‘Özerklik’ Talebi Washington Yolunda - Utku Çakırözer

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, iki gün süren Türkiye ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Dışişleri Bakanı ile görüşmelerinin yanı sıra Türkiye’deki Kürt siyasi hareketinin önde gelen isimleri ile de bir araya geldi. BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ve KADEP Genel Başkanı Şerafettin Elçi, Barzani ile ayrı ayrı görüştüler. Sonrasında ziyarete ve ziyaret sonrasında Başbakan’ın Katar’dan yaptığı “PKK silah bıraksın, operasyonlar durur” sözlerine bakışları aşağıdaki gibi birbirinden oldukça farklı:
Şerafettin Elçi: “Başbakan’ın sözleri yeni bir pozisyondur. Çatışma ortamını durduracak ilk, olumlu adımdır. Daha önce PKK eylemsizlik kararı alsa da askerler uymuyor, operasyonlar sürüyordu. Şimdi söylenen, Başbakan’ın sözleri önemli bir gelişmedir. Bunun ardından Kürt sorununun çözümü gelebilir.”
Selahattin Demirtaş: “Başbakan’ın çağrısı yeni değil. ‘PKK ateşkes ilan etsin, operasyonlar durur’ demiyor. Öyle dese yeni bir şey olurdu. ‘Silah bıraksınlar’ diyor ki o yeni bir şey değil. Zaten silahını bıraksa operasyona gerek kalmayacak ki. Konuşmasına açıklık, netlik getirmediği sürece yeni bir durum gibi algılanmaz.”
BDP, talepleri ABD’ye anlatacak
Ancak ikisi de Kandil’deki PKK unsurlarının eylemsizlik kararı almaya ikna edilmesinde Barzani’nin önemli rol oynayacağında hemfikir. Silahların susması durumunda Kürtlerin gündeme getireceği siyasi talepler konusunda da mutabıklar. Demirtaş o süreçteki muhatabın Erdoğan hükümeti olması gerektiğinin altını çiziyor. Nitekim bu mesajı yarın uçacağı ABD’de de güçlü biçimde dile getirecek. Washington’da ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Phil Gordon ile görüşeceklerini, üniversite ve düşünce kuruluşlarında da konuşmalar yapacaklarını belirten Demirtaş, “AKP bizi dünyaya şiddet yanlısı, çözüm iradesi koyamayan bir parti olarak gösteriyor. Şimdi bunun doğrusunu anlatmaya gidiyoruz. Çözüm irademiz de var, önerilerimiz de!” diye konuştu. Çözüm için daha önce Türkiye’de açıkladıkları talepleri bu kez de ABD kamuoyuna anlatacaklarını belirtti.
Neydi o 4 talep? Kürt kimliğinin anayasal güvence altına alınması, Kürtlerin kendi kimlikleriyle örgütlenmesine izin verilmesi, anadilde eğitim ve demokratik özerklik.
Bakalım, Türkiye’deki Kürt siyasi hareketinin taleplerine ve özellikle de demokratik özerkliğe ABD yönetimi ne yanıt verecek?

Ustalardan yeni kitaplar

1. Meslek büyüğümüz Kurthan Fişek (namı diğer ‘Sıfırcı Hoca’) “Burası Ankara”yı yazdı. Yahya Kemal’e inat “Ankara’nın en iyi tarafı İstanbul’dan dönmesi” diyen Fişek’in kitabında, Ankara’nın her semti, yakından tanıdığımız ünlülerin de içinde olduğu anılarla birlikte anlatılıyor. Bir solukta bitiyor.
2. Yazarımız Emre Kongar son bir buçuk yıldır Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da yaşanan Arap baharını “ABD’nin Siyasal İslamla Dansı” kitabında irdeliyor. Tabii, Türkiye’nin bölgeye ‘model’ olup olamayacağı konusuna da girerek!

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget