Sözcü yazarı Saygı Öztürk,ün 25 Mart 2012 Pazar köşe yazısı:
Denizde asker polis atışması
İstanbul Emniyet müdürlüğü Deniz Limanı Şube Müdürü Kasım Yağmurun, denizcilikle ilgili bir dergide, "denizlerin tek hakimi"' kendileriymiş gibi Sahil Güvenlik Komutanlığını da "yok" sayan yazısı yayımlandı. Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Serdar Dülger, buna ilgili kuruluşlara gönderdiği "hizmete özel" kayıtlı yazıyla cevap verdi. Anlaşılıyor ki, karadaki bazı sorunlar, denizlere de yansımış. Deniz Limanı Şube Müdürü Kasım Yağmur, yaptıkları çalışmaları öve öve bitiremedi ve o coşkuya şunları ekledi:
- İstanbul'da 11 limanda ve denizde meydana gelen olaylara müdahale ediyoruz.
- Anadolu Yakası/Pendik'te ve Balat'ta yüzer platformda yeni karakol amirlikleri kurulacak.
- Anadolu Yakasında kaçak avlanma, akaryakıt kaçakçılığı ve Kartal Demir yerinde hizmet sağlayan acente teknelerini kontrol edeceğiz.
- Sualtı Grup Amirliği'ni yeni teknolojik donanımlar ile donattık ve iç sularda meydana gelen olaylarda arama-kurtarma faaliyetleri yürüteceğiz.
- 2011 yılı Mayıs ayında İstanbul Boğazında meydana gelen helikopter kazasında şehit polislere iki saat boyunca ulaşılamadı.
- Yasak trol avcılığı İstanbul'da bitirilme noktasına getirildi.
- Ağır hizmet tipi yeni bir tekne alımını öngörüyoruz.
- Emniyet Müdür Yardımcısı Orhan Danış Koruma Daire Başkanlığına tayin edilerek 2012de Ankara'da "Denizcilik Dairesi "nin kurulması ile görevlendirildi.
Yönetmelikte var
Son yıllarda askeri küçümseme, yetkisiz, etkisiz ve başarısız gösterme alışkanlığı var. Neyse ki kuruluşunun hakkını hukukunu savunanlar bitmedi. Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Serdar Dülger, İçişleri Bakanlığının yanı sıra bazı resmi kuruluşlara gönderdiği yazıda denizlerde "yetki" ve "uygulama" karmaşasına yol açılmaması gerektiğini belirtiyor ve şunları yazıyor: "Deniz Şube Müdürlüğü ve Büro Amirliklerine 1996'da çıkarılan yönetmelikle verilen yetkinin kanunlar ile uyumlu olmadığı gayet açıktır. Yönetmelik için dayanak olarak belirtilen Emniyet Teşkilat Kanununun 16'ncı maddesi denizde bir yapılanmayı öngörmemektedir. Polisin denizdeki teşkilat ve görevlerinin bir kanuna dayanmaması ve faaliyetlerinin Sahil Güvenlik Komutanlığı görevleri ile örtüşmesi sorunun esasını oluşturmaktadır."
Dülger, resmi yazısında polisin bazı uygulamalarının yarattığı kargaşayı da anlatıyor:
- Deniz Şube/Deniz Büro amirliklerinin sahil-dar illerde ve özellikle İstanbul'da 11 limanda teşkilatlanması ve denizde meydana gelen olaylara müdahalesi kanuni dayanaktan yoksun fakat yönetmelik çerçevesinde yürütülmesi ciddi yetki karmaşasına sebep olmaktadır.
- İstanbul'da Anadolu Yakası'nda ve Haliç'te yapılan yeni yapılanma mükerrer harcamalara neden olmaktadır. O sebeple yapılacak yatırım ve teşkilatlanma mutlaka gözden geçirilmelidir.
- İstanbul Deniz Liman Şube Müdürlüğü nce kaçak avlanan tekneler ile akaryakıt kaçakçılığı ve hizmet teknelerinin kontrolü ilgili kanunlar kapsamında mümkün değildir.
- Sualtı Grup Amirliğinin iç sularda meydana gelen olaylarda arama-kurtarma faaliyeti icrası
yönetmelik çerçevesinde mümkün değildir."
2 saat değil, 5 dakika
Sahil Güvenlik Komutanı'nı en çok, geçen yıl İstanbul Boğazına düşen polis helikopterine iki saat boyunca ulaşılamadığı iddiası kızdırdı. İddianın gerçeği yansıtmadığını belirten Dülger şöyle dedi: "Yazıda belirtilenin aksine polis helikopterine yönelik icra edilen arama/kurtarma faaliyeti son derece başarılı bir operasyon olmuştur. Arama-kurtarma faaliyetlerinde basan kurtarılan in-. san sayısı kadar olaya reaksiyon süresiyle ölçülüyor. Kaza ihbarı saat 16.42'de gelmiştir. Arama Kurtarma Birliklerinin olaya sevk zamanı ise saat 16.47'dir."
"Trol avcılığı bitirilmedi"
Emniyet Şube Müdürü Yağmur "trol ile balık aranılmasının bitirildiğini" iddia ediyor. Tümamiral Dülger ise "Bu da gerçekleri yansıtmaktadır"
diyor ve ekliyor: "Yasadışı trol avcılığının bir tek kurumun gayretleri ile önlenmesi mümkün değildir. Bu mesele; balıkçı ağından, tutulmasından, sofraya gelişine kadar bir sistematik içinde denizde, karaya çıkış noktalarında, halde ve balıkçı tezgahında kontrol edilecek şekilde işbirlik içinde ve bütünsel bir yaklaşımla çözülebilir."
Yağmur "ağır hizmet tipi yeni tekneler alınacağını, Denizcilik Dairesi kurulacağını" belirtiyor. Sahil Güvenlik Komutanı, "Bunlar, Emniyet Teşkilatı Yun kendi iç işidir. Ancak bu tür bir yapılanma ileride çok daha büyük yetki karmaşasını ortaya çıkarabilir" görüşünü aktarıyor ve şöyle devam ediyor: "'Kanunlarda öngörülmediği halde yönetmelikle polisin denizlerde faaliyet öngörmesi hiyerarşiye uygun değildir. İlave yeni kurumların faaliyet göstermesi ve ilave yatırımlar yapılması yerine mevcut kurumların teşkilat, personel ve* teçhizat bakımından geliştirilmesinin ve kurumlar arası koordinasyon usullerinin geliştirilmesi devletimiz kaynaklarının amaca uygun kullanılması açısından büyük öneme haizdir."
Bir komutan ancak bunu söyleyebilir. Gerisi, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahinin bileceği iş. Bekleyelim bakalım bakan neler yapacak...
Yorum Gönder