Cumhuriyet yazarı Zeynep Göğüş, ün 3 Mart 2012 yazısı :
Gazeteciler Mahallesi
Ahmet Hamdi Tanpınar, ‘Beş Şehir’ adlı kitabının İstanbul bölümünde şöyle der:
“Mazi ile nerede ve nasıl bağlanacağız, hepimiz bir şuur ve benlik buhranının çocuklarıyız; hepimiz Hamlet’ten daha keskin bir ‘olmak veya olmamak’ davası içinde yaşıyoruz”.
Tanpınar’a göre “En büyük meselemiz budur”. İnsanlarla birlikte kentler ve semtler de verirler bu mücadeleyi...
***
Eskiden Esentepe dendi mi Gazeteciler Mahallesi anlaşılırdı. İstanbul’un Şişli ilçesinde, bugün artık Gayrettepe Metro Durağı’nın dibinde blokların arkasına gizlenmiş 52 yıllık bir mahalledir bizimki.
Gelişmiş bir ülkede olsa bahçeli evlerden oluşan bu yerleşim çoktan koruma altına alınırdı, zira bir dönemin ne kadar ünlü yazarı çizeri varsa burada yaşadı.
Ağaçlarımızın dili olsa da anlatsalar...
Yazarlar Sokak’taki karşı komşumuz Hıfzı Topuz mahallenin kurucularından. Yıllarca Paris’te yaşadı, hâlâ da sık sık gidip gelir.
Hıfzı Bey’i Fransa’da Ermeni soykırımı yok diyeni hapse atacak olan yasayla ilgili onun ne düşündüğünü merak edip aradım. “Ali Sirmen güzel yazdı” diye başladı lafa, “Fransa’da kazanan Türkiye değil, hukuk oldu”...
İnsanın komşusunun da Cumhuriyet okuması iyi bir şey!
Sonra da Sarkozy’nin neden gidici olduğunu, başkanlık seçimlerinde en güçlü, Sosyalist Parti adayı Hollande’ın Ermeni tasarısıyla ilgili bu konuda bir şey yapmayacağını anlattı Hıfzı Bey. Son tahminlere göre ikinci turda yüzde 57 ile Hollande kazanacak. Sarko yüzde 43’te takılacak.
Hollande bazı tutarsız laflar etse de bunlar Ermeni oylarını kazanmak için gösterilen çabalar. Yoksa tasarının tekrar gündeme getirilmesi çok zor.
Bu arada Fransa’daki Ermeni lobisi Yahudi soykırımını inkâra yaptırım getiren 1990 tarihli Gayssot yasasını sofraya çıkardı. Mademki Fransa 2001’de Ermeni soykırımının olduğunu kabul etti, Gayssot yasası yaptırımı bu konuda da uygulanmalı tezi hukuken öne sürülüyor.
***
Biz Fransa’yı konuşacakken Hıfzı Bey bana bambaşka güzel bir haber verdi. Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül Esentepe’deki her evin önüne orada eskiden kimin oturduğuna ilişkin birer küçük yazı konulmasına sıcak bakmış.
Rakım Çalapala burada oturdu...
Refik Halit Karay burada oturdu...
Tarık Buğra burada oturdu...
Halit Kıvanç burada oturdu...
Recep Bilginer burada oturdu...
Hıfzı Topuz bir müjde daha verdi bana. Esentepe’nin ilk kitabını Çelik Gülersoy yazmıştı. Gülersoy’un “Esentepe’ye Veda”sından sonra şimdi bir ikincisi yolda. Remzi Kitabevi’nde Öner Ciravoğlu tarafından hazırlanan kitabı merakla bekliyorum.
Kitapta Esentepe sakinleriyle konuşmalar, anılar, fotoğraflar olacak. İlk sakinlerden Hıfzı Topuz’un yanı sıra Orhan Birgit, Sadun Tanju, Necati Zincirkıran, Halit Kıvanç ile konuşulacaktır mutlaka..
***
Sinan’ın pek çok eserini caddelere gömen...
İmparatorluğun nüfus kâğıdı Karacaahmet’in üzerinden buldozerle geçen...
İstanbul’un siluetini silen...
Tarih tahripçilerine geç de olsa küçük ama anlamlı bir direniş var bizim Esentepe’den...
Yorum Gönder