Hisarcıklıoğlu: Nereden nereye? - Çiğdem Toker

Hisarcıklıoğlu: Nereden nereye? - Çiğdem Toker “Rifat Hisarcıklıoğlu kaba bir insandır.” Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) başkanlık koltuğunda 15 yıldır oturan

Hisarcıklıoğlu: Nereden nereye? - Çiğdem Toker
“Rifat Hisarcıklıoğlu kaba bir insandır.” Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) başkanlık koltuğunda 15 yıldır oturan Rifat Hisarcıklıoğlu için kurulacak cümlelerin herhangi bir yerinde, düne kadar, bu sıfat yer almaz, alamazdı. Ancak, bugün dün değil. Ve burası artık “gücün bozduğu, mutlak gücün ise mutlaka bozduğu” kuralının, her saat tıkır tıkır işlediği bir Türkiye’dir.
TOBB Başkanlığı tarihi, AKP’nin kuruluş tarihinin de öncesine giden Hisarcıklıoğlu’na, kimsenin çıkıp “Aralıksız 15 yıl süren meslek örgütü başkanlığı, özel sektör dinamizmine ne kadar uygun bir durumdur” sorusunu soramadığı bir ülkede, o da davetlisi olan konuğunun, ana muhalefet partisi liderinin arkasından nezaketsiz sözler söylemekte zerrece beis görmemektedir: “Kendisi ile beni karıştırıyor. Ben anamuhalefet partisi lideri değilim. Bana muhalefet etmek istiyorsa seneye gelir, Türkiye’de beceremedi, burada Odalar Birliği’nde de boyunun ölçüsünü alır.”
Beceremedi?
Boyunun ölçüsünü alır?
1 milyon 300 bin üyesiyle iş dünyasının tamamına yakınını temsil eden Hisarcıklıoğlu’nun, 12.5 milyon seçmeni temsil eden Kılıçdaroğlu hakkında kullandığı bu ifadeler, öyle sanıyorum ki sadece bana değil, Ankara’yı, TOBB’u bilen, ekonomiyi izleyen pek çok gazeteciye “Nereden nereye” dedirtmiştir.

Sadece nezaketsizlik değil
Geride bıraktığı on beş yılın hatırlı bir kısmında, sıklıkla ve hoşnutlukla vurguladığı “iş dünyasının çatı örgütü” tanımına uygun biçimde, kamuoyu önünde toparlayıcı, uzlaşmacı bir profil çizen Hisarcıklıoğlu’nun “vazo çatlatan” bu sözleri, bugün bize birden çok şey anlatmaktadır.
TOBB Başkanı, evsahipliği yaptığı genel kurulda misafirinin ardından bu sözü ederek, uygar dünya adına sadece nezaketsiz bir davranış sergilemiş olmadı.
Kendisine kabul edilebilir sınırlar içinde eleştiriler yönelten CHP liderine yönelik bu sözler, demokrasinin değerlerine saldırı niteliği taşırken üzerinde son beş yıldır nakış gibi çalışılan siyasi ve toplumsal kutuplaşmanın, tahammülsüzlüğün vardığı eşiği göstermesi bakımından ibretliktir.
Peki...
Hisarcıklıoğlu’nu, Kılıçdaroğlu karşısında ölçüyü aşmasına yol açtıran sebeplerden biri “Kusura bakmayın ama TÜSİAD kadar yürekli olamayacaksınız” ifadesi olabilir mi? Bir ihtimal...
TOBB Başkanı’nı tanıyanlar, bu örgütü izleyenler, Başkan’ın TOBB-TÜSİAD karşılaştırmasından pek hazzetmediğini iyi bilir. Hisarcıklıoğlu’nun önceki zamanlarda, bir dernek olan TÜSİAD’ın bütün üyelerinin, son tahlilde TOBB üyesi olduğunu söylediği hatırlardadır.
Peki bunu hatırlayanlar, acaba Hisarcıklıoğlu’nun, AKP hükümetinin ilk yıllarında, “Kitabına uygun yolsuzluk yapılıyor” diye açık açık yolsuzluk eleştirisi yaptığını, Cumhurbaşkanı, henüz Başbakan’ken sorgulayıcı ifadeler kullandığını da hatırlar mı?
Doğalgaza dayalı kombine santralların ürettiği elektriği devletin çok pahalıya satın aldığını söyleyip, vaktiyle şöyle bir çıkış yapmıştı sözgelimi: (14 Ocak 2005’te (Radikal/ Mete Belovacıklı imzalı haber)
“İki sene önce iktidara gelirken Sayın Başbakan’ın taahhüdü yok muydu? Yolsuzluk yapanın yanına kâr kalmamalı, hesap sorulmalı. Hesap sorulmazsa yolsuzluklar devam eder.”
Hisarcıklıoğlu uzun, epeyi uzun bir süredir yolsuzluk kelimesini ağzına almıyor.
2005’ten bu tarafa 11 yıl geçmesine ve yolsuzluk liginde onlarca sıra birden atlanmış olmasına karşın TOBB Başkanı epeyidir yolsuzluk kelimesini ağzına almıyor. Yolsuzlukla Mücadele Konferansı açılışında bahsetmeyecek kadar kaçınıyor bundan.
TOBB Başkanı’nı CHP liderine karşı bunca ağır ve yakışıksız ifadeler kullandırtan ruh halinin bir yerinde, belki de yolsuzluğu eskisi kadar sorgulayamıyor oluşunun payı vardır.
Bu bir ihtimal. Daha kesin olansa, yıllarca “Her partiye eşit mesafede” olmakla övünen, Çözüm Süreci’nde “akil adam” unvanı da bulunan Hisarcıklıoğlu’nun, bu tezini yine kendisinin “Boyunun ölçüsünü alır” ifadesiyle tekzip ettiğidir.
Çiğdem Toker / Cumhuriyet

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget