İleri demokrasi nedir? - Gündüz Akgül

Literatürde demokrasi “Halkın kendi kendisini yönetmesi” şeklinde tarif edilir.
Eski Yunancada ki iki sözcükten kaynağını almaktadır.
Demos=Halk, Kratos=Otorite sözcüklerinin birleşmesiyle “demokratia” sözü meydana gelmiştir. Buda Halk iradesi, Halkın kendi kendini yönetmesi demektir.
Yine literatürü incelediğimizde;
Siyasi kararların, şehir halkı tarafından oy çokluğuyla alınmasına “doğrudan demokrasi” ,
Yurttaşlar, siyasi haklarını seçtikleri temsilcileri aracılığıyla kullanmalarına “temsili demokrasi”,
Yurttaşlar temsili demokrasinin bazı sakıncalarını gidermek amacıyla referandum, halk vetosu ve halkın yasa önerisi yapması şekliyle siyasi haklarını kullandıkları demokrasiye de “yarı doğrudan demokrasi”,
Azınlığın haklarını güvence altına almak için, çoğunluğu oluşturan iktidarların, yetkilerini Anayasa hükümleri ile sınırlandıran demokrasiye “anayasal demokrasi” veya “liberal demokrasi”,
Doğrudan, yarı doğrudan, temsili, liberal demokrasileri ve bunların ilkelerini dikkate almayarak, ekonomik ve toplumsal farkları azaltma, servet dağılımından doğan farkları en aza indirme şeklinde uygulanan demokrasiye “ekonomik” veya “sosyal” demokrasi,
Denilmektedir.
Demokratik yönetimlerde, ırk, renk, dil, din gibi özellikler hiç kimseye üstünlük sağlamaz, herkes yasalar önünde eşit kabul edilmektedir.
Görüldüğü dibi demokrasi çeşitleri arasında “ileri demokrasi” diye bir demokrasi çeşidi gösterilmektedir.
Ancak, on yıldır iktidarda bulunan AKP iktidarı tüm faaliyetlerinin ileri demokrasiyi yakalamaya yönelik olduğunu belirtmekte ve bu ileri demokrasinin ne olduğunu açıkça ifade edememektedir.
Anayasamız ve yasalarımız, Türkiye Cumhuriyetinin demokratik, laik , sosyal bir hukuk devleti olduğunu belirtirken, ileri demokrasiden söz etmemektedir.
Bu nedenle AKP’nin ileri demokrasi ile neyi kastettiğini birçok yurttaş gibi bende anlamış değilim.
Acaba AKP ileri demokrasiyle;
-Uygulamalarında görüldüğü gibi, Atatürk ilke ve devrimlerini benimseyen bir gençlik yetiştirmek yerine, milli ve manevi değerleri benimseyen bir gençlik yetiştirmeyi mi?
-Her kesimden (Yargıda, basında, Üniversitelerde ve diğer kamu kuruluşlarında) muhalif olanları dinlemek, haklarında soruşturmalar yaptırarak susturmayı ve tutuklatmayı mı?
- Büyük önderimiz ve laik Cumhuriyet kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili ne varsa (Gençliğe hitabe, okullardaki Atatürk köşesi, andımız) yürürlükteki yasa ve yönetmeliklerden çıkarmayı mı?
-Kurtuluşumuzun gururu ve simgesi olan milli bayramlarımızı (19 Mayıs, 23 Nisan, 29 Ekim) kaldırmayı mı?
-Yoksa bilemediğimiz başka bir şeyi mi?
Kastetmektedir. Biri çıkıp bunu net olarak yurttaşlara anlatırsa bilmeyenler öğrenmiş olacak ve akıllarına yatarsa rahat bir nefes alacaklardır. 19.02.2012
Gündüz AKGÜL
Emekli Cumhuriyet Savcısı
gunduzakgul@hotmail.com

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget