İsrail’e kim ‘yaltaklanıyor’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu suçlayan Erdoğan’a, İsrail basınından şok bir iddia yöneltildi!
Gizlice görüştüler
İsrail gazetesi Haaretz, İsrail ve Türk yetkililerin iki ülke arasındaki diplomatik krizleri çözmek için gizli toplantılar düzenlediklerini öne sürdü. BM komitesinde çalışan iki temsilcinin, İsrail ve Türkiye arasında mesaj iletmek ve krizi sonlandırmak için aylarca çalıştığını vurgulayan gazete “Görüşmeleri ABD de destekledi. Ayrıca, ABD’li bir yetkili üst düzey bir Türk yetkili ile bu ay sonunda yola çıkacak ikinci filoyu engellemek ve ilişkileri geliştirmek için konuştu” diye yazdı.
Polemik yeni boyut kazandı
Seçİm öncesi CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu “İsrail’e yaltaklanmak” la suçlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a İsrail basınından kötü haber geldi: Türk ve İsrailli yetkililer uzun zamandır gizli gizli görüşüyor.
Görüşen isim Sinirlioğlu mu?
İsraİl gazetesi Haaretz iddiasını daha da ileriye götürdü ve görüşmelerin Başbakan Netanyahu’nun temsilcisiyle Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu arasında gerçekleştiğini öne sürdü. İddia. kafaları karıştırdı.
Haaretz: Türkiye ile İsrail görüşüyor
İsrail gazetesi Haaretz, Erdoğan’ın, İsrail ve Türkiye arasındaki diplomatik krizi çözmek için
gizli görüşmeler yaptırdığını öne sürdü.
Seçim öncesinde miting meydanlarında CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na “İsrail’e yaltaklanacağına Akdeniz’deki korsan çetelere engel ol” diyen Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, İsrail’le gizli görüşmeler yaptırdığı ortaya çıktı. İsrail’in önde gelen gazetelerinden Haaretz’da Barak David imzasıyla yayımlanan haberde, İsrailli yetkililerin iki ülke arasında 2 yıldan fazla süredir devam eden diplomatik gerginliği aşmak adına Türk mevkidaşlarıyla gizli görüşmeler yaptığı öne sürüldü. İsrail yönetiminden üst düzey bir yetkilinin verdiği bilgiye dayandırılan haberde, görüşmelere ABD’nin de destek verdiği ifade edildi. Türk Dışişleri Bakanlığı’ndan bir kaynak ve ABD’li bir yetkili görüşmelerin yapıldığını doğruladı. Ancak, İsrail Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığı bu konuda bir açıklama yapmayı reddetti. Görüşmelerin Başbakan Binyamin Netanyahu’yu temsil eden İsrailli bir yetkiliyle, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu arasında gerçekleştiği verilen bilgiler arasında. 

Aylar süren görüşmeler
Öte yandan, geçen yıl diplomatik krize neden olan Gazze filosuyla ilgili kurulan Birleşmiş Milletler (BM) soruşturma komitesindeki İsrail ve Türkiye temsilcileri Yosef Ciechanover ve Özdem Sanberk arasında da görüşmeler yapılıyor. Aylardan beri BM komitesinde çalışan iki temsilci, İsrail ve Türkiye’nin arasındaki filo krizini sonlandırmak için uzlaşma sağlamaya çalışıyor. Ayrıca, ABD’nin başta bu ay sonunda yola çıkacağı düşünülen yeni Gazze filosunu durdurmak ve İsrail-Türkiye ilişkilerini geliştirmek için üst düzey Türk yetkililerle temas halinde olduğu bildirildi. Geçtimiz cumartesi günü ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton mevkidaşı Ahmet Davutoğlu ile görüşerek İHH’nin gemisi Mavi Marmara’nın yeni filoya katılmama kararından duyduğu memnuniyeti iletmişti.

Time da açıklamıştı
Öte yandan, İngiliz dergisi Time’da çıkan haberde de Mavi Marmara’nın Gazze filosundan çekilmesi, Türkiye ile İsrail arasında sessiz diplomasi olarak değerlendirilmişti. Time, “Türkiye ve İsrail, denizde yeni bir fiyaskoyu önlemek için harekete geçiyor” yorumunu yaptı. Dergi, “Öyle görünüyor ki, olup bitenler aslında sessiz diplomasi: İsrail (ve kesinlikle Washington) Ankara’yı ikna etti, Ankara da, İHH’yi ikna etti” görüşünü öne sürmüştü. ”

Ne demişlerdi
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, seçim gezisinde “Biz olsaydık Mavi Marmara yola çıkmazdı” diyerek Başbakan Tayyip Erdoğan’ı eleştirmişti. Erdoğan da Kılıçdaroğlu’na 5 Haziran’da Adana mitinginde cevap vermişti. Başbakan, Kılıçdaroğlu için “Cesareti varsa, onuru varsa İsrail’e yaltaklanmak yerine kalkar Akdeniz’deki korsanlığı eleştirir” demişti. “Kılıçdaroğlu uluslararası çetelerin de projesiymiş” diyen Erdoğan, şunları söylemişti: “Biz CHP’nin yeni genel başkanın ulusalcı çetelerin bir projesi olarak biliyorduk. Meğer Kılıçdaroğlu aynı zamanda uluslararası çetelerin de projesiymiş.”
Etiketler:

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget