Balyloz'da Özkök ve Yalman tanık olarak dinlenecek - Saygı Öztürk

“Balyoz Davası”nda kritik bir dönemece giriliyor. “Darbe girişimini önledikleri” iddianamede belirtilen dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök ile Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman “tanık” olarak dinlenecek. Özkök ve Yalman’ın gelecek ay dinlenmesi bekleniyor.

Mahkeme Başkanı “evet” derse
250’si tutuklu 366 sanıklı Balyoz davası’nnda hemen tüm sanıklar Özkök ve Yalman’ın dinlenmesini istiyor. Dün, bu konuda mahkemeye başvuruldu. Mahkeme Başkanı dinlenip dinlenmeye karar veriyor. Başkan, reddetse bile bu kez sanık avukatları iki komutanın tanık olarak dinlenmesini giderlerini karşılamaları halinde dinletmeleri yasaya göre mümkün. Bu konuda başvurular dün yapıldı.

Emekli Orgeneral Ergin Saygun’un tutuklanmasıyla birlikte “Balyoz Darbe Planı” kapsamında tutuklu komutan sayısı 250’ye çıktı. Tutuksuz yargılanan 116 askerle birlikte bu davada toplam 366 sanık bulunuyor.

Madem “Darbe Planı” hazırlanmış, madem böyle bir plan dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman tarafından önlenmişse, bu durumda sanıkların bu iki komutanın mahkemede “tanık” olarak dinlenmesini istememeleri gerekir. Aksine, davanın tüm sanıkları, Özkök ve Yalman’ın dinlenmesini hem yazılı, hem de sözlü olarak dile getirdiler. İşte, bu konuda dün yine önemli bir adım daha atıldı.

İddianamedeki Özkök ve Aytaç
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Pazartesi günü devam edecek “Balyoz Davası”nın sonuna gelindiğinin sanıklar da avukatları da farkında. Davanın da alabildiğine hızlandığı belirtiliyor. O yüzden hem sanık avukatları hem de sanıklar, emekli orgeneraller Özkök ve Yalman’ın bir an önce ifadeye gelmesini istiyorlar. Peki, niçin isteniyor. Hangi konularda iki komutanın dinlenmesi gerektiğini Avukatlar Celal Ülgen ve Hüseyin Ersöz’ün dün verdiği dilekçeden okuyorum:
Emekli Orgeneral Aytaç Yalman: Birinci Balyoz İddianamesi’nin 384. sayfasında, “Darbenin gerçekleşmemesinde dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman’ın rolü olduğu hatta bu durum ile ilgili olarak şüpheli Çetin Doğan’ın kendisine ağır ithamlarda bulunduğu” belirtiliyor.
Dolayısıyla 366 sanık için “Türkiye Cumhuriyeti İcra Vekilleri Heyetini cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men edenlerle bunları teşvik eyleyenlere ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası hükmolunur suçunu önlediği” iddianamede yer almış. Yalman Paşa’dan “Böyle bir önleme faaliyetinde bulunup bulunmadığı, darbe gibi hukuk dışı bir uygulamayı sezip sezmediği, sezmişse hangi hareket ve davranışlardan sezdiğini, fiili bir önleme yapıp yapmadığı” konularında tanıklık yapması isteniyor.
Emekli Orgeneral Hilmi Özkök: İddianamede, 2003 yılında planlanan bir darbe girişimden dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök’ün de haberinin olduğu belirtildi. Gazeteci Mustafa Balbay’dan ele geçtiği iddia olunan dijital kayıtların içerisinde bu hususa ilişkin kayıtların yer aldığı belirtiliyor. Bu çerçevede dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök’ün, mahkemede dinlenilmesi maddi gerçeğin ortaya çıkarılması noktasında önem taşıyor.
“Yakında mahkemeye çıkacaklar”
Dün, bu konuyu yalnız sanık avukatlarıyla değil, emekli orgeneraller Hilmi Özkök ve Aytaç Yalman’ın çok yakın hukukçu dostlarıyla konuştum. Özkök Paşa, daha önce “Ben de gidip ifade vermek istiyorum. Ancak, mahkeme çağırmadığı için gitmiyorum” dediğini öğreniyorum. Özkök’ün, tutuklu bir komutanın eşine, “Kendiliğimden gidersem avukat tutmak gerekir. Avukat tutacak param yok” dediğini de duyurmuştum. Komutan eşleri Özkök’ü aramaya devam ediyorlar. Ancak, son dönemde Özkök’e ulaşamıyorlar.
Bir komutanın avukatı ise SÖZCÜ’ye çok net bir biçimde, “İki komutan da ifade vermeye gidecek. Önümüzdeki ay içinde Özkök ve Yalman mahkemeye tanık olarak dinlenecek. Böylece hem haklarındaki istismarlar ortadan kalkacak, hem de iddianamede yer alan isimlerinin geçtiği konulara açıklık getirecekler” dedi.
Mahkeme Başkanının kararı yetiyor
İki komutan bugüne kadar mahkemeye gitmedi de, bundan sonra nasıl gidecek? Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 177. maddesine göre “sanıklar ya da müdafileri bir tanığın dinlenmesini duruşmadan 5 gün önce isteyebilirler. Bu başvuruyu mahkeme heyetinin başkanı başkanı kabul ya da reddeder. Kabul ederse bunu duruşma savcısına bildirmesi” gerekiyor.

Mahkeme başkanının dinlemeye reddetmesi durumunda, çağrılan tanığın doğrudan mahkemeye getirilmesi de mümkün. Sanık, dinlenmesi istenen tanıkların ad ve adreslerini mahkemeye bildirecek. Mahkeme, bu kişilerin duruşma günü hazır olmasını isteyebilir. Bu durumda yapılacak işlemlerden birisi de tanığın yol giderlerinin sanıklar tarafından karşılanması oluyor.

Balyoz Davası da hayli hızlandı. İşte, o yüzdendir ki, sanık avukatları Özkök ve Yalman’ın bir an önce ifadeye çağrılmaları için çaba gösteriyor. 1. Ordu Komutanlığı’nın seminerine Genelkurmay Başkanlığı ile Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın gözlemcisi olarak katılanların raporları Özkök ve Yalman tarafından biliniyor.

Pazartesi günü, Balyoz Davasının en kritik dönemecine giriliyor. Özkök ve Yalman’ın mahkemede söyleyecekleri davanın kaderini etkileyecek.

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget