Deniz Gezmiş ve arkadaşları hüzünlü törenlerle anıldı

Deniz Gezmiş ve arkadaşları hüzünlü törenlerle anıldı

44 yıl önce, 68 kuşağının gençlik önderlerinden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan idam edilişlerinin 44. Yılında Karşıkaya’daki mezarları başında, CHP Milletvekili Necati Yılmaz, Şafak Pavey ve Uğur Bayraktutan,  TGB, 68 liler Birliği Vakfı, Türkiye Kurtuluş Partisi ve öteki devrimci kişi ve örgütlerce anıldılar.
Yaşamlarının baharında yok edilen üç devrimci genç, 6 Mayıs 1972 de idam ediliş yıldönümünde Türkiye’nin pek çok ilinde ve Karşıyaka’daki mezarları başında anılırken hüzünlü anlar yaşandı.
Anmak için bir araya gelen yüzlerce kişi ellerinde bayraklarla Atatürk’ten Deniz’e tam bağımsız Türkiye”, “Türkiye laiktir laik kalacak”, “bağımsız Türkiye” , “Kahrolsun Amerika Emperyalizmi”, “Atatürk Gençliği Görev Başında” “İnan, Deniz aslan gibiyiz”   “Mustafa Kemal’in Askerleriyiz”, gibi sloganları atılırken çeşitli pankartlarla duygu ve tepkilerini dile getirdiler, konuşmalar yapıldı.
TGB üyeleri, ev hanımları, subay emeklileri, onları seven vatandaşlar tuttukları otobüslerle Karşıyaka’daki üç devrinin mezarı başına geldiler. Anılan yer dar, gruplar kalabalık olduğu için anmaya gelen gruplar biri birini bekleyerek beklemek zorunda kaldı.  Üç devrimcinin mezarları karanfil çiçekleri ile tepe oluştu, çiçek bırakanlardan bazıları dua ederken, bazıları gözyaşları döküyor, bazıları “Devlet APO2 yu,  nice katilleri, vatan hainlerini, cinsi sapıkları affederken üç vatanseveri iadem etmesi yüreklerimizi yakıyor” diye mırıldanıyorlardı.
Deniz Gezmiş ve arkadaşları hüzünlü törenlerle anıldı

Mezarların başında bu hüzünlü havada Özgür Bursalı adlı öğrenci şunları konuşuyordu:
“ Bu gün burada yas tutmak, karalar bağlamak, gözyaşı dökmek için toplanmadık. Bu gün 44 yıl önce sonsuzluğa uğradığımız Deniz’in, Yusuf’un, Hüseyin’in iradesini kararlılığını göstermek için toplandık, geleceğe dair umutları olanların, karamsarlığa dair plan olmaz, geleceğe dair umutluyuz, Deniz’ler gibi umutluyuz ve kararlıyız. Bu yüzden toplandık bu gün burada. Deniz’ler bu toprakların devrimcisiydiler. Ayakları vatan toprağına basan Atatürk devrinin devrimcisiydiler. Deniz’lerin başlattığı Mustafa Kemal yürüyüşü 44 yıldır sürmekte ve size söz veriyoruz, bu yürüyüş Mustafa Kemal yürüyüşü, vatan mücadelesi başarıya ulaşıncaya dek yürümeye devam edeceğiz. Bu gün Deniz’i görmek isteyenler 44 yıl gerisine bakmasınlar. Deniz bu gün yaşamaktadır.
Bölücü teröre karşı Mehmetçiğimizin, polisimizin milletimizin verdiği mücadeleye baksınlar Deniz’i orada görecekler. Türkiye’nin dört bir yanında ayağa kalkan Türkiye Liseliler Birliğine, TGB ne baksınlar o üniversitelilerin gözlerinde Deniz’leri görecekler”. (Yukarıdaki sloganlar atılıyordu). Deniz’ler bu gün vatan mücadelesinin en önünde, burada bu günün Deniz’leri ve Bu günün Mustafa Kemalleri olarak soruyoruz, Türkiye’nin birliğine güç birliğine, laikliğine, vatanseverlere zarar verecek miyiz? Türkiye’yi “yeni anayasa” girişimleriyle yok etmeye kalkanlara izin verecek miyiz? Türkiye’yi şeyhler, dervişler, İsmail Kahraman’ları’ ülkesi yapmaya geçit verecek miyiz?  (Topluca “hayır” sesleri). Vermeyeceğiz, Deniz’ler gibi kararlıyız ve mücadelemizi ve tekrar söz veriyoruz. Tekrar söz veriyoruz Deniz’e, Yusuf’a, Hüseyin’e Hasan Yalçın’lara söz veriyoruz, mücadelemiz başarıya ulaşıncaya dek devam edecektir”.
Deniz Gezmiş ve arkadaşları hüzünlü törenlerle anıldı

Türkiye Liseliler Birliği Ankara İl Başkanı Yusuf Emre Doğan adlı öğrenci şunları söyledi:
“-Bu gün 44 yıl önce tam bağımsız Türkiye için, bu vatanın geleceği için canlarını çekinmeden feda eden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’a yeniden söz vermek için toplandık. Yalnız toplanmadık, Türkiye’nin aydınlık geleceğini kurma iradesini paylaşacağız. Deniz’ler ateşten günlerle mücadele ettiler. Bu gün yine ateşten günler yaşıyoruz. Bölücülük pervasızca ağabeyimiz, kardeşimiz, Mehmetçiklerimize, polislerimize ve yurttaşlarımıza saldırıyor. Emperyalizm yurdumuzu bombalarla dizayn etmeye çalışıyor. Ülkemiz her geçen gün şeyhler, dervişler, sapıklar ve tecavüzcüler ülkesi haline getirilmek isteniyor. 13 yaşındaki Belin’lermiz sınavlarda kötü puan aldığı için, canlarına kıydığı bir iklim yarattılar.
Eğitim sisteminin gericileştiği, arkadaşlığı milletimizle paylamayı yok ettiği, sade milli bir eğitim sistemi yaratmaya çalışıyorlar. Bunlar yetmezmiş gibi şimdi de Atatürk’ü tarih dersi kitaplarından kaldırmak için kolları sıvadılar. İşte tam da bu günleri yaşadığımız şu günlerde aynı kararlılıkla bölücülere, gericilere karşı Deniz olmaktır, Yusuf olmaktır, Hüseyin olmaktır.  Atatürk’ü daha fazla tanımaktır. Türk milletinin alınmadığı o ders kitabında taslaklarını çiğnemektir. Bu gün Deniz’lerin bayrağını taşıyan bizler, onlarla aynı Türkiye’nin özlemini taşıyoruz. Deniz’le dün nasıl Mustafa Kemal yürüyüşünü gerçekleştirdilerse, bu gün biz de “Mustafa Kemal askerleriyiz” diye haykırıyoruz. Deniz’ler nasıl 6. Filoyu denize döktülerse bu gün biz de gördüğümüz yerde bölücü terörün en büyük destekçisi olan ABD nin askerlerinin başına çuval geçiriyoruz.                        (“Kahrolsun Amerika işbirlikçi PKK”  sloganları atılıyor) 44 yıldır bu karalılık içindeler. Çünkü bu kararlılık Türk Milleti’nin kararlılığıdır; Türkiye’yi yeniden aydınlığa kavuşturma kararlılığıdır; Cumhuriyet evriminin kararlılığıdır. Deniz, Yusuf, Hüseyin hepsi birer yürek ateşçisidirler. Bu işten çıkan kıvılcımlar bile o ateşi yakar. Ölüme giderken dahi umudunu kaybetmemişlerin kararlılığıdır. Bu gün de ümitsizliğe yer yoktur. TLB, TGB varsa umut da var.
Bu gün Deniz’lere yapılacak en büyük haksızlık karamsarlık ve umutsuzluktur. Yas tutmuyoruz. Deniz ölüme giderken dahi umudunu kaybetmemiştir. Tekrarsöylüyoruz, bu gün de karamsarlığa yer yok. TLB, TGB varsa umut da vardır. Türk milleti henüz son sözünü söylemedi, bütün tersaneler zapt edilmedi, bu günü vatan mücadelesini zafere ulaştırmak, Türkiye’yi yeniden aydınlatmak için bizler de Atatürk gibi söylüyoruz, Gençliğin bize verdiği vazifeyi uygulamak için varlığımız ve geleceğimiz için 19 Mayıs destanınız olacağız.
Şişli’den Kurtuluş Savaşı’nı planladığı evden Dolmahçe’ye denize varacağız, Deniz, Yusuf, Hüseyin o gün bizlerle yürüyecek. Birinci vazife yürüyüşümüzde kıymetlerimizi onlarla taşıyacağız. Büyüklerimize söz veriyoruz, uğurunda can verdiğiniz vatan mücadelesini zafere ulaştıracağız. Tam bağımsız Türkiye’yi yeniden ayağa kaldıracağız”.
Deniz Gezmiş ve arkadaşları anıldı

TGB ile TLB nin ortaklaşa düzenledikleri anma günü, konuşmalar ve sloganlardan sonra olgun bir hava içinde sona erdi.
Cevat Kulaksız
ckulaksizster@gmail.com

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget