İlginç olaylar, ilginç tarihler, ilginç bağlantılar - Saygı Öztürk

Avukat Mustafa Hüseyin Buzoğlu’nun “Tertip” isimli kitabında çok ilginç bağlantılar, tarihler, belgeler ve değerlendirmeler var…

İlginç olaylar, ilginç tarihler, ilginç bağlantılar - Saygı Öztürk
Sabri Uzun, 14 Haziran 2001’de Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanlığı görevine başladı. Şimdi il emniyet müdürlüğü görevinde bulunan o dönemdeki şube müdürü, o günlerde Uzun’a “Ergenekon” isimli bir örgüt şeması getirdi. Ümraniye bombalarının bulunduğu 12 Haziran 2007’e, Balyoz seminerinin yapıldığı 5 Mart 2003’e daha yıllar vardı...

2001 yılında Emniyet’in bir birimi tarafından hazırlanan “bilgi notu”nda Dr. Necip Hablemitoğlu, PKK’nın şehir yapılanması ERNK’nın Ankara sorumlusu olarak, Avukat Hüseyin Buzoğlu da Türkiye Kürdistan Sosyalist Partisi (TKSP) üyesi olarak yer alıyor, hem Hablemitoğlu hem de Buzoğlu , İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek’e bağlı olarak gösteriliyor, Perinçek’in bu örgütlerle bağlantıları sağladığı öne sürülüyordu. Ergenekon, Balyoz davalarına, 28 şubat soruşturmasına konu olan “Hedef şahıslar” listesinde Prof.Dr. Türkan Saylan’dan Çevik Bir’e, Kemal Alemdaroğlu’ndan Erol Özkasnak’a kadar değişik isimler vardı.
Sabri Uzun’un 29 Eylül 2010 tarihinde mülkiye müfettişlerine verdiği ifade, daha soruşturmalar başlamadan yıllar önce örgüt şemasının hazırlandığını ortaya koyuyor. Yani, bilgi notları, Uzun’un verdiği ifadenin yazılı kanıtı olarak değerlendirilebilir.

O tarihlerde neler oldu?
Sabri Uzun ifadesinde, 2006 yılının Ocak ve şubat aylarında da kendisinden bir kez daha Ergenekon operasyonu yapılmasının talep edildiği dönemde olanlara bakalım:
5 Şubat 2006 tarihinde Trabzon Santa Maria kilisesi rahibi Santoro öldürüldü.
5-10-11 Mayıs 2006 tarihlerinde Cumhuriyet gazetesine bombalar atıldı.
17 Mayıs 2006’da Danıştay saldırısı gerçekleştirildi.
19 Ocak 2007 tarihinde Hrant Dink öldürüldü.
18 Nisan 2007 tarihinde de Malatya Zirve Yayınevi katliamı gerçekleştirildi.

Türkiye’de bu olaylar yaşanırken, 12 Ocak 2006 tarihinde ABD Göçmenlik Bürosunda Fethullah Gülen’le 3 saat süren bir görüşme yapılıyor cemaatin geleceği ile ilgili de sorular yöneltiliyordu. 12 Mayıs 2006 tarihinde de, mahkeme kararı olmaksızın, Gülen’in Pensilvanya’daki çiftliği basılıyor, kalıcı oturum talebinden vazgeçmesi, ABD’yi terk etmesi isteniyordu. Değişik aşamalardan sonra 10 Ekim 2008’de Gülen’e kalıcı oturum belgesi veriliyor.

Cumhuriyet’e bombanın atıldığı gün
2001 yılında, Sabri Uzun’a Ergenekon şemasının getirildiği günlerde, Ramazan Akyürek İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısıdır. Daha sonraki süreçte Trabzon Emniyet Müdürlüğü’nden 9 Mayıs 2006’da Akyürek İstihbarat Dairesi Başkanlığına getirildi.

12 Ocak 2006 tarihihnde ABD’de Gülen’in göçmenlik bürosu ile yaptığı görüşmeler ertesinde, Türkiye’deki avukatları Bilgi Edinme Yasası çerçevesinde 12 Ocak 2006’da Emniyet Genel Müdürlüğüne başvurdu, Gülen hakkında bilgi istedi.

Yazıya 3 Mart 2006’da Genel Müdür Yardımcı Ramazan Er imzasıyla verilen cevapta, Gülen’in kontrolünde silahlı bir eyleminin bulunmadığı ve bir terör örgütü olmadığını bildirdi. Bu yazıyı alan avukatlar, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurdu ve Gülen davasının yeniden ele alınmasını istedi. Mahkeme 5 mayıs 2006 tarihinde, yani Cumhuriyet gazetesine 1. bombanın atıldığı gün Gülen hakkında beraat kararı verdi.

Aynı belgeler ikinci kez gönderildi
Sabri Uzun’un ifadesinde geçen Tuncay Güney’in ifadesi ve Ergenekon şeması da dahil olmak üzere 2 sayfalık ihbar mektubu ve ekinde yer alan 6 adet CD’yi 3 Temmuz 2002’de de MİT’e gönderen kişi kendisini polis olarak tanıtmış.
MİT bunları 10 Temmuz 2003 tarihinde dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök’e aktarıyor.
15 kasım 2003 tarihinde İstanbul’da sinegog sadırılarından sonra, Özkök’e gönderdiği belgelerin aynısını 19 Kasım 2003 tarihinde Başbakan Erdoğan’a gönderiyor. İlginç olan başka bir ayrıntı ise aynı belgelerin 19 Ocak 2006 tarihinde Başbakan Erdoğan’a bir kez daha gönderilmesiydi.
Aynı belgeler Danıştay baskınından 9 gün sonra MİT tarafından, Genelkurmay İstihbarat Başkanına gönderiliyor. 17 Mayıs 2006 Danıştay saldırısından sonra, Başbakan Erdoğan’a ve dönemin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’e, MİT ve istihbarat dairesi başkanları brifingler veriyor. Bu brifinglerde, Danıştay saldırısının Ergenekon’la bağlantılı olduğu iddia ediliyor ve bu konudaki haberler de 25 -26 mayıs 2006 tarihinde hükümete yakınlığıyla bilinen gazete yayımlanıyor. İlginç olan bir ayrıntı ise mayıs 2006’da başbakana bu brifinglerin verdiği dönemde Ümraniye bombaları bulunmamıştı.

Avukat Mustafa Hüseyin Buzoğlu’nun “Tertip” isimli kitabında çok ilginç bağlantılar, tarihler, belgeler ve değerlendirmeler var…

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget