Emekli Orgeneral Hurşit Tolon'un oğlundan, çarpıcı açıklamalar - Saygı Öztürk

Emekli Orgeneral Hurşit Tolon, terör örgütü yöneticisi suçlamasıyla 6 Temmuz 2008’de tutuklanmış, 6 Şubat 2009’da tahliye edilmişti. “Yurt dışına kaçar” beklentisi içinde olanlar, böyle bir şeyin olmadığını ve olmayacağını da gördüler. Mahkeme, Tolon’u bu kez, “hükümeti ortadan kaldırmaya veya engellemeye teşebbüs” suçlamasıyla 10 Ocak 2012’da yeniden tutukladı. 70 yaşındaki Tolon, Silivri’de tek kişilik odada kalıyor.

Ankara’da görülen bir davada, Hurşit Tolon’un evinden çıktığı ve içinde eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt’la ilgili bilgiler olduğu öne sürülen CD izlendi. Mahkeme bu CD ile ilgili gizlilik kararı aldı. Tolon’un oğlu Tolga Tolon, sözü edilen CD ve babasının tutuklanması süreciyle ilgili SÖZCÜ’ye şunları anlattı:

Alınan 129, şimdi 132
Önce, bir yanlışı düzelteyim. Emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt’la ilgili olduğu öne sürülen CD, babamın evinde değil, belgelere göre benim evimden çıktığı belirtiliyor. İlginç olan şu: Babamın ve benim evimden toplam 129 CD alındığına ilişkin tutanak var. Ancak, mahkemeye verilen CD’lerin toplamının ise 132 olduğunu öğreniyoruz. Yani, 3 CD doğumu gerçekleşmiş oldu. Tutanağa göre 129 CD alınıyor, bunlardan 111’i iade ediliyor. Geride 18 CD kalması gerekirken, mahkemede 21 CD var.

İşin ilginç yönü de, benim evimden çıktığı belirtilen CD, benim hiç kullanmadığım bir marka. Babama yönelik suçlamaların yapıldığı CD’ler de hiç kullanmadığım bana da ait olmayan CD’lerdir. İşte, Yaşar Büyükanıt’la ilgili olduğu öne sürülen CD’de bunlardan birisidir. CD’nin içerisinde ne var bunu ben de bilmiyorum.

Çıktıktan 12 dakika sonra
Evimde arama yapılırken ne ben ne de avukatımız vardı. Arama yapıldığı günün sabahı saat 07.03’de evimden ayrıldım. Kapının önünde 3-4 sivili görünce ‘hayırdır bir şey mi var?’ diye sordum. Bir arkadaşlarını beklediklerini söylediler. O sırada, apartman görevlimizin servis yapmaması ve evden çıkmaması da istenmiş.

Ben ayrıldıktan sonra, gelen diğer ekiplerle birlikte, kapıdaki sivil kişiler apartman yöneticisi ve görevlisini yanlarına alıp eve girmek istiyor ve bunun için çilingir çağıracaklarını söylüyor. Apartman yöneticisi, ‘şimdi telefon ederiz, Tolga bey gelir’ demesine rağmen bana haber verilmiyor, çilingirle kapı açılıp içeriye giriliyor. Evde, ne kadar CD varsa, bilgisayarımın da imajı alınmadan götürülüyor. Hala hard diskler tarafıma verilmedi.

Benim evimde çıkanlar
Babamı suçladıkları her şey, benim evimden çıktığı öne sürülen ancak bana ait olmayan CD’lerdir. TÜBİTAK teknik bilirkişisi Dr. Hayrettin Bahşi tarafından düzenlenen 12 Eylül 2011 tarihli bilirkişi raporunda da, 1 Temmuz 2008 tarihinde babamın evinde yapılan aramada el konulan CD’nin de oluşturma tarihi 27 Eylül 2009 olarak belirtiliyor. Yani, sözü edilen belge, TÜBİTAK raporuna göre 14 ay sonra oluşturulmuş. Dahası, babamı suçlayan CD’liler
Niçin verilmiyor?
Büyükanıt-Tolon konuşması

Emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt’la ilgili gizli bilgiler içerdiği öne sürülen ve hakkında gizlilik kararı verilen CD’nin içeriğini ben bilmiyorum. Çünkü bize gösterilmedi, içinde ne olduğu söylenmedi. Ancak, sorgu sırasında babama Büyükanıt’ın sağlık durumu ile ilgili sorular yöneltilmiş.
Babamın da söylediği bir olay var. Ege Ordu Komutanlığı döneminde kendisine, Büyükanıt paşanın kulak duyma testiyle ilgili bir rapor gelmiş. Bunun üzerine babam, Büyükanıt’ı arayıp, ‘artık, sana ait kulak raporunu bana gönderiyorlar’ demiş. Bunun üzerine Büyükanıt’ta kendisine ‘sadece sana değil, bana da gönderiyorlar’ karşılığını vermiş. O, CD’de de böyle bir şey var mı yok mu, onu da tam bilmiyoruz, olduğunu da sorgudaki soruya dayanarak söylüyoruz.

Avukat: Şiddetle reddediyor
Dosyalardan şunu da öğrendik: babam 9 hafta polis tarafından fiziki takip altında tutulmuş. Yani, nereye gitmiş, kiminle görüşmüş her şeyi izlenmiş. Bu süreçte babamın bir şeyi olsa mutlaka ortaya çıkardı. Babamı suçladıkları her şey, benim evimden çıktığı öne sürülen, tutanakta olmayan üstelik benim kullanmadığım marka CD’de olanlar. “

Tolga Tolon’la konuştuktan sonra, Hurşit Tolon’un avukatı İlkay Sezer de bir açıklama yapıyor. O da şunları söylüyor:

“Hurşit Tolon’un evinde çıktığı öne sürülen CD, Tolon’un evinde değil, oğlunun evinde, onun yokluğunda, kapısı çilingirle açtırılmak suretiyle yapılan hukuka aykırı arama neticesinde bulunmuş gibi gösterilen CD’dir. Hursit Tolon, bugüne kadar vermiş olduğu tüm aşamalardaki ifadelerinde Büyükanıt’ı ve ailesiyle ilgili tutulduğu ileri sürülen iftira niteliğindeki tüm iddiaları reddetmiştir.”

Her tutuklu askerin eşi ve çocukları gibi Ayla Tolon’un da, oğlu Tolga Tolon’un da, Hurşit Paşayı canla-başla savunan Avukatı İlkay Sezer’in de isteği, onun tutuksuz yargılanması….

Saygı Öztürk/SÖZCÜ

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget