Terörle Mücadele Yasası kapsamında yargılanan gazeteciler, tutuklu olan 67 gazeteci ila sınırlı değil.
Özellikle söz konusu yasanın. "Açıkfama veYayınlama" başlıklı 6'ncı ve “Terör Orgütleri” başlıklı 7'ncî maddesi kapsamında basın-yayın faaliyetlerini suç sayan tanımlar nedeniyle yargılanan çok sayıda gazeteci var.
“Hapiste gazeteci olmayacak” iddiası. Adalet ve Kalkınma Partisi Üst düzey yöneticilerinin büyük önem verdikleri açıklamalar arasında yer alıyor.
Ancak bu iktidarın hem Türk Ceza Yasasında hem de Terörle Mücadele Yasası,nda yaptığı değişiklikler, bu İddianın sözde kalmakla sınırlı olduğunu gösteriyor. İste somut bir örnek:
12 Nisan 1991 talihinde kabul edilen 1713 sayılı yasanın 6'nci maddesinde yer alan "İsim ve kimlik belirterek veya belirtmeyerek kime yönelik okluğunun anlaşılmasını sağlayacak surette kişilere karşı terör 'örgütlerinin suç İsteyeceğini veya terörle mücadelede görev almış kamu görevlilerinin hüviyetlerini açıklama veya yayınlama veya bu yolla hedef gösterme" suçunu işleyenler, ağır para cezası ile cezalandırılıyordu.
AKP iktidarı para cezasını yetersiz görmüş olmalı ki, 26 Haziran 2006 tarihinde kabul edilen 5532 sayılı yasayla para cezasını “bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası'' olarak değiştirdi.
Bu da yetmemiş olmalı ki, anayasaya aykırılığı madde metninde "suçun istenişine iştirak etmemiş olsa bile" denilerek basın yayın organlannın sahiplerine de yüklü para cezaları öngörüldü.
Eski yasadaki 8'nci madde “İfade özgürlüğünün Önünün açılması” amacıyla kaldırıldı ama ne hikmetse maddede suç 7'nci maddeye aktarılıverdi.
***
Yazılan ya da okunan haberlerin sayısını dikkate alırsan Terörle Mücadele Yasası nın en çok ihlal edilen maddelerinin andığım maddeler olduğunu saptayabilirsiniz.
Maddelerde tanımlanan suçlar da her türlü yoruma açık durumdadır.
Terörle mücadelede görev alanlar, sizce birkaç yargıç ve savcı ile sınırlı mıdır ki onları eleştiren ya da hoslarına gitmeyen haberleri yazanlar bir yıldan üç yıla kadar hapis tehdidi altında yargılanmaktadır?
Hem de iddianame açıklandığında ya da kabul edildiğinde kimlikleri açıklanmışken ya da kimi gazetecilerin haberlerini propaganda sayarak yargılamak, kimi gazetecilerin İse sırtını sıvazlamak nasıl bir hukuk anlayışıdır?
Terörle mücadelede kafayı gazatecilere takmak, ne yazık ki görevli ya da halktan yurttaşların her gün şehit olmalarını engelleyemiyor.
Orhan Erinç/Cumhuriyet
Yorum Gönder