Milas’ın Hemşerisi - Oktay Ekinci

Duyduk duymadık demeyin, halk deyimiyle “aslen” Antakyalı olan çizerimiz Kamil Masaracı’nın, kendi deyimiyle “fahri” olarak yeni bir memleketi var: Milas..
Binlerce yıldır adı değişmeyen uygarlık merkezlerimizden Milas’ın belediye meclisi, “MS 2012” yılının Mart ayındaki toplantısında, “Turhan Selçuk Karikatürlü Ev”in kente kazandırılmasındaki öncü ve çalışkan gayretleri nedeniyle Masaracı’yı “fahri hemşeri” kabul etti.
Oybirliğiyle alınan kararda, ayrıca Dr. Mete Ersoy da eğitime katkılarından ötürü Milas’ın fahri hemşerisi yapıldı.
‘Karikatürlü Ev’
Çocuklara karikatür derslerinin verildiği ve kent halkının karikatürle buluştuğu “Karikatürlü Ev” projelerinin ilki 2008 yılında İzmir’in Karaburun ilçesinde gerçekleştirilmişti.
Milas Belediyesi ise kentin tarihi sit alanında bulunan Hacı Aliağa Konağı’nı kültürel amaçlı kullanım için restore etmiş, ancak kesin işlevi için henüz bir karar alınmamıştı.
Kamil Masaracı, bu özgün ve kimlikli yapının “Turhan Selçuk Karikatürlü Ev” olmasını Belediye Başkanı Muhammet Tokat’a önerdiğinde, aynı zamanda Milas doğumlu olan Turhan Selçuk’u kuşaktan kuşağa anmak için de çok uygun görüldü.
Gerekli düzenlemelerin ardından evin açılışı 23 Nisan 2010’da, yani geleceğimizin güvencesi olan çocuklarımıza armağan edilen Ulusal Egemenlik Bayramımızı kutladığımız gün yapıldı. Ev o denli ilgiyle karşılandı ki bugün Milaslı çizerlerin öğretmenliğinde 40 öğrenci ücretsiz olarak karikatür atölye çalışmalarına devam ediyor.
Etkinlikler
Milas’taki Karikatürlü Ev’de, önceki yıl yitirdiğimiz Turhan Selçuk’un karikatürlerinden oluşan daimi bir sergi var. Ünlü çizerimize ait bazı özel eşyaları da sergilenirken, röportaj ve çalışmalarıyla ilgili belgeseller ziyaretçilerin ilgisine sunuluyor. Evde ayrıca karikatür ve mizah kitaplarının olduğu bir de kitaplık bulunuyor.
Projenin yaratıcısı ve “takipçi”si Kamil Masaracı, Karikatürlü Ev’de yapılan diğer etkinlikleri şöyle özetliyor:
-Ünlü çizerlerin sergileri açılıyor ve bu çizerlerin karikatürcü adaylarıyla yaptıkları atölye çalışmaları çok etkili oluyor;
-Fotoğraf, heykel, resim, el işleri gibi diğer sanat dallarına ve tanıtımlarına da ev sahipliği yapılıyor;
-Kültür ve sanat söyleşileri düzenleniyor;
-Karikatür yarışmaları yapılıyor...
Nitekim bu çalışmalar karikatür dünyamızda öylesine ilgi gördü ki 2011’de yine Turhan Selçuk adına düzenlenen 1. Uluslararası Karikatür Yarışması’na 1500’ün üzerinde eser katıldı.
Aynı yarışmanın jüri üyelerinden Arjantinli ünlü kadın çizer Marlene Pohle, çok merak ettiği Milas’a gelerek öğrencilerle atölye çalışması yaptı. Yarışmanın bu yıl ikincisi düzenlenecek.
Bu arada İskenderun Karikatürlü Ev’in de 2011 yılında açıldığını belirtmiş olalım.
‘Ödüllü’ oldular
Tarihi bir Anadolu kentinde heyecan verici duygularla karşılanan Milas Karikatürlü Ev’in emektarı Kamil Masaracı ile projenin gerçekleşmesini sağlayan Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, dostlarının mizahi deyimiyle artık “ödüllü çizer” ve “ödüllü belediye başkanı” kimliğini de taşıyorlar... çünkü her iki aydınımız da “Mizah Üretenler Derneği” tarafından 2011 yılı “7. Mizah Ödülleri” kapsamında ödüllendirildiler.
Ne diyelim? Darısı diğer kentlerimizde kurulacak Karikatürlü Evlerin ve öncülerinin başına...

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget