlayarak eylemsizliği sürdüren PKK neden seçimden hemen sonraya tarih veriyor? Neden 15 Haziran?
“Özerk bölge, Türklük tanımının kalkması ve diğer istekleri”nin yapılacağı seçimden hemen sonra açıklanmazsa eyleme geçeceklerini anlatmıyor mu bu?
Anlatmıyorsa, bu konuda yeni anayasada nasıl bir değişikliğin olacağını halka bildirmeleri gerekir. Ayrıca herhalde en çok da Türkeş’in oğlu bilmek ister milliyetçi söylemin bölünmeyi içerip içermediğini değil mi? Sonra bu yanılgıyı ‘babasının hatırasına karşı bile’ telafi edemez zira..
İSTANBUL BAŞKENT Mİ OLACAK?
Erdoğan İstanbul’un “Anadolu ve Avrupa yakasında iki ayrı şehre bölüneceğini” de söylemiş ama “asıl çılgın proje bu değil” demiş. Bence çılgın proje dediği İstanbul’u başkent yapacak olması..Sanıyorum “Atatürk’ün karar verdiği başkent”in de yer değiştirdiğini göreceğiz AKP seçimi kazanırsa!
Yorum Gönder