28 Şubat kimlere uzanacak?

28 Şubat soruşturması kapsamında tutuklanan Çevik Bir, 28 Şubat sürecinde Devrim Yasalarının uygulanması için yapılacak yasal tedbirlerle sonuç alınamadığı takdirde ne olacağına ilişkin soruya, “Sonuç alınamadığı takdirde savaş durumunda faaliyete geçilecek tedbirlerdir” karşılığını verdi. Bir’in yazdığı iddia edilen nottan hareketle o dönemde ABD’de yapılan toplantılarda 28 Şubat için “icazet” alıp alınmadığı sorusuna Bir, görüşmelerin BÇG çalışmalarıyla ilgisinin olmadığını söyledi. Aynı notta, ABD’deki temaslarında Bir’in, Necmettin Erbakan’dan sonraki “şanslı lider” adayı olarak Tayyip Erdoğan ismini zikrettiği bilgisi yer aldı. Sorgusunda CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu hakkında SSK yönetici olduğu dönemde yapılan fişleme de gündeme gelirken, Bir, “Haberim yok” dedi.
Çevik Bir savcılık sorgusunda yöneltilen 135 sorudan, 34’üne “bilgim yoktur”, 10’una “hatırlamıyorum” yanıtını verdi. Çevik Bir’in, savcılıktaki 31 sayfalık sorgusunda öne çıkan sorular ve yanıtları şöyle:
Soru: BÇG konulu belgede seçimle iş başına gelmiş bir hükümeti, askeri müdahaleyle çalışamaz hale getirmeyi ve neticede devirmeyi meşru kılar mı? 
Cevap: Burada kast edilen aşırı irticai grupların iktidara gelmesi konusudur.
Soru: Batı Eylem Planındaki ifadelerden halka psikolojik harekat uygulandığı ve seçilmiş hükümete karşı sokakların hareketlendirileceği anlaşılmaktadır. Bu kapsamda ne tür çalışmalar icra ettiniz?
Cevap: Bu konuda irticai faaliyetlere karşı halkın desteği için bu maddeler yazılmıştır.
Soru: Belgede, irticai faaliyetlere destek veren siyasi parti, sivil toplum örgütleri ile şirketlerin ülkeye zarar veren eylem ve yatırımlarını incelemek, ortaya çıkarmak ve bu olumsuz çalışmalarını kamuoyuna vermek ifadeleri yer almaktadır. Bu partilere karşı ne tür faaliyetler icra ettiniz?
Cevap: Birinci tehdit irtica olduğu için bu konudaki çalışmalarla ilgilidir. Halkın desteğinin alınmasıdır. Kardak krizinde de halkın desteğini almak için halk aydınlatılmıştır.
Erdoğan kişisel değildi
Soru: Dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı R. Tayyip Erdoğan’ın da aralarında bulunduğu belediye başkanları hakkında basında çıkan haberler ve neticesinde gerçekleşen yargılama süreçleri böyle bir çalışmanın sonucu mudur?
Cevap: İrtica birinci tehdit olarak belirtildiği için siyasi parti ve belediyelere karşı örtülü ve psikolojik harekat tedbirlerinin uygulanacağı belirtilmiştir. Bu kişilerle ilgili değildir.
Soru: BÇG belgesinde, ‘Devrim yasalarının uygulanması görevinde yapılacak eylemlerden biri olarak yasal tedbirlerle sonuç alınamadığı takdirde psikolojik ve örtülü harekat icra etmek’ olduğu bu eylemin Genelkurmay Psikolojik Harekat Dairesi ve Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı tarafından yürütüleceği belirtilmiştir. Yasal tedbirler haricinde yasadışı ve kimler tarafından hangi çalışmalar yürütülmüştür?
Cevap: Yasal tedbirlerle sonuç alınamadığı takdirde savaş durumunda faaliyete geçilecek tedbirlerdir.
Soru: Sokak hareketlerinin teşvik ve teşkili toplumun reaksiyon göstermesi çalışması mıdır?
Cevap: Söz konusu madde gerçekleşmemiştir.
Soru: Eylem planları ve yürütülen çalışmalar seçimle işbaşına gelmiş meşru hükümetin devrilmesine yönelik midir?
Cevap: Yeni bir hükümet kurulduğunda irtica ile ilgili hükümeti bilgilendirmek amacıyla bu madde hazırlanmıştır. Yeni hükümet ile ilgili faraziyedir. Var olan hükümetin yıkılmasıyla ilgili değildir.
Soru: RP iktidara geldikten sonra Batı Harekat Konseptinde, ‘bunların müşterek amacı İran benzeri bir İslam Cumhuriyeti kurmaktır’ tanım ve tespiti hangi somut ve hukuki veriye dayalı olarak tespit edilmiştir.
Cevap: Burada kast edilen aşırı dincilerin İran tipi bir devleti kurma ihtimaline binaen ve mevcut hükümeti de devirme ihtimaline binaen bu madde yazılmıştır. MGK tarafından tespit edilmiştir.
Soru: Konseptte ‘TSK’nin bütün ağırlığını irticanın daha fazla mesafe kat etmesini önlemede kullanacaktır’ ifadelerinin gereği olarak ne tür faaliyetler icra ettiniz?
Cevap: İç Hizmet Kanunun 35. maddesinin TSK’ye vermiş olduğu yetki dahilinde faraziye ve uzun vadeli olarak iç tehdit olarak irticanın ortaya çıkması halinde TSK güçlerinin tüm ağırlığını aşırı irticayı önceleyek şeklinde kullanacağı maddede belirtmiştir.
Hukuki ve siyasi bakmayız
Soru: İrtica ile mücadelede işbirliği yapılacak diğer unsurlardan kast edilen nedir?
Cevap: Biz asker olduğumuz için her konuya askeri yönden bakarız. Kimi zaman hukuki ve siyasi yönden bakamayabiliriz. Geleceğe yönelik faraziyeler üzerine harbe hazırlık bizim önceliğimizdir. İrtica konusunda halkı aydınlatmak için öncelik olarak din adamları kullanılabilir bu kast edilmiştir.
Soru: 28 Şubat brifingleri aydınlatma ve yönlendirme maksatlı mı icra edilmiştir?
Cevap: Bizim görevlerimiz dahilindedir.
Soru: 27 Mayıs, 12 Eylül askeri darbelerini gerçekleştiren cunta benzeri bir darbeyi mi hedefliyorsunuz? Bu kapsamda yapılan çalışmaları hükümeti devirmek maksadıyla mı yaptınız?
Cevap: Burada kast edilen darbe değildir. Dış tehdit ve aşırı dinci grupların ihtimalle devleti ele geçirmesi durumunda alınacak tedbirlerdir. Önleyici amaçlıdır.
Fadime’yi biz kullanmadık
Soru: Televizyon ve gazetelerde psikolojik harekat malzemesi olarak kullanılan Fadime Şahin, Müslüm Gündüz, Aczmendiler, tarikat ve cemaat haberleri ile temiz toplum, aydınlık için bir dakika karanlık eylemleri böyle bir çalışmanın ürünü müydü?
Cevap: TSK böyle bir çalışma yapmamıştır.
Soru: Emasya, 27 Mayıs 1960 ve 12 Eylül 1980 cunta askeri darbelerinde olduğu gibi irtica, sıkıyönetim ve askeri müdahele planının devreye sokulması için gerekli bir meşruiyet kaynağı mıdır?
Cevap: Bu planlar olağanüstü sıkıyönetim ve iç ve dış tehdidin oluştuğu dönemlerde kullanılacak planlar olup önceden hazırlanırlar.
BÇG nerdedir, nasıl çalışır?
Soru: BÇG faaliyetleri kapsamında oluşturulan bilgi bankası nerede muhafaza edilmiştir? Bugün o bilgi bankası nerededir? BÇG nerede faaliyet gösteriyordu?
Cevap: Bu konularla ilgili oluşturulmuş bir bilgi bankası yoktur. BÇG, Genelkurmay Başkanlığı’nda bulunan harekat merkezinin bulunduğu zemin katta faaliyet göstermiştir.
Soru: Refah Partisi ve DYP’nin koalisyon ortağı olarak hükümet kurduğu 1996-1997 yılları içinde hükümeti takip ve düşürmek için faaliyet göstermek üzere organize edilen BÇG hakkında ne biliyorsunuz?
Cevap: BÇG, RP ve DYP’nin koalisyon ortağı olduğu hükümeti devirmek için kurulmamıştır. MGK kararları doğrultusunda kurulmuştur.
ABD’den icazet mi aldınız?
Soru: (Savcılığın ulaştığı doc uzantılı dosyadan hareketle) Bir’in ABD’de Güvenlik Birimleri yetkilileri (CIA yöneticileri de var) ile 21 Şubat 1997’de yapıldığı anlaşılan görüşmede: Çevik Bir’in RP’nin İslami fundamentalizmi gerçekleştirmek istediği, Türkiye’nin İran benzeri bir sisteme sahip olmasını arzu ettiği,   Erbakan’dan sonra Melih Gökçek ve R. Tayyip Erdoğan’ın potansiyel lider adayı olduğu, Erdoğan’ın daha şanslı bir pozisyona yükseldiğinin belirtildiği, ABD Güvenlik Birimleri yetkilileri ile yapılan özel nitelikli toplantıyı takip eden hafta 28 Şubat kararlarının hükümete dikte edildiği, hemen yakın bir süreçte de BÇG teşkilatlanmasının ve özel istihbarat ağının oluşturulduğu anlaşılmaktadır. Maksadınız ABD’nin en üst düzey güvenlik birimlerinden askeri müdahale konusunda icazet almak mıdır?
Cevap: O tarihte Amerika’da olmamız sebebiyle yapılan bir ziyarettir. Şuan aradan 16 yıl geçtiği için neler konuştuğumuzu hatırlamıyorum. Onun için içeriği ile ilgili şu aşamada bir şey diyemeyeceğim. Bu BÇG ile ilgili değildir.
Soru: İsrail ve ABD’li yetkililer ile yapılan görüşme tutanakları gösterildi. Bu görüşmeler darbe desteği alınmak için mi yapılmıştır?
Cevap: Söz konusu görüşmeler sonucunda İsrail ile askeri eğitim işbirliği anlaşması yapılmıştır. Halen geçeridir. Fakat ben bu yaptığımız görüşmenin içeriklerini bilemiyorum. Aradan uzun zaman geçti. Tutanaktaki görüşmenin içeriklerini kabul etmiyorum. Ama bu görüşmeleri de yaptım. Çok tenkit edildik, bu görüşmeler görev gereği yapılmıştır. Darbe ile ilgisi yoktur.
Kılıçdaroğlu da fişlendi
Soru: SSK’deki bölücü ve mezhepci kadrolaşma ile yapılmakta olan yolsuzluklar gizli ibareli 2 sayfadan oluşan belge şüpheliye gösterildi. Belgede Kemal Kılıçdaroğlu ve SSK hakkında bilgiler olduğu görüldü. Bu belgelerin hazırlama talimatını BÇG faaliyeti kapsamında siz mi verdiniz?
Cevap: Sözkonusu belgeden haberim yoktur bana sunulmadı.

Karargahtan 5 belge
Genelkurmay’ın, geçen ay savcılığa gönderdiği belge sayısının 5 olduğu öğrenildi. Bu belgelerden 4’ünün, 10 Nisan 1997 tarihli BÇG Teşkilat Yapısı, 29 Nisan BÇG Rapor Sistemi, 27 Mayıs 197 tarihli BÇG Eylem Planı, 6 Mayıs 1997 tarihli BÇG Harekat Konsepti başlıklı yazılar olduğu bildirildi.
Genelkurmay Başkanlığı Seferberlik Bölge Başkanlığı’nın Kozmik Odası’nda çıkan 28 Şubat dönemine ait bilgiler ile Balyoz soruşturması kapsamında Gölcük Donanma Komutanlığı’nda çıkan belgelerin de soruşturma dosyasına girdiği belirtiliyor. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a suikast girişimi iddiası üzerine Aralık 2009’da başlatılan soruşturma kapsamında Yargıç Kadir Kayan, Kozmik Oda’ya girerek, yaklaşık bir ay “suç delili” aramıştı. Kayan, odadaki belgeleri tek tek inceleyerek, notlar tutmuş, bunları daha sonra rapor halinde soruşturmayı yürüten savcı Mustafa Bilgili’ye sunmuştu. Kadir Kayan, daha sonra Yargıtay üyeliğine seçilmişti.

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget