Olimpiyatların kapanış töreninde herhalde gelmiş geçmiş en ünlü pop şarkılarından biri olan John Lennon’ın “Imagine”ı çalınırken TRT spikeri sözlerini çeviriyor.
“Dinlerin olmadığı bir dünya” sözüne gelince o kısmı çevirmiyor.
Spikerde doğal bir refleks gelişmiş. Ortalığı karıştırmaya gerek yok, diye düşünmüş olacak ki hemen bu sansürü kendi kendine uyguluyor.
Şarkıyı söyleyen John Lennon, bir İngiliz. Töreni izleyen milyonlarca insanın içinde her dinden pek çok kişi var. Bunların bir bölümü de oldukça fanatik.
Bu şarkıda herhangi bir dine hakaret edilmiyor.
Farklı dinlerden insanlar arasında yüzlerce yıldır sürüp giden savaşlara, kavgalara dikkat çekilmek isteniyor.
***
Geçenlerde Orhan Pamuk da bir açıklama yapmış Die Zeit gazetesine... İlginç bir şey aslında çünkü bu söyleşide, kendisini en çok seven, kitaplarını okumasalar bile yurtdışında ünlü olduğu için yıllardır el üstünde tutan “Türk burjuvazisi”ne (böyle bir şeyden tabii söz edilebilirse) deyim yerindeyse epeyce giydirmiş.
Beyaz Türkler diye adlandırılan kesimi, darbeci olmakla, Güney Afrika’daki beyazlar gibi olmakla, kendi yurttaşlarından nefret etmekle suçlamış.
Olabilir. Bunlar da onun düşüncesi...
Zamanında başka açıklamaları yüzünden dava konusu oldu, bu dava yüzünden Türkiye yurtdışında inanılmaz sıkıntıda kaldı.
***
Fazıl Say biliyorsunuz, yalnızca Twitter’da bir şiiri paylaştığı için önümüzdeki günlerde mahkemeye çıkacak. Herhalde halkı kin ve düşmanlığa tahrik gibi bir suçla yargılanacak. Şiiri yazan Ömer Hayyam. Twitter gibi bir ortamda, yani insanların aklına eseni aklına estiği an yazdığı, pek de ciddiye alınmayacak bir yerde paylaşılmış. Fazıl Say da bu paylaşımı sürdürmüş.
Kaldı ki şiirde yazanları savunsa ne olacak?
Tek tek bütün dünyadaki insanları hizaya mı sokacağız?
Herkes bizim istediğimiz gibi mi konuşacak?
Ya da biz başkalarının istediği gibi mi konuşuyoruz?
Örneğin biz pek çok yabancının hiç hoşuna gitmeyecek bir sürü eleştiri yapmıyor muyuz?
Burada kendi dinlerini yaymaya çalışanları ülkeyi bölüp mahvetmek niyetinde olan misyonerler diye yaftalayıp hedef göstermiyor muyuz?
Artık dünyanın çoktan değiştiğini, herhangi bir yerde bir insanın söylediklerinin burada da rahatlıkla duyulabildiğini, kimsenin öyle sansürle, tehditle susturulamayacağını, birini sustursanız başka binlercesinin çıkacağını anlamanın zamanı gelmedi mi?
Kapalı toplum döneminde belki bunlar biraz işe yarıyordu.
Ama artık bunun için çok geç.
Yorum Gönder