Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmenlerin sorununu çözmek bir yana giderek zorlaştırıyor. En kötüsü de ayrıcalıklı uygulamalara girmesidir. Öğretmeni öğretmene, öğrenciyi öğrenciye adeta düşman haline getiren adımlar, bizzat bakanlık eliyle yürütülüyor.
Bakın, şimdi de kızlar için Anadolu imam hatip liseleri açılıyor. Yani artık bilinen adıyla “karma eğitim”den uzaklaşılıyor, kızlar ayrı, erkekler ayrı okullarda okutulacak. Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenler geçmişte hiçbir ayrıma tabi tutulmadığı halde, şimdi onlar için özel uygulamalarla ayrıcalıklı konuma getiriliyor.
Öğretmenler nereye gidebilecek
Milli Eğitim Bakanlığı’nın il dışı atamaları her yıl mayıs ayında yapılırken, bu yıl Ağustos’a kaldı ve başvurular 6 Ağustos’ta bitecek. Öğretmenler umutla beklerken düş kırıklığına uğradı. Sınıf öğretmenleri için boş kontenjanlar sadece 7 il’de var. Bitlis’e 12, Hakkari’ye 3, Iğdır’a 8, Kastamonu’ya 3, Tekirdağ’a 2, Şanlıurfa’ya 54, Şırnak’a 81 öğretmen atanabilecek. Diğer iller ise doluymuş…
İlkokullarda resim, müzik, beden eğitimi derslerine giren öğretmenler yeni düzenlemede sadece ortaokullara tayin olabilmek için başvurabilecek. Bunların da sayısı sınırlı. Ancak, sıra Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenlerine geldiğinde, onlar hem ilkokul, hem de ortaokul öğretmenliği için başvurabilecek ve dolayısıyla tüm iller onlar için hemen hemen açık olacak. Böyle adaletsizlik olur mu? Nitekim Eğitim-İş Sendikası Genel Başkanı Veli Demir, bu durumu yargıya götüreceklerini söyledi.
“Özür grubu”ndan atama başvuruları 13-17 ağustos arasında. Mevcut uygulamada öğretmen atanmak istediği ilde 5 okul tercihinde bulunuyor, ataması bu okullardan birisine yapılmazsa, aynı ilde başka bir okula yerleştirmesi yapılıyordu. Şimdi, öğretmenin istediği okullara ataması yapılamazsa, milli eğitim müdürlüğü “kusura bakmayın” diyecek. Siz de kusura bakmayın, Eğitim-İş sendikası bu durumu da mahkemeye taşıyor.
Ankara’da görevli 24 yıllık öğretmen, “Anadolu liselerine tercih 1-8 Ağustos, yerleştirme ise 24 Ağustos’ta olacak. Oysa,. Öğretmenlerin özür grubu atamaları 17 Ağustos’ta son buluyor.Bizim gibiler, çocuğunu il dışına yerleştirip de kendimiz Ankara'da kalırsak aile bütünlüğümüzü kim sağlayacak?” diye soruyor. Sonuçları açıklamak için bu kadar beklenmesi niye?
Sadece Kızlar için imam hatip lisesi
Eğitim Birliği Yasasına göre okullarda “karma eğitim” yani kız ve erkek öğrencilerin aynı sınıfta öğrenim görmeleri esastır. Ancak, uygulama artık bozulmaya başlandı. Daha çok öğrenciyi imam hatiplere çekebilmek için kızlar için özel imam hatip liseleri açılmaya başlandı. Bunun ilk adımı Mardin’in Kızıltepe ilçesinde, ikinci adımı da Kilis’te atıldı.
Yani, artık imam hatip ortaokulları, liselerinin açılması yetmiyor, kızlar için ayrı, erkekler için ayrı Anadolu imam hatip liseleri açılıyor. Bunlar diğer okul türlerini de içine alacak biçimde gelecek yıllarda yaygınlaştırılacak. Bir yandan ortaokullar açılırken, imam hatip lisesi sayısı da şimdiden 600’ü geçti. Okullara olan ilgiyi artırmak için bunların Anadolu lisesi statüsünde olmasına da ağırlık veriliyor.
“Yıkılabilir” raporlu binada eğitim
Kilis Nazlı Ömer Çetin İlköğretim Okulu, binanın zeminindeki kaymalar dikkate alındı, bina 2010-2011 öğretim yılında boşaltıldı, okul aynı bahçe içinde yaptırılan binaya taşındı. Şimdi bu okul bünyesinde imam hatip ortaokulu açıldı.
Hakkında “yıkılabilir” raporu bulunan eski binanın ise sadece kız öğrencilerin alınacağı Anadolu İmam Hatip Lisesi olarak açılması kararlaştırıldı. Bina çürükmüş ama burasını kısa sürede güçlendirerek, öğrenci ve velilerin duasıyla ayakta tutulacakmış…
Şimdi, aynı bahçe içindeki bir binada hem ilkokul, hem imam hatip ortaokulu, sadece kız öğrencilerin bulunacağı Anadolu imam hatip lisesi bulunacak. Niçin sadece kızların alınacağı Anadolu imam hatip lisesi açılıyor? Gerekçe şu: Veliler kızımızı okula göndermek istiyoruz ama erkeklerle aynı okulda ve sınıfta olmasını istemiyoruz. Sadece kızlar olursa okula göndeririz, yoksa göndermeyiz.
Yetkililer de, “kızını bu yaşta kocaya mı verse iyi yoksa okula gönderip okutsa mı?” diyor ve Doğu ve Güneydoğu illerinde kızları okula çekebilmek için imam hatiplerin yaygınlaştırılacağını belirtiyorlar.
Kilis’te sadece kız öğrenciler için Anadolu imam hatip lisesi açılıyor ve “yıkılacak” diye iki yıldır boş tutulan bina seçiliyor. Eğer, bu binanın zemininde kayma yoksa iki yıldır niçin boş tutuluyor, hemen yanındaki belediyeye ait bina niçin yıktırılıyor? Sahi, bu kararı verenler, siz olsanız çocuğun bu durumdaki bir okula gönderebilir misiniz? Bunun öncülüğünü yapmak vicdana sığar mı?
Yorum Gönder