Kuzu: ‘Bir parti dahi istemezse Başkanlık’tan vazgeçeriz’

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu, parlamenter sistemi yerden yere vurarak, hemen başkanlık sistemine geçilmesi gerektiğini savundu. Ankara’da demokrasi olmadığını ve başkanlık sistemine geçmekte geç kalınması halinde parlamenter diktatörlüğün gelebileceğini iddia etti. Parlamentoda tüm partilerin desteği olmadan, başkanlık sistemine kesinlikle geçilmeyeceğini söyledi.
Konya’da Selçuk Üniversitesi’nde gerçekleşen Genç Bakış’a konuk olan Kuzu’ya öğrencilerin ilgisi yoğundu. Ama bu kez, Kuzu’yu yumurtalarla değil, sorularıyla sıkıştırdılar. İşte programdan satır başları:

Diktatörlük gelir
- Bu anayasayı bu parlamento hep beraber, oybirliğiyle yapacak. Yani biz başkanlık modelini kabul ettirebilirsek, diğer partilerle beraber yapacağız. Ama üç parti biz başkanlık modeline karşıyız derlerse elbette ki bizim bu oyunu bozma gibi bir durumumuz olamaz. Çünkü diyelim ki oradan çekildik, bizim tek başına anayasa yapma gibi bir gücümüz yok. Olsa bile biz bu millete beraber yapacağız dedik. O bakımdan biz partileri ikna etme yoluna gideceğiz. Kabul ettirebilirsek hep beraber yapacağız, ettiremezsek yapmayacağız. Ama inşallah şu günlerde vicdanlarına bir yumuşaklık gelir kabul ederler. Ben bugün Konya’da Mevlana’ya gidip bunun için dua edeceğim.

Başkanlık sevdam yeni değil
- Benim bu başkanlık modeli sevdası, çok eskiye dayanıyor. Bunun AK Parti ile bir ilgi ve alakası yok.
- Rahmetli Özal benim başkanlık sistemi hakkımda yazmış olduğum makaleyi okumuş, onun üzerine vefatından kısa bir süre önce beni davet etti ve dedi ki “Hocam sen bunu yazdın çizdin, ben de bunu iyi kavradım. Ama 83’te geldik ülkede ekonomi perişan. Dedim ki başkanlık modeli ve benzeri model reformları ikinci dönem yaparım ama 87 seçimlerinde aradığım gücü bulamadım, kendi partime derdimi anlatamadım, bir tarafta Mesut Yılmaz bir tarafta benim hanım, bizi cumhurbaşkanlığına zorladılar. Bu dört duvar arasına beni attılar. Ben burada sıkıldım. Benden sonra 91’de Demirel hükümeti koalisyona geldi, Erdal İnönü ile birlikte ikisi memleketi mahvetti. Şimdi dedi parti kuruyorum seni listeye aldım” dedi. Ama kısa bir süre sonra vefat etti.
- Bugüne kadar Menderes çalışmış, arkasından gelen koalisyon yemiş, Demirel çalışmış koalisyon yemiş, Özal çalışmış koalisyon yemiş. Şimdi biz çalışıyoruz koalisyon yemek için bekliyor. Çok da yakın değil heveslenmesinler.

Özal, Demirel, Erdoğan farkı?
- Özal da Demirel de, düştükleri dönemde, başkanlık sistemini savundular ama Tayyip Bey hükümetin en güçlü olduğu zamanda savunuyor, farkı bu.
- Köşk’e çıkanlar arkalarına baktıkları zaman ekonomideki düzgünlüğün kaybolduğunu görüyorlar. Tayyip Bey de bunu tahmin ediyor. Yoksa amaç cumhurbaşkanlığı makamına oturmak ise, bir şekilde oturabilir. Şu anki tablo öyle gözüküyor.

Bana malum oluyor!
- Gençken bir gün İstanbul’da bir okulda DYP gençlik kollarına başkanlık sistemini anlatıyorum. Dedim ki şimdi karşı çıkıyorsunuz ama yarın Demirel savunursa şaşırmayın dedim. Hakikaten de öyle oldu. Bildim. İkincisi Özal bu sistemi kendisi için istiyor diyorsunuz ama Özal da bir fani, bugün var yarın yok dedim. Demez olaydım. Meğerse tam benim onu dediğim sırada Özal rahatsızlanmış, vefat etti. Şimdi de bir şeyler malum oluyor ama onu söylemeyim.
- Anayasa yazımında ilk aşamadayız. İkinci kısımda, 1-2 ay sonra başkanlık modeli gündeme gelecek, tartışma o zaman başlayacak.
- Bizim getireceğimiz modelde eyalet olmaz ama çok güçlü yerel yönetimler olur.
- Burhan Kuzu olarak ben bilsem ki bu model gerçekten memleketin bölünmesine, eyalet modeline kayacak ben bu sistemi savunmam.

Türkeş de Başkanlık istemişti
- Rahmetli Türkeş 9 Işık kitabında açık açık başkanlık sistemini savunuyor. Bu sistem federal yapıyı getirecekse savunur muydu?
- Başımıza Kürt sorununu açan başkanlık sistemi mi? Hayır, parlamenter sistem varken geldi bu başımıza. Ama başkanlık modeli geldi, terör bitti de olmaz. Sadece terörle mücadele devamlı olur, istikrar olur, faydası bu.
- Diktatörlük arıyorsanız parlamenter modellerde bulursunuz. Bugün Türkiye’de var olduğu iddia ediliyorsa, parlamenter sistemden dolayıdır. Çünkü bu modelde kuvvet ayrımı diye bir şey yok.

Meclis göstermelik
- Bu memlekette ve parlamenter sistem olan her yerde yasama organı kâğıt üzerinde vardır, uygulamada yoktur. Yasama organı başbakanın emirlerine uyan bir organ konumundadır. Türkiye’de Meclis yok, var mı zannediyorsunuz?
- Kanunlar bakanlar kurulunda hazırlanır, parlamentoya gelir, görüşürüz. Ama bu kanunlar komisyonlardan geçerken, muhalefet ve iktidar milletvekillerinin vermiş oldukları hiçbir önerge hükümet katılmadan geçmez. Bir virgülüne dokunamazsın. Tablo bu. İktidarın vekillerinin bile adı yok, muhalefetin zaten yok.
- Ben başkanlık sistemini savunurken diktatörlükten kurtulmak için savunuyorum.
- Bu modelin en can alıcı noktası kongrenin yani yasama organının çok güçlü olması. Bütçe alanında hükümetin hiçbir dahli yok. Tüm kanunları parlamentonun kendisi yapıyor, hükümet parlamentoya giremiyor. Bakanlar gelse bile misafir gibi locada oturur, yasamanın faaliyetlerine katılamaz.

Neden Başkanlık sistemi?
- Parlamenter sistemde parlamento oluşurken, liderler oturup milletvekili listesi hazırlıyor, içlerinde kaliteli olmayan vekiller de var. Şimdi sen vekil olarak önümüzdeki dönem seçilmek için liderle iyi geçiniyorsun. Bakan olman da liderin kararına bağlı. O zaman parlamentoda liderlere rağmen hareket etme imkânı yok. Ama başkanlık sisteminde liste usulü yok. Seni dar bölgende delegeler seçiyor. O zaman sen lidere değil lider sana bağlı oluyor. Aynı zamanda bu sistemde vekiller bakan da olamıyor.
- Bu model eskimiş kokuşmuş bir model. Türkiye artık bununla gitmez. Ben görürüm görmem mezar taşıma gelip; ey hocam rahat uyu bu model geldi dersiniz.

10 yılda, 30 yıl yaşlandı
- Sayın başbakanın 10 yılda, 30 yıl yaşlanarak yaptıklarını, bir koalisyon 6 ayda bitirir.
- Türkiye’de yargı bağımsızlığı yok demek bir önyargıdır. Ergenekon bağlamında bakıldığı için böyle deniyor.
- Başkanlık sisteminde yargı çok daha güçlü, çok daha bağımsız ve tarafsız olacak.
- Amerika’nın tarihini dörde böl, başkan sayısını bulursun. Başkan sayısını dörtle çarp, Amerika’nın tarihini bulursun. Ama bizde bunu bulma şansın sıfır. Bugün 61. Hükümet var, dörtle çarp 244. Yani biz 244 yıllık hükümet istihkakımızı doldurduk. Türkiye böyle kötü yönetildi. İşte başkanlık sisteminde tüm bunlar tarihe gömülecek.
- Cumhuriyete, rejime bir kastımız da yok, sistemle bir sorunumuz da yok. Türkiye’de yönetim sorunu var.

Protesto taktikleri
- Yumurta atan öğrenciyi şikâyet etmek bize yakışmaz. Ama tabii bu öğrencilerimizin yaptığı hareketlerin doğru olduğu anlamına gelmez.
- Gençler siz elbette ki sivil itaatsizlik yaparsınız şahsım adına söylüyorum ki bundan rahatsız olmam. Ama bunun kaba kuvvet boyutu hoş olmuyor. Sivil itaatsizliğin çok değişik yöntemleri var onları uygulamak lazım. Mesela ağzını bantlar öyle oturur karşımda 10 dakika. Benim de moralim bozulur.
- Polis üniversiteye giremez sloganı doğru. Evet, polisin üniversitede ne işi var. Ama bunun ön şartı burada güvenliğin sağlanması.
Özetin özeti: Burhan Hoca’da laf çok ama bunu önce kendi partisine anlatması gerekiyor!..

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget